Szívférgesség: az élősködő fonálféreg számára az ember nem a megfelelő gazda

WEBBeteg összeállítás, OEK
megjelent:

A dirofilariosis egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség. Emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe.

Az élősködő fonálféreg számára az ember nem megfelelő gazda, ezért nem tud rendesen kifejlődni, így szívférgességet az emberekben nem okoz. A tudományosan Dirofilaria-nak nevezett parazitának több faja van. Európában az emberi fertőzéseket többnyire a Dirofilaria repens okozza. A fertőzés kutyáról, ritkábban macskáról, szúnyog közvetítésével terjedhet át az emberre. A Dirofilaria repens állatban és emberben is bőrdirofilariosist okoz. A szívférgességet kutyákban a Dirofilaria másik faja a Dirofilaria immitis okozza.

Szúnyogcsípés közvetítésével alkalomszerűen fertőződhet az ember is. Hazánkban a Dirofilaria repens okoz megbetegedéseket. A féreg csak igen kis távolságokat képes megtenni, így általában az eredeti behatolás (szúnyogcsípés) közelében okoz kisebb-nagyobb elváltozást (csomót). Ebben a faj egy – többnyire nem ivarérett – példányát találhatjuk meg, ami általában gyorsan elpusztul. Ezért emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe.

Mindent a szúnyogcsípésről

A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek. A legnagyobb valószínűséggel a szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor csíphetnek meg bennünket, mivel ilyenkor a legaktívabbak. Mindent a szúnyogcsípésről

Az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai osztályán 2007 és 2011 között évente 9-14 új Dirofilaria repens okozta fertőzést diagnosztizálnak. Fontos azonban ismételten kiemelni, hogy a dirofilariosis nem okoz ugyanolyan súlyos klinikai képet emberben, mint állatokban.

Milyen tüneteket okozhat embernél a szívféreg?

Embernél a klinikai tüneteket a laza bőralatti szövetekben elhelyezkedő féreg (Dirofilaria repens) okozta helyi elváltozások uralják. A csomók bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban a felsőtestre (fej, szem, nyak, felső végtagok, mellkas) lokalizálódnak. Belső szervekben ritkán fordulnak elő. Míg a test különböző részein kialakuló bőr alatti csomó sokáig észrevétlen maradhat, addig a szem körüli, elsősorban a kötőhártya alatti elváltozások korán feltűnést keltenek. A fájdalom és az egyéb gyulladásos tünetek miatt a beteg korábban fordul orvoshoz.

A szúnyogok elleni egyéni védekezés lehetőségei

Az általános szúnyoggyérítés – amennyiben szükségessé válik – a területileg illetékes önkormányzatok feladata. A csípőszúnyogok vérszívása ellen egyénileg a szabadban riasztószer, valamint füstképző spirál alkalmazásával, zárt térben légtérkezelő aeroszol palackkal, valamint párologtatással védekezhetünk. Fontos, hogy az esővízgyűjtő tartályokban, kerti medencében tenyésző szúnyoglárvák fejlődését is megakadályozzuk. A szúnyogok elleni egyéni védekezés lehetőségei>>

A szóban forgó parazita fonálférgeket bármelyik hazai szúnyogfaj terjesztheti. Jelentős szúnyogártalom elsősorban akkor alakul ki, ha a tavaszi és nyár eleji átlaghőmérséklet magas és a lárvafejlődéshez szükséges tenyészőhelyek (állandó és időszakos vízgyülemek) az országban nagy területen kialakulnak. Arra is fel kell készülni, hogy a szúnyogok elszaporodása szempontjából kedvező környezeti változások (árvizek, belvizek, melegebb tavasz), a globális felmelegedés következményeként egyre gyakrabban jelentkezhetnek, és ennek hatására leginkább a vízpartokon és környékükön alakulhat ki közegészségügyi és járványügyi szempontból is kihívást jelentő szúnyogártalom. A kutyás turizmus, a kutyakiállítások, a vendégvadászokkal érkező kutyák által behurcolt esetek is növelhetik a lehetséges fertőzések számát.

Ezért is fontos a szúnyogcsípések elleni egyéni védekezés és a mindenkori aktuális helyzet folyamatos figyelemmel kísérése.

(Országos Epidemiológiai Központ)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.