Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

Nem elegendő a beutalóra írni a Statim, azaz sürgős (S) jelzést, naponta telefonálgatnak a háziorvosok, hogy betegeik legalább két héten belül bejuthassanak a szakorvoshoz. Hiába a sürgős jelzés, ha a betegnek nincs időpontja - adott hírt az esetről az RTL Klub Híradója.

Az általunk megkérdezett Heves megyei háziorvos azt mondja: a városukban bevezettek egy RS jelzést, ami enyhébb változata az S jelzésnek, azaz 1-2 napon belül megvizsgálják a beteget és segítik a diagnózis felállítását. Problémát okoz azonban, hogy több esetben nem veszik komolyan a szakrendelések a háziorvos jelzéseit. Volt rá példa, hogy éppen a külön sürgős kérés gyorsította meg a beteg gyógyulását, ennek köszönheti, hogy ma is él.

Csak egy példa: a háziorvost felkeresi a beteg neurológiai jellegű problémával, majd kap egy beutalót a neurológiai szakrendelésre, ahol időpontot kap 2-3 hónappal későbbre. A sürgősségi ellátás azonban azonnal vagy még aznap kivizsgálja a pácienst, így időben elkezdődhet a kezelés.

A magas költségű vizsgálatokra (MRI, CT, DSA) kizárólag a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-gyógyintézet szakorvosa, PET vizsgálatra pedig kizárólag a fekvőbeteg-gyógyintézet szakorvosa adhat beutalót.

Hosszú várakozás, türelmetlen betegek

A háziorvos nem minden esetben azért kéri a sürgős kivizsgálást, mert a beteg állapotától függetlenül mindenképpen rövidebb idő alatt szeretne eredményt, hanem mert a legtöbb esetben türelmetlen a betege, az egészségügy mai helyzetében ez is érthető. Ugyanakkor azt is be kell látni: hosszú előjegyzési idővel tudnak csak kivizsgálást vállalni a szakrendelők. Ennek okai között van a finanszírozás, a kapacitás kérdése, az orvoshiány (48 településen keresnek szakorvost), illetve a mindenből fakadó túlterheltség. A portálunk által megkérdezett háziorvos hozzáteszi: a nehézkes adminisztrációs eljárások is problémát jelentenek, például a szakorvosi javaslatok megújítása vagy a háziorvosi kompetencia átvétele egy-egy szakorvosi ellátás részéről.

Pásztélyi Zsolt, a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke a RTL Klub Híradójának elmondta, hogy át kellene alakítani a járóbeteg-szakrendelés rendszerét, hogy kiderüljön: hol van nagyon sok előjegyzés és hol van üres kapacitás. A korábban kiadott állásfoglalásuk szerint rendszeresíteni kellene a járóbeteg szakellátás és alapellátás szakmai kapcsolatát, rendszerszintű konzultációját, esetmegbeszéléseit. Érthetetlen a járóbeteg szakellátásban végzett ambuláns és egynapos sebészeti beavatkozások finanszírozásának volumenkorlátja.

Információ, betegirányítás

Többször előfordul, hogy a sürgős beutalóval érkező beteg azt sem tudja, hová kell mennie a kórházon/rendelőintézeten belül. Kórház vagy klinika esetében nem a sürgősségi betegellátó osztályon, hanem a rendelőintézet betegirányítónál kell leadni a beutalót, itt kell jelentkezniük a nem beutaló köteles rendelésekre is a pácienseknek.

Nem beutalóköteles szakrendelések

A járóbeteg-szakellátás igénybe vehető a háziorvos, a járóbeteg-szakellátás és a külön jogszabályban meghatározott egyéb orvos beutalása alapján, továbbá orvos beutalása nélkül is, amennyiben a beteg egészségi állapota az azonnali ellátását indokolja.

Nem szükséges beutaló a szakorvosi rendelő által nyújtott:

  • bőrgyógyászati,
  • fül-, orr-, gégészeti,
  • nőgyógyászati,
  • általános sebészeti és baleseti sebészeti,
  • szemészeti,
  • onkológiai,
  • urológiai,
  • pszichiátriai

szakellátás igénybe vételéhez, valamint az ideggondozó, a bőr- és nemibeteg-gondozó, a tüdőgondozó, az onkológiai gondozó és az addiktológiai gondozó keretében nyújtott orvosi ellátáshoz.

Bővebben a járóbeteg-ellátásokról a NEAK honlapján

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.