Ki juthat majd először védőoltáshoz? Együttműködés vagy kíméletlen verseny?

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Az Európai Bizottság 400 millió euró összeggel támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezését, a COVAX-ot a koronavírus elleni oltóanyag felvásárlására - jelentette be a testület szóvivője. De mi is pontosan a COVAX és miben befolyásolja a COVID-19 elleni védőoltáshoz való hozzáférést?

A vakcinakutatásról és -tesztelésről szóló hírek alapján már csak hónapok kérdése, hogy akár több új oltóanyag kapja meg a gyártáshoz és az alkalmazáshoz szükséges engedélyeket. Igen ám, de a világban a mesterséges nyájimmunitás eléréséhez több milliárd adag készítményre lenne szükség, így várhatóan sokáig nem fog minden igénylőnek jutni. Abban egyetértés van, hogy egy országon belül a rizikócsoportokba tartozók kapjanak először védőoltást (egészségügyi dolgozók, idős, krónikus betegek), de sokkal kevésbé tudjuk még, milyen országoknak lesz lehetősége beoltani saját veszélyeztetett állampolgárait.

  • A vakcinát kifejlesztő és gyártó cég országa juthat először hozzá az oltásokhoz, és mindenki más csak utána?
  • A gazdagabb országok fogják felvásárolni az első néhány százmillió adagot a szegényebbek elől?
  • Megindul egy eszközökben nem válogató verseny a védőoltáshoz való hozzáférésért?
  • Egyáltalán melyik védőoltásra fogadjunk, mikor még nem ismertek az utolsó fázisú kutatások tudományios eredményei?

Ezekre a problémákra adna választ a COVAX elnevezésű globális program. Az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI), a járványügyi felkészüléssel kapcsolatos újításokkal foglalkozó koalíció (CEPI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közösen irányított COVAX célja a COVID-19-oltóanyagok kifejlesztésének és gyártásának felgyorsítása, valamint az azokhoz való tisztességes és méltányos hozzáférés biztosítása minden országnak.

Ez is érdekelheti Hat védőoltás a célegyenesben - Összefoglaló

A COVAX a COVID-19 vakcinák együttes beszerzési és elosztási mechanizmusa, amely révén biztosítható az oltásokhoz való igazságos hozzáférés minden résztvevő gazdaság számára egy, a WHO által megfogalmazott elosztási keretrendszerben. Ezt azáltal fogja megvalósítani, hogy összevonja a résztvevő országok vásárlóerejét és garantálja az ígéretes vakcinajelöltek felvásárlását, ezáltal biztosítva a résztvevő országoknak az esélyt a COVID-19 elleni vakcinákhoz való gyors hozzáféréshez. A programhoz csatlakozó országok tehát nem egymás ellenében próbálnák beszerezni a vakcinát, hanem közösen tárgyalnának a gyártókkal, majd a tényleges szükségletek arányában osztanák el az országok között a beszerzett oltóanyagot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott elvek szerint.

A COVAX célja, hogy 2021-re 2 milliárd adag olyan biztonságos és hatékony vakcina kerüljön leszállításra, aminek hatósági engedélyezése és/vagy WHO előminősítése megtörtént. Ezek a vakcinák egyenlően, népességük arányában állnak majd rendelkezésre a résztvevő országok számára, kezdetben prioritásként kezelve az egészségügyi dolgozókat, majd kiterjesztve azt a sebezhető csoportokra, mint például az idősekre, és azokra, akik valamilyen alapbetegségben szenvednek. Ezt követően további adagok válhatnak elérhetővé az országok igényeitől és a Covid19 fenyegetettségtől függően; illetve puffer mennyiséget tartanának fent sürgősségi és humanitárius célokra is.

Hol tart a COVAX?

A COVAX jelenleg a világon a legnagyobb és legváltozatosabb COVID-19 elleni védőoltás-portfólióval rendelkezik: 9 vakcinajelölttel és további 9 értékelés alatt álló vakcina gyártójával áll tárgyalásban, így nem kizárólag egy kutató, illetve gyártó cég eredményére "fogad". A COVAX vakcina kutatási-, és fejlesztési munkájának célja, hogy támogatásával 3 biztonságos és hatékony védőoltást fejlesszen ki, amelyek elérhetők lennének a programban részt vevő országok számára. Ezen kívül a kezdeményezésben fontolóra veszik majd a világ bármely gyártójától származó vakcina beszerzését, amely kiegészítheti a portfóliót. Számos olyan gyártóval folynak ugyanis tárgyalások, akik jelenleg nem kapnak a kezdeményezéstől közvetlen kutatási és fejlesztési támogatást az oltóanyaguk előállításához, de ha azok hatékonyaknak bizonyulnak, vásárolnának tőlük is, mivel a vakcina portfólió maximalizálása növeli a siker valószínűségét.

Az indiai ’Serum Intézet’, a GAVI és a ’Bill & Melinda Gates Alapítvány’ közötti, augusztus elején bejelentett megállapodás biztosítja, hogy az AstraZeneca vagy a Novavax vakcinajelöltjeinek (amennyiben azok hatásosnak bizonyulnak) akár 100 millió dózisa is elérhető legyen az alacsony-, és a közepes jövedelmű országok számára a ’COVAX Facility’ rendszerén keresztül, adagonként mindössze 3 dollárért. A GAVI, a CEPI és az AstraZeneca között júniusban bejelentett különmegállapodás további 300 millió adagot garantál a vakcinajelöltjükből a COVAX kezdeményezés számára. Ezen felül, júniusban a GAVI elindította a ’COVAX előzetes piaci kötelezettségvállalás’ (’Advance Market Commitment’, AMC) finanszírozási eszközt, melynek célja 92 alacsonyabb és közepes jövedelmű ország ’COVAX Facility’ rendszerében való részvételének támogatása.

A vakcinákat saját államháztartási költségvetéséből finanszírozó 80 magasabb jövedelmű ország már az augusztus 31-i határidő előtt benyújtotta a nyilatkozatát részvételi szándékának megerősítésére. Ezen országok együtt fognak működni azzal a 92 alacsony és közepes jövedelmű országgal, amelyeket az AMC támogat. Ezen 172 országból álló csoport együttesen a világ népességének több, mint a 70%-át adja, minden kontinensről vannak tagok és a G20-ak több, mint fele részt vesz a kezdeményezésben.

Az Európai Bizottság is csatlakozott

Augusztus végi állapotok szerint összesen 172 ország folytat megbeszéléseket csatlakozásról, augusztus 31-én pedig az Európai Biztottság bejelentette az Unió csatlakozását a beszerzási és elosztási rendszerhez, 400 millió euróval támogatva a COVAX pénzügyi alapját. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A Bizottság ma jelenti be, hogy 400 millió EUR összeggel járul hozzá a COVAX-hoz, elősegítve, hogy a jövőben az alacsony és közepes jövedelmű országok hozzájuthassanak az oltóanyagokhoz.”

Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségekért felelős biztos a következőket tette hozzá: „Csak akkor fékezhetjük meg a világjárványt és biztosíthatjuk a fenntartható helyreállítást, ha világszerte méltányos hozzáférést biztosítunk a Covid19-vakcinához. A partnerországokkal való együttműködés elengedhetetlen a hatékony helyreállításhoz és az egészséges jövőhöz.”

Az Európai Bizottság a múlt héten a 27 európai uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag, a koronavírus ellen hatékony oltóanyag beszerzéséről, és további tárgyalásokat folytat a francia Sanofival és az amerikai érdekeltségű Janssen Pharmaceuticával is.

(WEBBeteg.hu összeállítás - MTI, WHO, Európai Bizottság)

Ez is érdekelheti

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.