• Bakancslista a karantén lelki átvészelésére

    Szerző: Magyar Szervátültetettek Szövetsége, KNK PR&Média

    Új rítusok kialakítása, pozitív gondolatok és cselekedetek, a szeretetnyelv gyakorlása, rendszeres testmozgás, kreatív tevékenységek, a kulturális lehetőségek igénybevétele - ezek mind segíthetnek elviselni a bezártságot. Alkossunk saját bakancslistát is, vegyük fel rá az összes olyan dolgot, amit mindig is szerettünk volna megvalósítani, de sohasem jutott rá időnk.

    Mindezt a Gallus Edit családterapeuta, valamint dr. Garai Dóra és Tusor Lilla pszichológusok alkotta csapat ajánlja nem csak a szervátültetettek figyelmébe. A lelki segélyszolgálat fennállásának hat esztendeje alatt soha nem volt akkora a páciensforgalom, mint amilyen most, a koronavírus-járvány idején. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége által működtetett Nekem elmondhatod  program a veszélyhelyzet idején telefonon vagy Skype-on áll a rászorultak rendelkezésére. A karanténidőszak tapasztalatairól Gallus Editet kérdeztük.

    A családterapeuta elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy tudatos kommunikációval, együttérzéssel, játékossággal teremtsünk magunknak olyan pozitív teret, ahol a karanténidőszak nemcsak a túlélésről szól, hanem egy kis örömre is lelünk.

    A transzplantáltak esetében a szervkilökődés veszélye miatti szorongásra a koronavírus még ráerősít, hiszen mesterségesen legyengített immunrendszerrel kell átvészelniük a járványt. Ráadásul nem tudható, „meddig kell kibírni”, mikor lesz vége ennek az időszaknak. A szervre váróknak pedig duplán nehéz így, ugyanis ideiglenesen leállították a transzplantációt, csak az életmentő műtéteket végzik el. Mindezek tetejébe – mint bárki másnak – kiesett az életükből sok olyan terület, amely támogatta testi-lelki egészségüket, biztonságérzetüket. Mint például a kültéri sport, a közösségi és kulturális programok, a baráti találkozók, az utazás, sokak számára a munkahelyi sikerek, vagy akár a biztonságot jelentő napi rutin. Ezeket most mind pótolni kell valahogy. Új rendszert kell kialakítani, ami nem megy egyik napról a másikra – intett a magunk és hozzátartozóink iránti türelemre.

    Hirdetés

    A leggyakoribb megkereséseik a biztonsági felszerelések elérhetetlensége, illetve az egészségügyi problémák miatti aggodalmakról szólnak.  Ezeket a kezelőorvoshoz továbbítják. Igyekeznek minden információt begyűjteni, hogy pontosan tudják, milyen kérdéssel hova lehet eredményesen irányítani.

    Az őket megkeresők gyakorta fogalmazzák meg a kilátástalansággal kapcsolatos érzéseiket is. (Mire várunk? Mikor lesz reális esélye annak, hogy szervet kapjak? Mikorra győzzük le a vírust? Ha a társadalom többsége immúnissá is válik, a transzplantált helyzete akkor is kockázatos marad.) Nehézséget jelent az is, amikor azt tapasztalják, hogy a többi ember nem veszi komolyan a távolságtartási szabályokat. Sokszor számolnak be arról, hogy családtagjaik sem veszik figyelembe a higiéniai előírásokat. Például kamaszkorú gyermekeik továbbra is eljárnak a barátaikkal. A családon belüli kommunikációs nehézségek gyakran nem a karanténnal kezdődnek, de ennek hatására felerősödhetnek. Ezekre gyors megoldás szinte soha nincs. Azt tanácsolják, beszéljék meg a szükségleteiket ez érintettekkel (pozitív érzések kimutatása!), és  tegyék azt, ami az adott helyzetben a legnagyobb biztonságot jelenti számukra.

    Bakancslista a karantén lelki átvészelésére

    Rendszeresek a párkapcsolati gondokkal vagy épp a magány elviselésével kapcsolatos kérdések is. De problémák jelentkezhetnek az ellenkezőjével is, hiszen most népes családok élnek nonstop összezárva.

    „Ezért is találtuk ki a Lelki immunerősítő nevű programunkat, hogy ezekből is ötleteket, erőt  merítsenek az  elzárkózásba már-már belefásulók” – hívta fel a figyelmet a Magyar Szervátültetettek Szövetségének Facebook-oldalán elérhető videós bejelentkezéseikre.

    A lelki immunerősítés fő pontjai

    1. Hírek limitálása: meg kell húzni a határokat! Mi az, ami rám vonatkozik, ami fontos a tájékozottságom szempontjából, és mi az, ami már nem. Ami az így meghúzott körön kívül esik, azzal ne terheljük az idegrendszerünket.
    2. Fókusz és kontroll alkalmazása: mi az, amit valójában meg tudok és meg  szeretnék tenni? Amire nem tudok hatni (például mások viselkedése vagy maga a járványhelyzet), azt nem szabad magunkkal cipelni. Csak amit képesek vagyunk kontrollálni, arra fókuszáljunk, azzal törődjünk.
    3. A mindennapok strukturálása: megterhelő végigcsinálni az otthon négy fala között ezt az időszakot. Sokat segít, ha előre megtervezzük napi és heti tevékenységünket. Figyeljünk az egyes elfoglaltságaink, tennivalóink helyes arányára és mértékére.
    4. Testmozgás: az elzártságban is meg kell őrizni a jó általános fizikai állapotot, a rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert is.
    5. Kapcsolattartás: a karantén körülményei között is lehetséges a kapcsolattartás a külvilággal telefonon vagy online módokon. A különböző közösségi órákhoz való csatlakozás  segíthet az izoláció érzésének csökkentésében.
    6. Rekreációs tevékenységek és feszültségoldó technikák: teremtsünk szabadidőt is magunknak, találjunk hozzá olyan tevékenységeket, amelyek pihentetnek, és alkalmasak a fáradtság és a feszültség oldására (például egy jógakurzus).

    + 1: Bakancslista készítése. Az otthon keretei között új célokat találni, és megvalósítani minden régóta dédelgetett, de idő hiányában sosem realizált tervet.

    Gallus Edit családterapeuta a járvány idején működő telefonos lelki segélyszolgálatról elmondta azt is, hogy valamivel több a fővárosból és az agglomerációból érkező hívás, mint a vidéki. A családosok és a nők többször fordulnak hozzájuk,  mint az egyedülállók, illetve a férfiak. „A már személyesen ismert betegeket – akikről tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak – mi magunk is megkeressük. A legnehezebb helyzetben lévők ugyanis nem mindig jutnak el odáig, hogy segítséget kérjenek” – tette hozzá.

    Segélyalap a szervátültetettekért – ha teheti, kérjük, támogassa!
    Sok transzplantált eddig is nehéz helyzetben élt, ám most már az eddig munkát vállalni tudók és hozzátartozóik is otthon maradásra kényszerülnek. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége segélyalapot hozott létre a rászorultak támogatására. Ennek feltételei a https://www.trapilap.hu oldalon olvashatók. A munkában 20 regionális tagszervezetük is részt vesz. A kifizetések banki átutalással történnek. Az összesítéseket rendszeresen közzéteszik weboldalunkon. A felajánlásokat az alábbi módon lehet megtenni:
    • Banki átutalás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége  OTP Bank 11709002-20045106
    • Pay Pall: https://www.trapilap.hu/egyeni-tamogatas/
    • A megjegyzésbe kérik beírni:Összefogás az életért

    Az interjú a KNK PR&Média közreműködésével készült.

    Módosítva: 2020.04.28 10:35, Megjelenés: 2020.04.28 10:35
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Semmelweis Egyetem

    Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg.

    Helyes orrfújás

    Helyes orrfújás

    Dr. Árki Ildikó

    A kicsik még nem tudják kifújni az orrukat. Tanítsuk meg nekik, hogyan kell!

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - A fertőzött édesanya nagyon kis eséllyel adja át a vírust a csecsemőnek

    A koronavírussal fertőzött édesanyák ritkán adják át a vírust a csecsemőjüknek az alapvető fertőzésmegelőzési gyakorlatok betartása mellett - derült ki a témában készített eddigi legrészletesebb adatokkal szolgáló tanulmányból.

    Koronavírus - A véradás fontosságára hívja fel a figyelmet Herczegh Anita

    A véradás fontosságára hívta fel a figyelmet Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége kedden Budapesten, miután részt vett a III. Civil véradáson.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.