• Müller Cecília: a 37 éves férfinál gyorsan zajlott le a betegség

    Szerző: portfolio.hu

    Müller Cecília, az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 37 éves elhunyt, alapbetegség nélküli férfinél gyorsan zajlott le a betegség. A portfolio.hu tudósítása szerint elmondta azt is, hogy a nemzetközi szakirodalomban is ismernek ilyen eseteket, bár ez viszonylag ritka. A legveszélyeztetettebb csoportba az idős, krónikus betegek tartoznak, de néha fiatal, alapbetegség nélküli emberek is áldozatul esnek.

    Mennyire jellemző, hogy a vírus egészséges, fiatal embereket öl meg?

    A fiatal elhunyttal kapcsolatban hangzott el a kérdés. Nem jellemző ez a koronavírusra - mondta el Müller Cecília, de vannak ilyen esetek sajnos. Alapvetően igaz az, hogy jellemzően krónikus, idős betegeket sorolunk kockázatos kategóriába. Viszonylag ritkán, de előfordul, hogy gyorsan, rapidan zajlik le a betegség. A most elhunyt 37 éves férfi környezetének feltárását már elkezdték, zajlik a kontaktkutatás.

    Nem minden egészségügyi ellátás során kell koronavírus-tesztet végezni

    Nem minden egészségügyi ellátás előtt kell koronavírus-tesztet elvégezni, csak gyanús esetben - mondta Müller Cecília. Ha megtörténik az előszűrés, annak alapján merülhet fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, csak akkor kell laboratóriumi vizsgálatot kezdeményezni.

    Hirdetés

    Biztonságosabb az itthoni nyaralás

    Sok olyan ország van, ahol még ma is szaporodik a koronavírusos esetek száma, ezért a hazai nyaralás sokkal biztonságosabb - mondta el Müller Cecília. Ha mégis külföldre utazunk, akkor mindenképpen informálódjunk - mondta.

    Van olyan szociális intézmény, ahol újra látogatási tilalmat kellett elrendelni?

    Az országos tisztifőorvos szerint nem tudunk olyan helyről, ahol ilyen intézkedésre volt szükség. A látogatás csak szigorú szabályok mellett hajtható végre, az intézményvezető a házirend kiegészítésével rendelkezhet az intézmény adottságaihoz szabva, hogy hogyan intézkedik ezekről a rendelkezésekről  - mondta el Müller Cecília.

    A halálozásról beszélt a tisztifőorvos megyei bontásban

    Budapesten 328 fő hunyt el, míg vidéken 231 - mondta el a tisztifőorvos.

    • Pest megyében 91 ,
    • Fejér megyében 43,
    • Komárom-Esztergom megyében 37,
    • Zalában 16,
    • Veszprém 8,
    • Borsod-Abaúj-Zemplénben 6,
    • Csongrád-Csanádban 6,
    • Tolna megyében 3,
    • Baranya megyében 2,
    • Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Bihar megyében és Heves-megyében 2,
    • Somogy és Bács-Kiskun megyében 1 fő hunyt el.
    • Szabolcs-Szatmár megyében, Békés megyében nincs elhunyt.

    Kedvezőek az adatok az utóbbi napokban

    Az elmúlt néhány napban látható csökkenést tapasztalhattunk a napi új koronavírus-esetszámokban, ma reggel 10 új betegről adott hírt a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az elhunytak között viszont volt egy fiatal, mindössze 37 éves beteg, akinek a tájékoztató szerint nem volt alapbetegsége.

    (portfolio.hu)

    Ajánlott cikkek a COVID-járványról

     

    Módosítva: 2020.06.10 13:35, Megjelenés: 2020.06.10 13:35
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    14 tanulság pandémia idején

    Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora összeállította 14 pontját, melyek a legfontosabb tanulságok az elmúlt hónapok pandémiás helyzete kapcsán.

    7 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 7 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4114 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.