Anya, kövér vagyok? Amit tudni kell a tinik testképéről

Szerző: KamaszPanasz

A divatmagazinok nem foglalkoznak a tini testképpel, vagy többet kéne foglalkozniuk azzal, hogy egészséges férfi és női testeket mutassanak. Ehelyett nem titkolják azt, hogy társadalmunk a soványság megszállottja.

A modellek és filmsztárok úgy vannak prezentálva, mint a társadalom által vonzó példaképek. Szülők, felnőttek és a korosztálybeli emberek is sokszor megerősítik a tényt, hogy csak a vékony alkat lehet vonzó. Nagyon fontos, hogy a szülők képesek legyenek megerősíteni a tini gyermekükben egy egészséges testképet, hogy a gyermeküknek már egy pozitív ön- és testképe legyen.

Testkép: Honnan is jön?

Nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy egy tinédzsernek mi alapján alakul ki a saját testképe, de van pár fő meghatározó dolog: média, szülők, más felnőttek, korosztálybeli emberek és egészségügyi szakértők.

Ön tudta?

 • Az ideális testsúly nem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!
 • Kezelés nélkül ritka a spontán gyógyulás!
 • Az anorexia súlyos esetben az életet veszélyeztető zavar.
 • A táplálkozási zavarok gyakran más pszichés zavarokkal társulnak

Média: A TV műsorok és filmek gyakran úgy mutatják be a sovány nőket, mintha ők lennének a legvonzóbbak. Egy átlagos modell 25%-al vékonyabb egy átlagos amerikai nőnél. Amikor csak vékony nőket látunk a TV-ben, a hirdetőtáblákon, a filmekben, az interneten és a magazinokban is, lehetetlen nem azt érezni, hogy a soványság egyenlő a vonzó külsővel.

Szülők: Az, ahogy érzünk a saját külsőnk iránt, befolyásolja azt, ahogy a gyerekünk érez a sajátja iránt. Ha folyton elégedetlenek vagyunk a megjelenésünkkel, a gyerekünk úgy fogja érezni, teljesen rendben van az is, hogy ő elégedetlen magával. Továbbá, ha a szülők negatív megjegyzéseket tesznek a gyerekük súlyára vagy testalkatára, azzal minden fajta pozitív testképet le tudnak rombolni.

Más felnőttek: Attól a pillanattól kezdve, ahogy megszületik egy gyerek, a felnőttek a külsejéről beszélnek. Jönnek a szokásos megjegyzések: "nézd, milyen aranyos", "nézd azokat a pufók lábakat" és az egyéb, kevésbé hízelgő megjegyzések - úgy tűnik mindenkinek van véleménye a babák megjelenéséről. Habár a csecsemők nem értik még ezeket az üzeneteket, könnyű megfeledkezni róla, hogy az emberek megjegyzései milyen hatással lehetnek rájuk a jövőben.

Korosztálybeli társak: Ha a tini barátai azt mondják a lányának, hogy kövér vagy ha azon gyötri magát, túlsúlyos a többi társához képest, akkor nagyobb valószínűséggel lesz negatív testképe. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy tudnak a korosztálybeli társaik egyre jobban hatni rájuk, ezért az ő megjegyzéseik szokatlanul meghatározóak lehetnek.

Egészségügyi szakértők: Mivel a testsúly kényes dolog a tiniknél, ezért nagyon fontos, hogy a szakértők nagy odafigyeléssel kezeljék ezt a témát. Egy meggondolatlan vagy féleértett megjegyzés egy szakértőtől negatívan tudja befolyásolni egy tinédzser testképét.

A negatív testkép kockázatai

Az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészorvosok Főiskolája készített egy listát az egészségtelen étkezés és testkép statisztikáiról:

 • Az 12 és 23 év közötti amerikai lányok és nők 54%-az elégedetlen a testével.
 • A középiskolások egyharmada úgy érzi túlsúlyos, miközben nem így van.
 • A 9 év alatti lányok 75%-a már 2-5-ször diétázott az adott évben.
 • Bármely adott időben, 5-10 millió nőnek és lánynak vannak étkezési zavarai, amik olyan súlyos következményekhez vezetnek, mint az anorexia vagy a bulimia.

Étkezési zavarokhoz vezethet

Drunkorexia - egy új táplálkozási zavar

A drunkorexia hátterében a fiatal nőkre nehezedő nyomás áll, mely elvárja, hogy adott alkalmakkor igyanak, ám maradjanak vonzók, karcsúak. Lényege, hogy a szilárd ételeket mellőzik, a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe.
Bővebben a drunkorexiáról

Nagyon sok nőnek van negatív testképe és ez a negatív kép étkezési zavarokhoz vezethet. A két leggyakoribb betegség - ami az étkezési zavarok miatt alakul ki - az anorexia és a bulimia. Ezeknek a betegségeknek pedig súlyos következményei lehetnek:

Az anorexia (vagy anorexia nervosa) egy igen súlyos és olykor halálos betegség. Szabályozzák az ételük mennyiségét, behatárolják, hogy milyen fajta ételeket egyenek, és különböző módszerekkel küzdenek azért, hogy a súlyukat alacsonyan tartsák. Az anorexiás betegségben szenvedők körülbelül 10%-a meghal a betegség miatt fellépő komplikációk miatt.

A bulimia egy mértéktelen tisztító étkezési betegség. A bulimiában szenvedő emberek szoktak enni - gyakran többet a kelleténél - és ez után megkeresik a módját, hogy megszabadítsák a testüket az ételtől. A tisztítás jelentheti a hányást, hashajtó használatát, túlzott testmozgást vagy egyéb módszereket, hogy megszabaduljanak az ételtől, amit ettek. A bulimia különböző fajta fizikai problémákat okozhat úgy, mint fogak kihullása, nyelőcső elrepedése, gyomorgörcs, végbél bajok és dehidratáció.

Hogyan segítheti a szülő az egészséges testkép kialakulását?

Ha a negatív testkép ilyen súlyos következményekhez vezethet, akkor minden szülőnek fontos támogatnia és elősegítenie egy egészséges testkép elérését a gyermekénél. Habár a tinik állandóan olyan üzeneteket kapnak a világból, hogy mennyire nem tökéletesek, még mindig van többféle módszer a szülők részére, amivel elősegíthetik a pozitív testkép elérését.

 • Mutasson jó példát! Ha elégedett a testével, a gyereke is úgy fogja gondolni, ez a normális és egészséges. Kerülje a fogyókúrával vagy hibáival kapcsolatos beszélgetéseket. A megjegyzései önmaga iránt nagyon sokban befolyásolhatják azt, ahogy a gyereke látja magát.
 • Korlátozza a média üzeneteit. Habár nem tud mindent kontrollálni, amit a gyereke lát és tapasztal, de nagy hatása van arra, hogy mennyi médiára van „szüksége”. Túlzottan sok TV-zés nem tesz jót egy tininek sem, szóval korlátozza a képernyő előtt eltöltött idejét.
 • Legyen a média tolmácsa. Ha olyan dolgokat lát a TV-ben vagy magazinokban, amikről úgy gondolja, rossz hatással vannak a gyerekre, üljön le és beszélgessen vele ezekről. Gyakran azok a képek, amiket látunk remekül segítik, hogy a hiányosságok eltűnjenek – lehetetlen egy tini számára, hogy egy olyan test ideálnak feleljen meg, ami a való életben nem is létezik.

Kérjen segítséget!

Ha úgy érzi, hogy a gyereke anorexiában vagy bulimiában szenved, ne hezitáljon segítséget kérni amilyen hamar csak lehet. Lépjen kapcsolatba a gyerekorvossal és vitassa meg vele a problémát. Az étkezési gondok összetett dolgok lehetnek, ezért szükség lehet pszichológusra és orvosra is, hogy segíthessen a gyereknek a körülményekkel.

Ha úgy érzi, a gyereke túlsúlyos vagy elhízott, megint csak ne hezitáljon kapcsolatba lépni egy egészségügyi szakértővel. Nagy segítség lehet, ha még időben beszél egy szakértővel és megkérdezi, mit lehet tenni. Ha egy szakértő odafigyelésével vizsgálja a gyerek súlyát és törődik az egészségével, akkor nagyon hatásos lépéseket tehet azért, hogy a gyereke egészséges és elégedett legyen.

(KamaszPanasz)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

A rettegett hozzátáplálás, avagy...

Az evés létszükséglet, de az életben maradáson túl számos egyéb funkciója is van. Egészségünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem...

Túlérzékeny gyermekek: tippek...

„Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros...

Mik azok a testképzavarok?

Napjainkban komoly méreteket öltenek az ún. testképzavarral összefüggő rendellenességek. Jelentőségüket nem csak az adja, hogy a társadalom egyre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.