A körte-típus egészségügyi előnye

Medipress
megjelent:

Amerikai kutatók megállapították, hogy összefüggés van az elhízás és a csontritkulás között. A túlsúlyos hölgyek körében végzett vizsgálat szerint, az un. alma-típusú elhízás hajlamosít leginkább a csontállomány csökkenésével járó kórképre.

A Harvard-i Orvosi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a közhiedelemmel ellentétben az elhízás nem véd a csontritkulás ellen, hanem annak kialakulását segíti elő.

Vizsgálataikba 50 túlsúlyos, menopauza előtt álló nőt vontak be, akiknek az átlagos testtömeg-indexe 30 volt (az optimális 20-25). Az ő esetükben felmérték a testzsíreloszlást és a csontsűrűséget. Kiderült, hogy különbség van a csontsűrűség tekintetében attól függően, hogy a zsírszövet hol helyezkedik el.

Az elhízás és a csontsűrűség kapcsolata

Azoknak a nőknek, akiknek a hasa köré rakódik le - vagyis az alma típusú elhízás jellemzi őket - alacsonyabb volt a csontsűrűségük, mint azoknak, akiknek a csípőjére és a combjára, azaz a körte-típusú hölgyeknek.

A vizsgálat vezetője Dr. Miriam Bredella szerint így az ún. hasi elhízást már rizikó faktornak tekinthetjük a csontritkulás esetében.

Viszont nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy túlsúly elősegíti más kórképek, mint például a szív-érrendszeri-, és a cukorbetegség kialakulását is!

A csontritkulás okai és rizikofaktorai

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.
A csontritkulás okai

forrás: Medipress

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.