• Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást végző vállalkozásoknak a koronavírus-járvány idején

        Szerző: Nemzeti Népegészségügyi Központ

        Az élelmiszerek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így a Nemzeti Népegészségügyi Központ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket.

        • Élelmiszer kiszállítást csak az előírt feltételeket biztosítani képes, élelmiszer-forgalmazásra jogosult élelmiszer-vállalkozás végezhet.
        • Fontos fokozottan betartani valamennyi higiéniai előírást az élelmiszerek beszerzése, átvétele, raktározása, és különösen a megrendelt termékek összekészítése és kiszállítás során.
        • A készletek beszerzésekor figyelembe kell venni a tároló kapacitást, logisztikai lehetőségeket. Az élelmiszerek jellegének megfelelő hőmérsékletet a tárolás, szállítás során biztosítani kell.
        • Figyelemmel kell kísérni a készleten lévő élelmiszerek lejárati idejét, lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű termék nem szállítható ki.

        Szállítás

        • Az élelmiszerek kiszállítása során azok jellegének megfelelő, illetve a gyártó által meghatározott hőmérsékletet kell biztosítani.
        • A szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelenthet, így az útvonal tervezésekor törekedni kell arra, hogy a szállítás minél rövidebb ideig tartson és annak során a lehető legkevesebbszer nyissák ki a jármű rakterének ajtaját.
        • Az élelmiszerek átadása-átvétele során fokozott figyelmet kell fordítani a közvetlen érintkezés elkerülésére a szállító és a vásárló között. Amennyiben a szállító nem találkozik a fogyasztóval, az élelmiszert lehetőleg plusz zacskóban, kilincsre akasztva hagyja a megbeszélt helyszínen.
        • A fogyasztó kérésére a nem jelölt termékek esetén megfelelő tájékoztatást kell adni, az élelmiszer összetételére, jellegére, származására vonatkozóan.
        • A szállító jármű rakterének fertőtlenítőszeres tisztítását rendszeresen el kell végezni. A rakodást és a szállítást végző dolgozókat el kell látni megfelelő védőfelszereléssel (szájmaszk, kesztyű, védőöltözet).
        • A jármű rakterébe annyi áru tehető, amely még áttekinthetők. Összezsúfolás esetén a szállítási hőmérséklet már nem biztosítható, illetve a megfelelő rendelt áru kiválogatása indokolatlanul meghosszabbítja a raktér ajtajának nyitva tartását, és a szállítási időt.
        • A megnövekedett igényekre való tekintettel, az áruházak egyes termékek esetében limitálhatják az egy vásárlás alkalmával kiszállítható mennyiséget.

        Szállítójármű

        • Az élelmiszer kiszállítása kizárólag szemmel láthatóan tiszta rakterű járművel (beleértve a motorkerékpárt, személygépkocsit) történhet, hűtést igénylő élelmiszerek szállítása esetén a megfelelő hőmérséklet biztosítására alkalmas hűtőtáskában, ládában.
        • A fogyasztótól származó göngyölegeket a raktérbe helyezni tilos!

        Szállítók (futárok)

        • Az ételek kiszállításában csak olyan személy vehet részt, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. A futárok számára virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer biztosítása szükséges, melyet kötelesek rendszeresen használni.

        Vásárlók

        • Minden vásárlótól elvárható a felelősségteljes magatartás.
        • Az önkéntes izolációban élő vásárlók lehetőleg a rendelés leadásakor „megjegyzésben” jelezzék a szolgáltatónak az izoláció tényét, hogy a kiszállítás megfelelő időpontját, körülményeit és lehető legbiztonságosabb módját szükség esetén előre egyeztethessék a megrendelővel.

        Pénzkezelés

        • A közvetlen érintkezés, ezzel pedig a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében, a megrendelőnek ajánlott előreutalással fizetnie.
        • A „készpénzkímélő” fizetés kizárólagossá tehető, de erről a vásárlást megelőzően tájékoztatni kell a vásárlókat.

        Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

        (Nemzeti Népegészségügyi Központ)

        Hirdetés

        Módosítva: 2020.03.26 05:06, Megjelenés: 2020.03.26 05:06
      • Cikkajánló

        Koronavírus

        Koronavírus

        MTI

        Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

        Anorexia

        Anorexia

        Dr. Major Adrienne

        A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

        Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

        Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

        Koronavírus - 4 vidéki városban emelkedik a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

        A 43. héten az ország legtöbb településén, így a fővárosban és az agglomerációban is stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, míg néhány nagyvárosban (Pécs, Békéscsaba, Salgótarján, Zalaegerszeg) a tendencia emelkedő. A járványhelyzet változatlanul fennáll, a megelőző szabályok betartása továbbra is szükséges.

        Hazamehetett az első, magyar gyártású remdesivirrel kezelt beteg a Semmelweis Egyetemről

        Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben.

        Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

        Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

        Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

        A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

        Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

        Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

        Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

        Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

        Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

        Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.