• Merkely Béla elemezte az őszi és tavaszi koronavírus hullámot

    Szerző: portfolio.hu

    Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy miben különbözik a mostani koronavírus járványhullám a tavaszitól és milyen járványügyi lépésekre lenne szükség. Amellett érvelt, hogy a tanárokat, az egészségügyi és szociális szférában dolgozókat, az idősotthonokban élő embereket direkt kontaktus és tünet nélkül is érdemes lenne tesztelni - adta hírül a portfolio.hu.

    "Jelenleg kisebb a baj, de több a fertőzött. A fenyegetettség pedig nem kicsi, ugyanis fennáll a kockázata, hogy a nagy számban fertőzött fiatal átadja az idősebbeknek a vírust, ebben az esetben pedig jelentősen megnövekedhet a halálozás" - mutatott rá Merkely Béla, aki szerint ugyanaz a vírus fertőz most is, mint tavasszal. Lényegi különbség nincs, jelentős mutáció nem jött létre - fejtette ki a rektor. De ezt leginkább 4-5 hét múlva tudjuk megmondani, amikor kiegyenlítődik az életkorbeli megoszlás az első és a második fázis között - mondta. Emlékeztetett: az első hullámból tudjuk, hogy a 30 év alatti fiatalok közül senki nem halt meg, 30 és 40 év között pedig 6 magyar állampolgárt veszítettünk. 

    Most fiatalok, mondjuk úgy, hogy 15 és 35 év közöttiek, tízezer számban fertőződnek meg. Ők azok, akik a legtöbbet járnak bulizni és ezért közvetlenül találkoztak a vírussal - magyarázta. Arra a kérdésre, hogy reménykedhetünk-e valamiben az új hullámban, úgy felelt, hogy jobban tudjuk kezelni a járványt.

    Hirdetés

    Komplex csomag

    A szakember hangsúlyozta a maszkhasználat, kézmosás, fertőtlenítés fontosságát is. Ha az adott populáció 80%-a használja a maszkot, akkor a járvány nem tud terjedni, sőt. Külön kiemelte ennek kapcsán, hogy az emberek nagyon fegyelmezett együttműködésével még az ország bezárása nélkül is vissza lehet szorítani bármilyen járványt.

    Ha rajtam múlna, elrendelném zárt helyeken a kötelező maszkhasználatot, racionálisan, például akkor, amikor az iskolában az osztályok keveredhetnek: a folyosón, a be- és kilépéskor - válaszolta egy másik kérdésre. A felnőttek esetében minden zárt helyen kötelezővé tenném. A Semmelweis Egyetemen például mindenhol kötelező a maszk használata - árulta el.

    A védekezésről szólva úgy fogalmazott, hogy egy komplex csomagot kell létrehozni.

    • Önmagában a tesztelés nem elegendő,
    • a védőeszközök rendszeres és logikus használatára,
    • kézfertőtlenítésre, a kapcsolatos szűkítésére van szükség szerinte.
    • Emellett a speciálisan kitett emberek, például az idősek védelme.
    • A magas rizikójú emberek, így például a tanárok, egészségügyi dolgozók, szociális szférában dolgozók tesztelése. Idősotthonokban élők célzott tesztelése. Ezeket a csoportokat direkt kontaktus és tünet nélkül is érdemes lenne szűrni. És ezeknek állami finanszírozásúaknak kellene lenniük.
    • Az idősek számára biztonságos vásárlási zóna visszahozatala.
    • Fontos a kontaktkutatás és hogy ne csak a tüneteseket szűrjék Magyarországon.

    Kiemelte azt is, hogy zárt térben, nagy számú emberek között ez a vírus rendkívül virulens. 

    Így lobbant be a járvány idehaza

    Szerinte Közép-Európának jó esélyei voltak arra, hogy a következő hullám csak szeptember végén jelentkezzen. Itt az volt a probléma, hogy nagyon sokat elmentünk olyan helyre, ahol nagy számban jelen volt a vírus. Az országok nagy része pedig nem várta meg az eredményes védekezés végét, hamarabb nyitottak, a közösségi térben cirkuláló vírus megmaradt és a sporadikus helyi járványokból összeszedte magát a vírus. Ez volt a Balkánon, itt gyorsan lángra is kapott. Ezeken a helyeken pedig sok turista megfordult és onnan vitték haza az emberek a vírust - érzékeltette.

    Az interjú elején hasonlóképp fogalmazott: a fordulópontot a nyári kedvező adatokban az hozta, hogy nagyon sok magyar ment el Horvátországba nyaralni és ott pont akkor emelkedett drámai mértékben a fertőzések száma.

    A behurcolt esetek még egy kicsit megszaporodtak a Balaton környékén, különböző társasági összejöveteleken, bulikban, piknikeken, ezzel szétszóródott a vírus. És innentől mindenki a közösségi térből fertőződik, nincs is utazás az okok között - vázolta fel.

    Nyáron kiengedtek az emberek, lazult a fegyelem, több buliba jártak - mutatta be a vírus terjedésének lehetséges útját a rektor.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

     

    Módosítva: 2020.09.08 08:06, Megjelenés: 2020.09.08 08:06
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Koronavírus - Oroszországban a vakcinagyártó szerint novemberben megkezdődhet a tömeges védőoltás

    November végén megkezdődhet a COVID-19 elleni tömeges védőoltás Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden egy moszkvai innovációs fórumon.

    Koronavírus: egy hiba miatt holnap megugorhat a fertőzöttek száma Magyarországon

    Nő a koronavírussal fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma is Magyarországon, már az elvégzett tesztek több mint 15 százaléka pozitív eredményt adott, mindezek alapján úgy tűnik, a járvány elszabadult - adta hírül a portfolio.hu.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.