Hirdetés
   • Ön is vonzza a szúnyogokat? A szúnyogok és a kémia

    Szerző: KamaszPanasz

    Szakértők már régóta próbálják megfejteni a titkot, miért van az, hogy egyeseket sokkal jobban szeretnek a szúnyogok, mint másokat?

    A szúnyogoknak megvan a maguk ízlése, és bár jóval többnek érezzük, csak minden tizedik ember igazán vonzó a számukra. A nőstény szúnyogoknak (a hímek nem csípnek!) a peterakáshoz van szüksége az emberi vérre, és nem is akármilyenre.

    Hirdetés

    A legújabb kutatások szerint azok, akik bőrfelszíne nagy koncentrátumban tartalmaz szteroidokat vagy koleszterint, sokkal vonzóbbak a szúnyogok számára. Emellett a szúnyogok jobban szeretik azokat, akik szervezete bizonyos savakat (pl. húgysavat) nagyobb mennyiségben állít elő. Ezek mind olyan illatok a vérszívók számára, mely arra csábítja őket, landoljanak a gyanútlan áldozaton.

    Mindent a szúnyogcsípésről

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek. A legnagyobb valószínűséggel a szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor csíphetnek meg bennünket, mivel ilyenkor a legaktívabbak.
    Mindent a szúnyogcsípésről>>

    Ez a vonzás azonban jóval a leszállás előtt kezdődik. A szúnyogok már 50 méterről megérzik a számukra vonzó illatokat. Mindez nem hangzik bíztatónak azok számára, akik sok szén-dioxidot juttatnak a levegőbe. Mivel a nagyobb ember több szén-dioxidot bocsát ki, a szúnyogok inkább választják a felnőtteket, mint a gyerekeket. A terhes nők szintén vonzóak a számukra, mivel ők is az átlagosnál több szén-dioxidot lélegeznek ki. A mozgás és a meleg szintén vonzza őket.

    Jobb a nyugalom?

    Tehát, ha el akarja kerülni a szúnyogcsípéseket, jobb, ha a gyerekkel való focizás helyett inkább a kártyázást választja. Miért? A szúnyogok érzékelik a mozgást, közelebb repülnek. Mivel a futás miatt gyorsabban kapkodjuk a levegőt, több szén-dioxidot lélegzünk ki, ami még közelebb vonzza a vérszívókat, akárcsak az izzadságmirigyekből áradó tejsav!

    Még ha a testünk kémiája nem is vonzó a szúnyogok számára, az lehet a hely, ahol tartózkodunk. Mindenki tudja, hogy a legtöbb szúnyog a vízpartokon található, ám a parttól távolabb sincs biztonságban, mivel akár 65 km-t is megtesznek élelemszerzés céljából. Noha bármilyen víz megteszi a szúnyoglárvák bölcsőjének, leginkább az állóvizeket szeretik. Tehát, ha szeretné, hogy a kertje szúnyogmentes övezet legyen, kerti tó helyett inkább kis csobogót építsen!

    Hogyan védekezhet?

    Természetesen a fent leírtak figyelembe vétele mellett még bizonyos krémekkel, spray-kel védekezhet a szúnyogcsípések ellen. Ha csak rövid ideig tartózkodik a szabadban, legjobb, ha csak kis koncentrációjú termékeket használ, és amint lehet, bő, szappanos vízzel lemossa magáról.

    Ha inkább a "zöldebb" megoldások híve, próbálja ki a szójabab olajat, mely akár másfél órára is távol tartja a szúnyogokat, illetve a citrom-, cédrus-, borsmenta-, citromfű- és eukaliptusz kivonatokat, melyek rövid időre szintén hatásosak.

    Amennyiben nem szeretné kenegetni magát, megoldást jelenthet a szúnyog- és légycsapda használata, mely a vérszívók számára vonzó illatanyagokat tartalmaz, hogy odacsalogassa őket. Amennyiben ezeket a peterakás szempontjából fontos helyekre teszi ki (pl. kerti tó), akkor a szúnyogok számát jelentősen csökkentheti!

    (KamaszPanasz)

    Módosítva: 2013.09.06 12:05, Megjelenés: 2013.09.06 12:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A szúnyogok elleni egyéni védekezés lehetőségei

    Az általános szúnyoggyérítés – amennyiben szükségessé válik – a területileg illetékes önkormányzatok feladata.

    Mindent a szúnyogcsípésről

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek. A legnagyobb valószínűséggel a szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor csíphetnek meg bennünket, mivel ilyenkor a legaktívabbak.

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése

    A szúnyogcsípés a viszketésen kívül egyéb problémákat is okozhat hazánkban is. A szúnyogok néhány távoli országban súlyos betegségek terjesztői lehetnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA