Valóban szívrohamot okoz a Vioxx

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy több éves utófigyeléses kutatás bebizonyította, hogy valóban szívrohamot és agyvérzést okozhat a Vioxx gyulladásgátló, amelyet a gyártója 2004-ben kivont a forgalomból.

A Lancet brit orvosi folyóiratban kedden közzétett tanulmány szerint a Vioxx (hatóanyaga rofecoxib) tartós szedése kétszeresére növelte a szívroham és agyi érkatasztrófa kockázatát, viszont egy évvel a kezelés abbahagyása után a kockázat megszűnik.

A megfigyelést brit és amerikai orvosok végezték egy olyan betegcsoporton, amelyen 2000-2001-ben klinikai tesztet végeztek ezzel a hatóanyaggal. Az utóvizsgálaton azt nézték, hogy a gyulladásgátlóval való kezelés utáni egy éven át előfordul-e szívroham. Az eredeti vizsgálat csak a gyógyszeres kezelést követő 14 napra terjedt ki

Az új vizsgálat a korábbi tapasztalatokat erősítette meg, amely szerint a Vioxx kétszeresére emeli a szívroham és agyvérzés kockázatát, ez a veszély hároméves kezelés után egy évig áll még fenn, aztán megszűnik.

A Vioxxot az amerikai székhelyű Merck gyártotta, 2004-ben önként kivonta a forgalomból, és 4,8 milliárd dollár kártérítést fizetett, hogy elejét vegye mintegy 50 ezer pernek.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.