• Óvatos nyitást az irodákban

    Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége, KNK PR&Média

    Enyhültek a járvány miatti korlátozások, csökken a cégek - és valószínűleg a dolgozók igénye is - az otthoni munkavégzésre. Mire figyeljenek a munkáltatók, amikor újranyitják az irodát, illetve a dolgozók a visszatérés során? Dr. Grózli Csabával, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatójával konzultálva szedtük össze az ezzel kapcsolatos leghasznosabb gyakorlati tudnivalókat, praktikákat.

    1. Jó, ha fokozatos a visszatérés

    A home office-ból való visszatérés biztonságát szolgálja, ha fokozatosan, nem egyszerre történik. Ha mondjuk az idősebbek és/vagy a krónikus (például tüdő- vagy szív-) betegek a második körben mennek. A transzplantáltaknak a Magyar Szervátültetettek Szövetsége kifejezetten azt javasolja, hogy a budapesti nyitáshoz képest ők még várjanak a kimozdulással, a munkába állással, és tartsák be az eddigi szigorú szabályokat.

    2. Kérdezzük ki a dolgozókat!

    Hasznos lehet sorra megtudakolni a visszatérő dolgozóktól, hogy az utóbbi napokban előfordult-e környezetükben lázas megbetegedés, illetve nekik maguknak volt-e valamilyen légúti fertőzésük. Ha igen, hosszabbítsuk meg két héttel az otthondolgozásukat (önkéntes házi karantén).

    Hirdetés

    3. Fertőtlenítés nyitás előtt és utána folyamatosan

    Célszerű fertőtlenítő nagytakarítást végeztetni irodanyitás előtt. UV-s vagy gázos csírátlanítás nem feltétlenül szükséges. A napi szintű felmosásra és a sokszor igénybe vett felületek (például a lift vagy a kávéfőző nyomógombjai) gyakori fertőtlenítésére gondot kell fordítani.

    Kézfertőtlenítésre a szenzoros adagolós a biztonságos megoldás. Ajánlott mellőzni a kézszárítót, helyette papír kéztörlőt alkalmazni.

    4. Egymásnak háttal vagy oldalt

    A szembefordított íróasztalokat úgy kell átrendezni, hogy a dolgozók inkább egymásnak háttal, egymás mellett vagy a falnak/ablaknak fordulva ülhessenek. Természetesen a minimum másfél méteres távolságot így is meg kell tartani.

    5. Védőmaszkot hordani irodán kívül

    Az alapvető higiénés szabályok precíz betartása jelen időszakban különösen fontos. Maszkot akkor szükséges viselni, amikor olyan közösségi helyiségeket használnak, ahová nem csak az adott iroda dolgozói járnak.

    Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója

    Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai és orvos igazgatója

    6. A külső partnerekkel külön helyiségben találkozzunk

    Célszerű a külső partnerekkel való találkozókat egy külön tárgyalóba szervezni, az „ülésrendet” pedig úgy kialakítani, hogy a távolságtartási szabályoknak is eleget tegyünk. Ilyenkor az összes résztvevő viseljen maszkot. Egyébként pedig egyelőre törekedjünk az ilyen alkalmak lehetőség szerinti minimalizálására.

    7. Légkondicionáló-használat csak szigorú feltételekkel

    Az irodanyitás utáni első használatba vétel előtt ki kell cserélni a szűrőket, továbbá fertőtleníteni kell az egész rendszert. Ezt szükséges negyedévente újra és újra megismételni. Ha kiderülne, hogy COVID-pozitív személy járt az irodában, csak új fertőtlenítést követően kapcsolható be a klímaberendezés. Az első időszakban egyébként javasolt kerülni a  használatát. Kiemelten fontos a helyiségek rendszeres szellőztetése is.

    + 1 Irodán kívül is figyeljünk a biztonságra

    Az is elengedhetetlen, hogy a dolgozók az irodán kívül is óvják egészségüket. Lehetőség szerint egyelőre még kerüljék a sokak által látogatott helyeket, illetve tartsák be a higiénés szabályokat és a biztonsági előírásokat.

    További cikkek:

    Az interjú a KNK PR&Média közreműködésével készült.

    Módosítva: 2020.06.05 16:03, Megjelenés: 2020.06.05 16:03
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus - Az antitestek mennyisége gyorsan csökken a fertőzést követően egy új kutatás szerint

    A koronavírus ellen termelt antitestek szintje egészen gyorsan csökken a megfertőződést követően - állapították meg brit szakemberek.

    Országos tisztifőorvos: rendkívül intenzíven terjed a járvány

    Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

    Sem pánik, sem hamis biztonságérzet

    Kivétel nélkül mindenkit veszélyeztet a koronavírus, ám a transzplantáltaknak azzal a további kockázattal is számolniuk kell, hogy átültetett szervük kilökődésének kivédése érdekében mesterségesen legyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt.

    Évente akár hússzal több szervátültetés várható a keresztdonációval

    Már nem csak családtagnak vagy szoros érzelmi kapcsolatban álló személynek, például barátnak, társnak, távoli rokonnak adhatunk szervet, a keresztdonációt lehetővé tevő új szabályozás értelmében, ha a felajánlott szerv nem megfelelő a betegnek, úgymond cserélhetnek szervet egy olyan donor-beteg párossal, akinél szintén fennáll ez a probléma.

    Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

    Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta: a 8 éves kislány szívizombetegségben szenvedett, ám alig egy hét alatt hozzájuthatott a donorszervhez.

    Kevés a beültethető donorszerv

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

    Transzplantáció és várólista

    Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.