• A végbéltükrözés - Erre számíthat a beteg

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    Végbéltükrözésre leginkább a fekély, a bélpolip- vagy az aranyérveszély esetén kerül sor. Amennyiben szövettani minta vételére van szükség, az orvos azt is a végbéltükrözéskor végzi el.

    A vizsgálat előtt elengedhetetlen a bél megtisztítása, a beöntés. Ilyenkor egy ujjnyi vastag csövön fél-egy liter langyos vizet engednek a bélbe, esetleg közben a hasat masszírozzák. A betegnek a folyadékot benn kell tartania, majd többször el kell mennie vécére.

    Mindenképpen szükséges az ellazult állapot, mert a végbélnyílás feszültsége miatt nehéz elvégezni a vizsgálatot, emellett akár fájdalmas is lehet.

    Hirdetés

    Hogyan zajlik a végbéltükrözés?

    Végbéltükrözés- Mikor van szükség a vizsgálatra és hogyan zajlik le?

    A végbéltükrözés (rectoscopia) az egyik legmegbízhatóbb vizsgálati mód a vastagbél betegségeink diagnosztizálásához. Szövettani mintavételre is alkalmas és ambulánsan végzik.

    Végbéltükrözés- Mikor van szükség a vizsgálatra és hogyan zajlik le?

    Az orvos egy 20-25 cm-es fémeszközt, rektoszkópot használ a vizsgálathoz: ez gyakorlatilag egy cső, amely nem rugalmas, de nem okoz semmiféle kellemetlenséget. A végén fényforrás és apró csipesz van. A lámpa segítségével a végbél felülete ellenőrizhető, és szinte fájdalom nélkül lehet mintát venni a nyálkahártyából.

    A beteg feltérdel a vizsgálóasztalra, és a könyökére támaszkodik. Az eszközt – a vizsgálandó bélszakasz helyzetétől függően – 15-25 cm hosszan vezetik be a beteg testébe.

    Miközben a vizsgálat tart, egy pumpaszerű eszközzel az orvos levegőt fúj a belekbe, mert az „összeesett” bélfal felületeit szét kell választani.

    Maga a vizsgálat nagyjából 10 percig tart, gyógyszerre, helyi érzéstelenítésre nincs szükség a beavatkozáshoz.

    Végbéltükrözés

    Milyen célt szolgál a végbéltükrözés?

    A végbéltükrözés a vastagbélrák korai felismerését teszi lehetővé, a polipok megtalálásával és eltávolításával megelőzhető a rákos elfajulásuk. Vannak olyan korai rákbetegségek, melyek panaszt még nem okoznak a betegnek, de a vizsgálattal ezek is észlelhetőek, és szinte 100%-os a gyógyulási esély.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2017.11.18 09:41, Megjelenés: 2017.11.18 09:41
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

    Végbélbetegségek és tüneteik

    A végbél a vastagbél legvégső szakasza, viszonylag gyakorta előforduló megbetegedések helye.

    A végbélsipoly okai, tünetei és kezelése

    A külső nyílás ezen típusú sipolyoknál a végbélnyílás körül található a gáttájékon. Ritkán távolabbra is vezet, ekkor mindig keresni kell a háttérben meghúzódó betegséget.

    A végbélfájdalom okai

    Az anális fájdalom (fájdalom a végbél területén) zavaró lehet, de jellemzően kezelhető állapot eredménye. A végbélnyílásnál jelentkező fájdalom orvosi neve a proctalgia.

    A végbél és betegségei

    A végbél a vastagbél utolsó szakasza, legjellemzőbb megbetegedései az aranyér, a végbél berepedése, és gyulladása. Okozója lehet a túl kevés rost fogyasztása, vírusok, baktériumok, de kialakulhat más betegségek szövődményeiként is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.