• Már többen elkezdték embereken tesztelni a koronavírus ellen fejlesztett vakcinájukat

    Szerző: portfolio.hu

    Gyors ütemben folyik a verseny a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséért, már két cég is megkezdte a napokban a klinikai teszteléseket embereken. 12-18 hónapon belül már lehet működőképes oltóanyag, pedig jellemzően 10 évbe telik egy vakcina kifejlesztése - mondta el a Nemzetközi Vakcina Intézet vezetője, Jerome Kim a CNBC-nek. Mindez azonban felvet biztonsági kérdéseket a készítménnyel kapcsolatban - tette hozzá.

    Felpörögtek a vakcinafejlesztések a koronavírus ellen, de a biztonsági kockázatok jelentősek – nyilatkozta a Nemzetközi Vakcina Intézet vezetője, Jerome Kim a CNBC-nek. Nem tudhatjuk, hogy az oltóanyag, amit mindössze 4 hónap alatt fejlesztünk ki (vagy jelen állás szerint 12-18 hónap alatt) valóban biztonságos lesz-e - mondta el.

    Jellemzően egy vakcina kifejlesztése 10 évbe telik, de most példa nélküli sebességgel folyik a globális verseny és hatalmas összegeket fordítanak rá, hogy minél gyorsabban megállítsák a járvány. Ennek köszönhetően most, mindössze 4 hónappal a vírus megjelenése után már kezdődnek lassan az tesztelések az embereken, míg a tipikusan erre 5-10 évet várni kell.

    Hirdetés

    Jelenleg több mint 70 ország vesz részt a WHO programjában

    Az egyik biotechnológiai cég, amely versenyben van a vakcinafejlesztésért, az Inovio Pharmaceuticals a héten megkezdi az emberi klinikai tesztek első fázisát és ezzel csak a másodikak lesznek a sorban. A Moderna nevű vállalat ugyanis az amerikai egészségügyi minisztériummal együttműködésben már márciusban megkezdte a teszteket embereken.

    Jelenleg több mint 70 ország vesz részt a WHO programjában, ami a koronavírus ellenszerének fejlesztésére irányul, és 20 szervezet van a világon, amely harcban van az oltóanyag kifejlesztéséért. Jerome Kim hozzátette, hogy a siker nem garantált egyelőre, a vakcinafejlesztéseknél 93 százalékos a bukási arány onnantól kezdve, hogy az első tesztek elkezdődnek az állatokon, addig, amíg a terméket regisztrálják végül.

    Addig is, amíg el nem készül az oltóanyag, tesztelni kell és elkülöníteni a betegeket, valamint fontos a távolságtartás, mert ezzel lehet megelőzni a fertőzéseket. Dolgozzunk olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, így talán 12-18 hónapon belül lesz egy olyan oltóanyag, ami működik - véli.

    (portfolio.hu)

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

     

    Módosítva: 2020.04.09 10:17, Megjelenés: 2020.04.09 10:17
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    68 napig volt lélegeztetőgépen a koronavírusos beteg

    Ma már halott lennék, ha a Föld más részén ér utol a vírus. Az életben tartó gépemet 30 nap után biztos lekapcsolták volna - mondja a 42 éves skót pilóta, még kórházi ágyában. Stephen Cameron 68 napig volt lélegeztetőgépen. Cameront azonban nem az Egyesült Királyságban ápolták, hanem családjától, barátaitól több ezer km távolságban, Saigonban.

    Merkely: akár nyáron is lehet újabb járvány

    Külföldről behurcolt koronavírussal bármikor, akár már nyáron is lehet újabb járványt okozni Magyarországon - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.