A kövérség oka: kevés örömreceptor az agyban

Szerző: Független Hírügynökség

A kövérek agyában kevesebb örömreceptor van, ezért esznek többet - állítják texasi kutatók. A tudósok szerint ugyanis a túlsúlyosak csak több étel elfogyasztásával élik át ugyanazt az örömöt, amit másoknak ad az evés.

Új elméletüket a kutatók a Science című amerikai tudományos hetilap legfrissebb számában jelentették meg.

A tudósok új elmélete szerint a kövérek agyában kevesebb a dopaminreceptor. A dopamin az "örömhormon", amely például evés, kábítószer-fogyasztás, vagy szex közben keletkezik.

A texasi kutatók más amerikai egyetemek tudósaival együttműködve mágnesrezonanciás készülékkel vizsgálták, hogy mennyire aktiválódtak a dopaminreceptorok akkor, ha a kísérleti alanyok csokoládé ízű tejkoktélt ittak, és mennyire akkor, ha az italnak nem volt íze. Utána megvizsgálták, hogy a kísérleti alanyoknak van-e egy olyan génvariánsuk, amelynek a megléte esetén az agyban kisebb a dopaminreceptorok száma. Végül pedig egy éven át figyelemmel kísérték az alanyok testtömeg-indexét.

A kutatók szerint a felfedezés érthetőbbé teszi a kóros elhízás folyamatát, de nem jelenti azt, hogy akiknek kevesebb a dopaminreceptoruk, azok menthetetlenül kövérek lesznek. A tudósok szerint a szokások megváltoztatásával és gyógyszeres kezeléssel lehet befolyásolni a kövérséget.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.