A kövérség oka: kevés örömreceptor az agyban

Szerző: Független Hírügynökség

A kövérek agyában kevesebb örömreceptor van, ezért esznek többet - állítják texasi kutatók. A tudósok szerint ugyanis a túlsúlyosak csak több étel elfogyasztásával élik át ugyanazt az örömöt, amit másoknak ad az evés.

Új elméletüket a kutatók a Science című amerikai tudományos hetilap legfrissebb számában jelentették meg.

A tudósok új elmélete szerint a kövérek agyában kevesebb a dopaminreceptor. A dopamin az "örömhormon", amely például evés, kábítószer-fogyasztás, vagy szex közben keletkezik.

A texasi kutatók más amerikai egyetemek tudósaival együttműködve mágnesrezonanciás készülékkel vizsgálták, hogy mennyire aktiválódtak a dopaminreceptorok akkor, ha a kísérleti alanyok csokoládé ízű tejkoktélt ittak, és mennyire akkor, ha az italnak nem volt íze. Utána megvizsgálták, hogy a kísérleti alanyoknak van-e egy olyan génvariánsuk, amelynek a megléte esetén az agyban kisebb a dopaminreceptorok száma. Végül pedig egy éven át figyelemmel kísérték az alanyok testtömeg-indexét.

A kutatók szerint a felfedezés érthetőbbé teszi a kóros elhízás folyamatát, de nem jelenti azt, hogy akiknek kevesebb a dopaminreceptoruk, azok menthetetlenül kövérek lesznek. A tudósok szerint a szokások megváltoztatásával és gyógyszeres kezeléssel lehet befolyásolni a kövérséget.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.