Megállt a koronavírus koncentrációjának növekedése a szennyvizekben

Nemzeti Népegészségügyi Központ
megjelent:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb mérései stagnálást mutatnak. A 40. naptári héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján a vizsgált településeken a szennyvizekben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége az előző hét eredményeihez képest minden esetben stagnál.

Annak érdekében, hogy megelőzzük a közösségi terjedés felgyorsulását továbbra is be kell tartani az érvényben lévő járványügyi megelőző szabályokat. A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket! Különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre!

A koronavírus vízzel, szennyvízzel eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

térkép

(Nemzeti Népegészségügyi Központ)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.