• Ezekkel a gyümölcsökkel és zöldségekkel előzhető meg leghatékonyabban a súlygyarapodás

    Szerző: WEBBeteg - E. M. M., fordító

    Először vizsgálták meg átfogóan, hogy pontosan melyek azok a flavonoid-vegyületek, amelyek a leginkább segítenek a fogyásban: az eredmények alapján ezek közé tartoznak a flavonolok, az antocianinok és a flavonoid polimerek. Vajon milyen gyümölcsök és zöldségek bővelkednek ezekben az összetevőkben?

    Már a korábbi eredmények is utaltak rá, hogy a flavonoidok segíthetnek a súlycsökkentésben, most azonban nemcsak néhány vegyületet, hanem a flavonoidok hétféle típusát vizsgálták meg.

    „Hosszabb időtávon már a súlygyarapodásunk kismértékű gátlásával vagy a súlyunk kismértékű csökkentésével is jelentősen mérsékelhetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát” - írják a British Medical Journal (BMJ) egyik legutóbbi számában közölt tanulmány szerzői, akik emiatt vizsgálták meg a korábbiaknál alaposabban, hogy a különféle zöldségekben és gyümölcsökben jelenlévő flavonoidok miként hatnak a testsúlyra. 

    A korábbi hasonló tanulmányok elsősorban a flavonoidok egyik zöld teában megtalálható alcsoportjára, a flavon-3-ol vegyületekre fókuszáltak, most viszont a flavonoidok jóval szélesebb csoportját, összesen hétféle vegyületcsoportot vizsgáltak, és nem csak kisszámú résztvevővel, hanem összesen 124 000 férfi és nő adatának elemzésével, akiket összesen 24 éven át követtek. 

    A 27 és 65 év közötti alanyok három nagy amerikai vizsgálatsorozatban vettek részt, melyek során súlyuk változásairól, életmódbeli szokásaikról és aktuális egészségi állapotukról kétévente saját maguk számoltak be a vizsgálat vezetőinek 1986 és 2011 között,  4 évente pedig – egy hitelesített táplálkozási kérdőív segítségével – étrendjükről is részletesen információkat közöltek.

    Hirdetés

    A hétféle vizsgált flavonoid alcsoport a flavanonok, az antocianinok, a flavon-3-ol-ok, proantocianidinek, a flavonoid polimerek, a flavonolok és a flavonok vegyületei voltak. Az eredmények értékelésekor figyelembe vették az összes olyan további tényezőt is, amely összefügghetett a súlygyarapodással és a súlycsökkenéssel, így a fizikai aktivitást, a tévénézést, valamint 17 további étrendi tényezőt is, mint a cukrozott üdítőitalok, a sült ételek, az alkohol, a koffein, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a feldolgozott húsok bevitelének mennyiségét.

    Ön tudja? Milyen betegségekkel áll összefüggésben a mozgáshiány?

    Mit érdemes fogyasztani a súlygyarapodás elkerülése érdekében?

    Mindezek után azoknál, akik több flavonoid-tartalmú ételt fogyasztottak, kisebb mértékű súlygyarapodás volt megfigyelhető az évek során a többiekkel összehasonlítva. 

    A súlycsökkenést leginkább elősegítő flavonoidok közé az antocianinok, a flavonoid polimerek és a flavonolok tartoztak:

    • az antocianinok a szederben, az eperben, a málnában, a fekete áfonyában, a vörös szőlőben és a cseresznyében fordulnak elő nagyobb mennyiségben,
    • a fekete áfonya és az eper ezen kívül flavonoid polimerekben is gazdag, ahogyan a tea, a pekándió és az alma is,
    • flavonolokat szintén a teában, a hagymában, valamint a körték egy részében találunk jelentősebb mennyiségben.

    „Eredményeinkkel tovább finomítható az az általános tanács, hogy szívünk és keringésünk egészségének megőrzése érdekében együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt: az ajánlásokban most már külön is kiemelhető, hogy melyek ezek” - mondta a cikk első szerzője, Monica Bertoia.

    (WEBBeteg - Forrás: medscape.com, Fordító: Erdélyiné Mikó Marianna)

    Módosítva: 2016.05.23 21:41, Megjelenés: 2016.05.23 21:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    Az elhízott gyermekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázata

    Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint.

    Az elhízás kezelési lehetőségei

    Inkább fogyjon kevesebbet tartósan, mint többet, amit visszaszed! A testtömeg lassú, folyamatos csökkentése (kb. heti fél, egy kilogramm) a legbiztonságosabb módja a fogyásnak.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

    Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell akaratgyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.