• Müller Cecília: a 37 éves férfinál gyorsan zajlott le a betegség

    Szerző: portfolio.hu

    Müller Cecília, az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 37 éves elhunyt, alapbetegség nélküli férfinél gyorsan zajlott le a betegség. A portfolio.hu tudósítása szerint elmondta azt is, hogy a nemzetközi szakirodalomban is ismernek ilyen eseteket, bár ez viszonylag ritka. A legveszélyeztetettebb csoportba az idős, krónikus betegek tartoznak, de néha fiatal, alapbetegség nélküli emberek is áldozatul esnek.

    Mennyire jellemző, hogy a vírus egészséges, fiatal embereket öl meg?

    A fiatal elhunyttal kapcsolatban hangzott el a kérdés. Nem jellemző ez a koronavírusra - mondta el Müller Cecília, de vannak ilyen esetek sajnos. Alapvetően igaz az, hogy jellemzően krónikus, idős betegeket sorolunk kockázatos kategóriába. Viszonylag ritkán, de előfordul, hogy gyorsan, rapidan zajlik le a betegség. A most elhunyt 37 éves férfi környezetének feltárását már elkezdték, zajlik a kontaktkutatás.

    Nem minden egészségügyi ellátás során kell koronavírus-tesztet végezni

    Nem minden egészségügyi ellátás előtt kell koronavírus-tesztet elvégezni, csak gyanús esetben - mondta Müller Cecília. Ha megtörténik az előszűrés, annak alapján merülhet fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, csak akkor kell laboratóriumi vizsgálatot kezdeményezni.

    Hirdetés

    Biztonságosabb az itthoni nyaralás

    Sok olyan ország van, ahol még ma is szaporodik a koronavírusos esetek száma, ezért a hazai nyaralás sokkal biztonságosabb - mondta el Müller Cecília. Ha mégis külföldre utazunk, akkor mindenképpen informálódjunk - mondta.

    Van olyan szociális intézmény, ahol újra látogatási tilalmat kellett elrendelni?

    Az országos tisztifőorvos szerint nem tudunk olyan helyről, ahol ilyen intézkedésre volt szükség. A látogatás csak szigorú szabályok mellett hajtható végre, az intézményvezető a házirend kiegészítésével rendelkezhet az intézmény adottságaihoz szabva, hogy hogyan intézkedik ezekről a rendelkezésekről  - mondta el Müller Cecília.

    A halálozásról beszélt a tisztifőorvos megyei bontásban

    Budapesten 328 fő hunyt el, míg vidéken 231 - mondta el a tisztifőorvos.

    • Pest megyében 91 ,
    • Fejér megyében 43,
    • Komárom-Esztergom megyében 37,
    • Zalában 16,
    • Veszprém 8,
    • Borsod-Abaúj-Zemplénben 6,
    • Csongrád-Csanádban 6,
    • Tolna megyében 3,
    • Baranya megyében 2,
    • Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Bihar megyében és Heves-megyében 2,
    • Somogy és Bács-Kiskun megyében 1 fő hunyt el.
    • Szabolcs-Szatmár megyében, Békés megyében nincs elhunyt.

    Kedvezőek az adatok az utóbbi napokban

    Az elmúlt néhány napban látható csökkenést tapasztalhattunk a napi új koronavírus-esetszámokban, ma reggel 10 új betegről adott hírt a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az elhunytak között viszont volt egy fiatal, mindössze 37 éves beteg, akinek a tájékoztató szerint nem volt alapbetegsége.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.06.10 13:35, Megjelenés: 2020.06.10 13:35
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    28 ezer fölé nőtt az aktív fertőzöttek száma

    950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 41 732 főre emelkedett az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 29 beteg, így az elhunytak száma 1052 főre nőtt.

    Zöld utat kapott az eddigi leghatékonyabb magyar COVID-gyógyszer

    Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-19-fertőzés ellen. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.