• COVID-19 vakcinajelölt: szeptemberben kezdődhetnek a 3. fázisú klinikai vizsgálatok

    Szerző: Well pr

    A Nature szaklapban publikált adatok szerint a vizsgálati oltóanyag, a 26-os szerotípusú adenovírus (Ad26) vektoron alapuló vakcina kifejezett immunválaszt váltott ki nem humán főemlősökön végzett preklinikai vizsgálatban mért neutralizáló antitestek szintje alapján, és képes megelőzni a fertőzést, valamint védelmet nyújt a tüdőnek a vírussal szemben.

    Az a preklinikai adatoknak köszönhetően az első humán, 1/2a. fázisú klinikai vizsgálatok az Ad26.COV2.S rekombináns vakcinajelölttel már elkezdődtek az Amerikai Egyesült Államokban és Belgiumbanegészséges önkéntesek részvételével.

    „Nagyon örülünk ezeknek a preklinikai vizsgálati adatoknak, mert azt igazolják, hogy SARS-CoV-2 vakcinajelöltünk erőteljes antitest-választ váltott ki, és védelmet képes nyújtani már az egyszeres adag is. A vizsgálat megállapításai alapján bízunk abban, hogy a vakcina fejlesztési folyamatának gyorsításával és ezzel párhuzamosan a gyártókapacitás növelésével a júliusban elindított 1/2a. fázisú vizsgálatok után szeptemberben elkezdhetjük a 3. fázisú vizsgálatokat” - mondta Dr. Paul Stoffels, a Johnson & Johnson Operatív Bizottságának alelnöke, tudományos vezérigazgató.

    Az 1/2a. fázisú vizsgálatokban az Ad26.COV2.S biztonságosságát, reaktogenitását (az oltással kapcsolatosan várható reakciókat, például a duzzanat és az érzékenység kialakulását) és az immunogenitást fogják vizsgálni több mint ezer, 18-55 éves, valamint 65 évesnél idősebb egészséges önkéntesnél. Ezek az első humán vizsgálatok körültekintően megtervezett, megközelítésben vizsgálják az Ad26.COV2.S egyszeres és kétszeres oltási rendjét. A tervek szerint 2. fázisú vizsgálatok indulhatnak hamarosan Hollandiában, Spanyolországban és Németországban, valamint 1/2a. fázisú vizsgálatok kezdődnek Japánban is. A Johnson & Johnson tárgyal az Egyesült Államok Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézetével a pivotális 3. fázisú klinikai vizsgálatok szeptemberi elindításáról, az 1. és 2. fázisú vizsgálatok köztes eredményeitől és a szabályozó hatóságok engedélyétől függően.

    Hirdetés

    Az antitest szintje a vakcina-mediálta védelem biomarkereként működhet

    A preklinikai vizsgálatot a Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) egészségügyi központ kutatóorvosai végezték a Johnson & Johnson cégcsoport Janssen gyógyszeripari vállalataival és más társintézményekkel közösen, a SARS-CoV-2 elleni oltóanyag fejlesztésének felgyorsítását célzó együttműködés keretében.

    Dr. Dan Barouch, Ph.D., a BIDMC egészségügyi intézet Virológiai és Vakcinakutatási Központjának igazgatója és a Ragon Institute vezetője szerint „a Johnson & Johnson kutatóival közösen előállított preklinikai adatok azt mutatják, hogy ez a SARS-CoV-2 vakcinajelölt jó potenciállal rendelkezik. Az adatok azt is alátámasztják, hogy az antitest szintje a vakcina-mediálta védelem biomarkereként működhet.”

    A vizsgálatban a kutatók a nem humán főemlősöket előbb több vakcina-prototípussal immunizálták,majd SARS-CoV-2 vírussal fertőzték meg. A tudósok megállapították, hogy a vizsgálatban tesztelt hét vakcina prototípus közül az Ad26.COV2.S (a Nature cikkében Ad26-S.PP jelöléssel azonosított) vakcina váltotta ki a neutralizáló antitestek legmagasabb szintjét a SARS-CoV-2 fertőzés esetén. A védelem szintjével korrelált az antitestek szintje, és ez igazolja azt a korábbi megfigyelést, hogy az antitestek a vakcina-mediálta védelem biomarkereként működhetnek.Az Ad26.COV2.S vakcinát kapó egyedeknél (n=6) az alsó légutakban nem lehetett kimutatni a vírust a SARS-CoV-2 expozíció után, és a hat egyed közül mindössze egynél volt kimutatható nagyon alacsony virális jelenlét az orrmintában két különböző időpontban.

    „Közösen kell leküzdenünk a világjárványt, és mi továbbra is elkötelezettek vagyunk célunk iránt, hogy biztonságos és hatásos vakcinát fejlesszünk ki. Preklinikai vizsgálati eredményeink optimizmusra adnak okot az első humán klinikai vizsgálatok indítása kapcsán, és nagy várakozással tekintünk a COVID-19 vakcina kutatási-fejlesztési programja következő szakaszának eredményei elé.Tudjuk, hogy siker esetén a vakcina továbbfejleszthető, nagy mennyiségben legyártható és eljuttatható mindenkihez a világon” - mondta Dr. Mathai Mammen, Ph.D., a Janssen kutatási és fejlesztési részlegének globális vezetője.

    A vállalat alapvető feladata biztonságos és hatásos készítmények kifejlesztése és hozzáférhetővé tétele a betegek és az egészségügyi szakemberek számára világszerte. A Johnson & Johnson az egészségügyi ellátást illető kérdésekben átláthatóan dönt és cselekszik, melyek bizonyítékokon, tudományos következtetéseken, etikai megfontolásokon és értékeken alapulnak, és mindig a betegek biztonságát és jóllétét helyezi előtérbe.

    A Johnson & Johnson a SARS-CoV-2 vakcina klinikai fejlesztésének előrehaladtával folytatja gyártókapacitásának bővítését, és globális stratégiai partnereivel konkrét tárgyalásokat folytat arról, hogy miként tehető elérhetővé az oltóanyag mindenki számára a világon. A Johnson & Johnson igyekszik elérni célját, hogy 2021 folyamán egy milliárdnál is több adag vakcinát bocsásson az emberiség rendelkezésére, ha a most vizsgált vakcina biztonságosnak és hatásosnak bizonyul.

    (Well pr)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

    Módosítva: 2020.08.24 22:05, Megjelenés: 2020.08.24 22:05
   • Cikkajánló

    Gyerekek és a megfázás

    Gyerekek és a megfázás

    WEBBeteg

    Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása gyerekeknél? Mi is a megfázás?

    A fogköztisztítás

    A fogköztisztítás

    B. M., szakfordító

    Egy normál fogkefével nehezen érhetők el a fogak közötti hézagok.

    Koronavírus - az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból kerül ki

    A koronavírus-járvány második hullámának második sajtótájékoztatóját tartotta ma az operatív törzs. Elhangzott: 186 iskolában került már sor digitális oktatás bevezetésére, ebből 177-ben nem a teljes intézményben. Az új fertőzöttek negyede a huszonéves korosztályból került ki eddig a második hullámban - írja a portfolio.hu.

    Koronavírus - a gyerekeknél is fontos az influenza elleni oltás

    Bense Tamás házi gyermekorvos fontosnak tartja, hogy idén a lehető legtöbben éljenek az influenza elleni ingyenes oltással, mert az könnyebbé teszi a pontosabb diagnózist, illetve a koronavírus-fertőzés felismerését.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás, antitest kezelés, antivirális gyógyszer - Mi a különbség?

    Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle hatású készítménnyel folynak a kutatások, amelyek máshogy hatnak és más-más fázisban jelenthetnek segítséget a járvány ellen. A védőoltás a megelőzést szolgálja, míg az antitest terápiának és az antivirális gyógyszereknek a betegség terápiájában van szerepük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.