• Ötvenezer európai áldozat - Magyarország a szerencsésebbek között

    Szerző: WEBBeteg.hu

    A hétfői adatok alapján Európában átlépte az ötvenezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma. Bár hazánkban is nő az elhunytak száma, Magyarország a lassabban romló helyzetű országok között van.

    A friss adatok szerint Málta az egyetlen európai ország, ahol nem követelt halálos áldozatot a COVID-19 fertőzés. A legrosszabb a helyzet továbbra is Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban, az összes európai áldozat majdnem háromnegyede ebben a három államban élt.

    Az elmúlt két hétben sokat lépett előre a lenti listán Írország és Csehország, azaz ezen országokban romlott leginkább a helyzet. Magyarország ugyanakkor hátrébb került a táblázatban legutóbbi összesítésünk óta, azaz az áldozatok számának emelkedése lassabb volt, mint számos más európai államban, így elénk került Írország és Csehország mellett Szerbia és Oroszország is.

    A legkedvezőbb helyzetben továbbra is Szlovákia van, ahol - bár nem miniállamról van szó - továbbra is csak egy fő hunyt el a fertőzéssel összefüggésben. (Az alábbi táblázat nem népességszám-arányosan mutatják az elhunytak számát.)

    15 887  Olaszország
    13 055  Spanyolország
    8078   Franciaország
    4934   Egyesült Királyság
    1867   Hollandia
    1632   Belgium
    1584   Németország
    734    Svájc
    401    Svédország
    311    Portugália
    220    Ausztria
    187    Dánia
    158    Írország
    157    Románia
    98      Lengyelország
    73      Görögország
    73      Norvégia
    72      Csehország
    51      Szerbia
    47      Oroszország
    38      Magyarország
    38      Ukrajna
      36    Luxemburg
    32    San Marino
    30    Szlovénia
    28    Finnország
    27    Bosznia-hercegovina
    21    Albánia
    21    Bulgária
    19    Észtország
    17    Moldávia
    15    Horvátország
    18    Macedónia
    18    Andorra
    14    Litvánia
    13    Fehéroroszország
    9    Ciprus
    4    Izland
    2    Montenegro
    1    Lettország
    1    Lichtenstein
    1    Monaco
    1    Szlovákia
    0    Málta

    Halálos áldozatok száma Európában, országonként
    Dátum: 2020. április 06., 15:30
    Adatok forrása:
    Johns Hopkins University

    (WEBBeteg.hu)

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

    Hirdetés
    Módosítva: 2020.04.06 17:04, Megjelenés: 2020.04.06 17:04
   • Cikkajánló

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Életmentő szállítóinkubátort kapott a Semmelweis Egyetem

    Szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött intenzív osztályának a Mészáros Csoport.

    Hiába csökken az esetek száma, továbbra is vigyázni kell

    Hiába csökken a koronavírusos esetek száma, továbbra is vigyázni kell, hiszen a mai napig az ország különböző részein találnak betegeket - mondta Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.