Ki juthat majd először védőoltáshoz? Együttműködés vagy kíméletlen verseny?

Szerző: WEBBeteg.hu összeállítás - WHO, MTI, Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 400 millió euró összeggel támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezését, a COVAX-ot a koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására - jelentette be a testület szóvivője. De mi is pontosan a COVAX és miben befolyásolja a COVID-19 elleni védőoltáshoz való hozzáférést?

A vakcinakutatásról és -tesztelésről szóló hírek alapján már csak hónapok kérdése, hogy akár több új oltóanyag kapja meg a gyártáshoz és az alkalmazáshoz szükséges engedélyeket. Igen ám, de a világban a mesterséges nyájimmunitás eléréséhez több milliárd adag készítményre lenne szükség, így várhatóan sokáig nem fog minden igénylőnek jutni. Abban egyetértés van, hogy egy országon belül a rizikócsoportokba tartozók kapjanak először védőoltást (egészségügyi dolgozók, idős, krónikus betegek), de sokkal kevésbé tudjuk még, milyen országoknak lesz lehetősége beoltani saját veszélyeztetett állampolgárait.

  • A vakcinát kifejlesztő és gyártó cég országa juthat először hozzá az oltásokhoz, és mindenki más csak utána?
  • A gazdagabb országok fogják felvásárolni az első néhány százmillió adagot a szegényebbek elől?
  • Megindul egy eszközökben nem válogató verseny a védőoltáshoz való hozzáférésért?
  • Egyáltalán melyik védőoltásra fogadjunk, mikor még nem ismertek az utolsó fázisú kutatások tudományios eredményei?

Ezekre a problémákra adna választ a COVAX elnevezésű globális program. Az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI), a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció (CEPI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közösen irányított COVAX célja a COVID-19-oltóanyagok kifejlesztésének és gyártásának felgyorsítása, valamint az azokhoz való tisztességes és méltányos hozzáférés biztosítása minden országnak.

Ez is érdekelheti Hat védőoltás a célegyenesben - Összefoglaló

A COVAX a COVID-19 vakcinák együttes beszerzési és elosztási mechanizmusa, amely révén biztosítható az oltásokhoz való igazságos hozzáférés minden résztvevő gazdaság számára egy, a WHO által megfogalmazott elosztási keretrendszerben. Ezt azáltal fogja megvalósítani, hogy összevonja a résztvevő országok vásárlóerejét és garantálja az ígéretes vakcinajelöltek felvásárlását, ezáltal biztosítva a résztvevő országoknak az esélyt a COVID-19 elleni vakcinákhoz való gyors hozzáféréshez. A programhoz csatlakozó országok tehát nem egymás ellenében próbálnák beszerezni a vakcinát, hanem közösen tárgyalnának a gyártókkal, majd a tényleges szükségletek arányában osztanák el az országok között a beszerzett oltóanyagot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott elvek szerint.

A COVAX célja, hogy 2021-re 2 milliárd adag olyan biztonságos és hatékony vakcina kerüljön leszállításra, aminek hatósági engedélyezése és/vagy WHO előminősítése megtörtént. Ezek a vakcinák egyenlően, népességük arányában állnak majd rendelkezésre a résztvevő országok számára, kezdetben prioritásként kezelve az egészségügyi dolgozókat, majd kiterjesztve azt a sebezhető csoportokra, mint például az idősekre, és azokra, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek. Ezt követően további adagok válhatnak elérhetővé az országok igényeitől és a Covid19 fenyegetettségtől függően; illetve puffer mennyiséget tartanának fent sürgősségi és humanitárius célokra is.

Hol tart a COVAX?

A COVAX jelenleg a világon a legnagyobb és legváltozatosabb COVID-19 elleni védőoltás-portfólióval rendelkezik: 9 vakcinajelölttel és további 9 értékelés alatt álló vakcina gyártójával áll tárgyalásban, így nem kizárólag egy kutató, illetve gyártó cég eredményére "fogad". A COVAX vakcina kutatási-, és fejlesztési munkájának célja, hogy támogatásával 3 biztonságos és hatékony védőoltást fejlesszen ki, amelyek elérhetők lennének a programban részt vevő országok számára. Ezen kívül a kezdeményezésben fontolóra veszik majd a világ bármely gyártójától származó vakcina beszerzését, amely kiegészítheti a portfóliót. Számos olyan gyártóval folynak ugyanis tárgyalások, akik jelenleg nem kapnak a kezdeményezéstől közvetlen kutatási és fejlesztési támogatást az oltóanyaguk előállításához, de ha azok hatékonyaknak bizonyulnak, vásárolnának tőlük is, mivel a vakcina portfólió maximalizálása növeli a siker valószínűségét.

Az indiai ’Serum Intézet’, a GAVI és a ’Bill & Melinda Gates Alapítvány’ közötti, augusztus elején bejelentett megállapodás biztosítja, hogy az AstraZeneca vagy a Novavax vakcinajelöltjeinek (amennyiben azok hatásosnak bizonyulnak) akár 100 millió dózisa is elérhető legyen az alacsony-, és a közepes jövedelmű országok számára a ’COVAX Facility’ rendszerén keresztül, adagonként mindössze 3 dollárért. A GAVI, a CEPI és az AstraZeneca között júniusban bejelentett különmegállapodás további 300 millió adagot garantál a vakcinajelöltjükből a COVAX kezdeményezés számára. Ezen felül, júniusban a GAVI elindította a ’COVAX előzetes piaci kötelezettségvállalás’ (’Advance Market Commitment’, AMC) finanszírozási eszközt, melynek célja 92 alacsonyabb és közepes jövedelmű ország ’COVAX Facility’ rendszerében való részvételének támogatása.

A vakcinákat saját államháztartási költségvetéséből finanszírozó 80 magasabb jövedelmű ország már az augusztus 31-i határidő előtt benyújtotta a nyilatkozatát részvételi szándékának megerősítésére. Ezen országok együtt fognak működni azzal a 92 alacsony és közepes jövedelmű országgal, amelyeket az AMC támogat. Ezen 172 országból álló csoport együttesen a világ népességének több, mint a 70%-át adja, minden kontinensről vannak tagok és a G20-ak több, mint fele részt vesz a kezdeményezésben.

Az Európai Bizottság is csatlakozott

Augusztus végi állapotok szerint összesen 172 ország folytat megbeszéléseket csatlakozásról, augusztus 31-én pedig az Európai Biztottság bejelentette az Unió csatlakozását a beszerzási és elosztási rendszerhez, 400 millió euróval támogatva a COVAX pénzügyi alapját. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A Bizottság ma jelenti be, hogy 400 millió EUR összeggel járul hozzá a COVAX-hoz, elősegítve, hogy a jövőben az alacsony és közepes jövedelmű országok hozzájuthassanak az oltóanyagokhoz.”

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos a következőket tette hozzá: „Csak akkor fékezhetjük meg a világjárványt és biztosíthatjuk a fenntartható helyreállítást, ha világszerte méltányos hozzáférést biztosítunk a Covid19-vakcinához. A partnerországokkal való együttműködés elengedhetetlen a hatékony helyreállításhoz és az egészséges jövőhöz.”

Az Európai Bizottság a múlt héten a 27 európai uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag, a koronavírus ellen hatékony oltóanyag beszerzéséről, és további tárgyalásokat folytat a francia Sanofival és az amerikai érdekeltségű Janssen Pharmaceuticával is.

(WEBBeteg.hu összeállítás - MTI, WHO, Európai Bizottság)

Ez is érdekelheti

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.