• Müller Cecília: lassul a járvány Magyarországon

    Szerző: portfolio.hu

    A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatót tartott, Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járvány lassulni látszik, a korábbi kettőről egynél alig többre csökkent a vírus reprodukciós rátája. Mindeközben a jelek szerint a tesztkapacitások határához ért Magyarország már hetekkel korábban, a pozitív tesztek aránya az elvégzett teszteken belül rendkívül magas, így most járványügyi szakértők szerint nem lehet megfelelő megbízhatóság mellett reprodukciós rátát becsülni - adta hírül a portfolio.hu.

    Nem függesztik fel a halasztható egészségügyi ellátásokat

    A halasztható egészségügyi ellátások felfüggesztése nem cél. Azt szeretnénk, ha ezt minél hosszabb ideig fenn is tarthatnák - mondta Müller Cecília.

    Hirdetés

    Nincs napirenden Magyarországon a szigorítás

    Csehországban szükségállapotot hirdettek, Szlovákiában veszélyhelyzet rendeltek el, Magyarországon is felmerült hasonló intézkedés bevezetése? - hangzott el a kérdés. 

    Egyelőre nincs napirenden Magyarországon, hogy járványügyi szigorító intézkedéseket vezessen be a kormány.

    Egynél alig magasabb a reprodukciós ráta

    Müller Cecília az elmúlt 24 óra adatait ismertette először: 755 fő tartózkodik kórházban és 51-en vannak lélegeztetőgépen. Jelentősen nőtt a laborokban elvégzett vizsgálatok száma is. "Amikor a második hullámról beszélünk, meg kell vizsgálni a járvány dinamikáját. Az első hullám alatt a hullám ellaposítása volt a cél, kevesebb beteg zúduljon az ellátórendszerre, ezt sikeresen megoldottuk" - idézte fel. 

    A második hullám dinamikája az elmúlt heteken alapján más. A 32. héten, nyáron volt a legalacsony a megbetegedések száma, de a 34-ről 35-re és 35-ről 36-ra tapasztalhattuk azt, hogy háromszorozódott a pozitív esetek száma, az emelkedés mértéke aztán lassult. 

    Volt olyan időszak, amikor a reprodukciós ráta 2 felett volt, ez most egy közelében van, alig több annál. Lassulni látszik az emelkedés, látjuk, hogy 10. napja alulról közelíti az ezret az új fertőzések száma, tehát nem fokozódik a számok emelkedése, bízunk abban, hogy ez így is marad.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.09.29 13:01, Megjelenés: 2020.09.29 13:01
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Új PCR-gyorstesztet fejlesztettek Magyarországon

    Sokkal gyorsabban és egyszerűbben hozhat eredményt az az új PCR-teszt, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki - mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    Ismét 1000 fölött az új fertőzöttek száma, elhunyt 28 beteg

    1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39 862 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.