Koronavírus napi jelentés: 73-an elhunytak, 8921 új fertőzött

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 73 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 237 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 128 268 főre emelkedett. 2611 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 6 304 323 fő, közülük 6 050 416 fő már a második, 3 321 659 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. Az előző napi adatokhoz képest 4733 fővel nőtt az első oltásukat megkapók száma, és 15 289 fővel a harmadik, megerősítő oltást felvevőké.

Az utóbbi napokban az esetszámokat tekintve ismét emelkedő tendencia a jellemző, növekszik a napi új esetek és az aktív fertőzöttek száma, míg a halálozási mutatók stagnálnak.

Koronavírus: COVID-19 halálozások száma

COVID-19 halálesetek száma Magyarországon, 2022. január 14-ig

Új intézkedések

Orbán Viktor miniszterelnök a reggeli rádióinterjúban a járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az oltás működik és januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton lesz oltási akciónap.

Oltási akciók a kórházi és járásközponti oltópontokon:

  • 2022. január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 15. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között,
  • 2022. január 22. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között.
  • 2022. január 29. (szombat) 10-18 óra között.

Az oltópontokra kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani (Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen, AstraZenca).

A háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon. Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Február közepétől "oltási igazolvány"

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus omikron variánsával kapcsolatos csütörtöki kormánydöntésekről közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő.

A harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie. A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget - fejtette ki, utalva arra is, hogy ezen variáns miatt bizonyos változtatásokat Európában mindenhol meghoztak.

7 napra csökken a karantén ideje

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét. Felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor "lehet szabadulni". Az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

A negyedik oltásról

A szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét, ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti. Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása.

A járvány a nagyvilágban

Tegnap világszinten 1 227 631 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a hatóságok, a legnagyobb számban Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban nőttek az esetszámok, a listavezető esetében több mint 300 ezer fővel! Az elhunytak napi száma világszinten 3321 fő volt, alegtöbb áldozatot (740 fő) Oroszországban követelte a COVID-19. Nemzetközileg is a magyarországihoz hasonló tendenciákat mutatnak a járványügyi adatok, azaz igen magas (sok országban rekordmértékű) esetszám mellett a halálozási adatok jjelentősen elmaradnak a 2021 első félévében mért csúcsokhoz képest.

(Forrás: WEBBeteg összeállítás)

Aktuális tudnivalók a koronavírus járványról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.