22 hetesen anyja méhében műtötték meg

Szerző: Független Hírügynökség

Ausztrál orvosok egy mindössze 22 hetes magzaton hajtottak végre méhen belüli műtétet, és ezzel megmentették a még meg nem született kislány lábát. Tudomásuk szerint a világon még sehol sem végeztek ilyen korai méhen belüli operációt. Ezt az érintett melbourne-i Monash kórház jelentette be hétfőn.

Általában csak a terhesség 28. hete után végeznek méhen belüli műtéteket, mert korábbi beavatkozásnál rosszak a magzat túlélésének esélyei.

Az ausztrál orvosok úgy nevezett amnionköteg-szindróma miatt döntöttek a műtét mellett. Ez a tünetegyüttes akkor lép fel, amikor a magzatburok belső felszínéből rostkötegek alakulnak ki, amelyek elszoríthatják a magzat végtagjait, ujjait vagy más testrészeit.

A rostkötegek a végtagokon csonkolásokat, a test más részein, például az arcon, a mellkason, a hasfalon hasadékokat idézhetnek elő. Okozhatnak olyan tartási deformitásokat is, mint a veleszületett csípőficam vagy a dongaláb.

Az ausztrál magzat esetében fennállt a veszély, hogy mindkét láb amputálódik még a terhesség alatt.

Az orvosok az anya hasán keresztül 2 milliméter vastag teleszkópos tűt vezettek be a méhbe, ezen át lézerrel és elektromos árammal vágták át azt a rostköteget, amely a magzat bal lábát szorította le. A jobb lábhoz azonban már nem is mertek hozzányúlni, annyira rossz állapotban volt.

A műtét tavaly év végén volt, amikor a magzat 15-20 centméter hosszú volt, januárban pedig megszületett a kislány 1,63 kilós súllyal. A jobb lábat a születés után operálták meg, és az orvosok biztosak abban, hogy a kislány képes lesz járni vele.

Az amnionköteg-szindróma 15 ezer szülésből egyszer fordul elő.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Szedjünk-e magnéziumot terhesség...

Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi...

A magzat fejlődése a harmadik...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több...

A magzat fejlődése az ötödik...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton...

Szépségápolás és terhesség

A kismamák jelentős része úgy érzi, hogy nőiessége kiteljesedett a babavárás időszaka alatt, emiatt a szépségápolás ugyanolyan fontos a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.