Egykapus sürgősségi ellátást terveznek Debrecenben

Szerző: Debreceni Egyetem

Gyorsabb és magasabb színvonalú sürgősségi ellátást remélnek a Debreceni Egyetem Sürgősségi Klinikájától, a jövőben pedig egykapus, egységes sürgősségi ellátást szeretnének megvalósítani - jelentették be a IV. Sürgősségi Orvostani Fórumon.

Folytatódik az elmúlt években elkezdett jelentős műszeres fejlesztés, folyamatban van az új lélegeztető gépek, defibrillátorok és az invazív beavatkozásokhoz szükséges eszközök beszerzése. Rendkívül fontos a kardiológia sürgősségi diagnosztika fejlesztése is, hiszen a Sürgősségi Klinikán évente 15-16 ezer embert kezelünk akut kardiovaszkuláris betegség tüneteivel, ezért a jövőben nemzetközi színvonalú berendezésekkel bővülhet a klinika eszközparkja – jelentette be Szabó Zoltán, a Sürgősségi Klinika igazgatója a IV. Sürgősségi Orvostani Fórumon.

Egykapus sürgősségi ellátást terveznek

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2017. november 1-én jött létre az ország első önálló Sürgősségi Klinikája, ahol az elmúlt évek jelentős humánerőforrás-fejlesztésének köszönhetően jelenleg 71 szakorvos és klinikai szakdolgozó gondoskodik az évente 35 ezer sürgősségi ellátást igénylő betegről.

A Sürgősségi Klinika jelenleg a megszokott helyén, a Belgyógyászati Klinika A épületében található, de a hosszú távú tervek szerint a jövőben önálló épületbe költözne.

Balatoni Ildikó, a Klinikai Központ operatív igazgatója bejelentette: az önálló Sürgősségi Klinika megalakulása óta kialakították a működési rendet és egyértelműsítették a betegutakat, hosszú távon pedig az egykapus, egységes sürgősségi ellátás megteremtését tűzték ki célul.

Az ellátás minőségét és gyorsaságát javíthatja, ha a jövőben a jelenlegi kétkapus – a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és Klinikai Központban működő - rendszer helyett a debreceni és a régióban élő sürgősségi ellátásra szoruló betegeket valóban egy helyen látják majd el.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: az ország egészségügyi ellátásában is példaértékű az egyetem és a mentőszolgálat közötti, az oktatást és a tudományos tevékenységet is érintő együttműködés.

Egy olyan komplexumot szeretnénk létrehozni, amely Európában is egyedülálló – hangsúlyozta a főigazgató.

Oktatási szempontból komoly előrelépést jelent, hogy önállóvá vált a Sürgősségi Orvostan Tanszék

A gyakorlati képzés eddig is hangsúlyos volt, a közeljövőben a skill központokban megvalósuló eszközfejlesztés révén pedig sokkal több lehetőség lesz a sürgősségi orvostannal összefüggő diszciplínák gyakorlati oktatómunkájának fejlesztésére - mondta Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese.

Bővíteni fogjuk a Gyerekklinikán működő sürgősségi osztály profilját, 2020-ra pedig megépül a Klinikai Központban egy 2600 négyzetméteres gyermeksürgősségi komplexum –tájékoztatott Balla György, a Gyermekgyógyászati Intézet egyetemi tanára.

Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökségi tagja kijelentette: az önálló Sürgősségi Klinika létrejöttével a Debreceni Egyetem példát mutat a 21. század betegcentrikus ellátási rendszerének kialakításához.

A sürgősségi ellátás minden területén nélkülözhetetlen a szakdolgozók jelenléte, ezért kiemelten fontos az utánpótlás megszólítása és a szakdolgozók továbbképzése, valamint egy olyan jövőkép felvázolása, amelyben biztosítja a szakmai előmenetel lehetőségét – fogalmazott Mártai István, a Magyar Oxyológiai Társaság elnöke.

A IV. Sürgősségi Orvostani Fórumra hazánk számos egészségügyi intézményéből és határainkon túlról csaknem 200 részvevő érkezett. A kétnapos szakmai találkozón a sürgősségi ellátás aktualitásai mellett kiemelten foglalkoznak a hipertónia és a kardiológia sürgősségi vonatkozásaival. A Kölcsey Központban rendezett április 6-7-i kongresszuson előadások hangzanak el a sürgősségi gyermekellátásról, és idén külön szekcióban tekintik át a sürgősségi orvostan területén tevékenykedő szakdolgozókat érintő aktualitásokat.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Sürgős-e a sürgős? Miért olyan...

Gyakran hallott kérdés az egészségügyben: "Mennyit kell még várni?" Ez bizony sok mindentől függ, és a legtöbb esetben a betegellátási szisztéma...

Labor a betegágy mellett

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett...

Mik azok a pro familia ellátások?

Az úgynevezett pro familia ellátások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az orvos saját magát és közeli hozzátartozóját akkor is beutalhatja...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.