A díjazott véralvadásgátlás - nagy biztonsággal, szövődmény nélkül

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A szélütéssel összefüggésben illetve a szervezet egyes területein más okból kialakuló vérrögképződés megelőzésében játszhat szerepet az „Év Gyógyszere 2011” díjat elnyert készítmény.

A dabigatran – ötven év után – az első olyan új hatásmechanizmusú véralvadásgátló szer és terápia, amely törzskönyvet kapott Európában. A szívritmuszavar bizonyos formájában: a nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedőnél nagy jelentőségű az alkalmazása, idén ezért választotta ezt az év legjelentősebb innovációt képviselő gyógyszerkészítményének a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság.

Pitvarfibrilláció - Negyven éves kor után jelentős a kockázat

A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló ritmuszavar: a negyvenedik életév után minden negyedik embernek van esélye arra, hogy előbb vagy utóbb szabálytalanul kezd a szíve működni. Ezt sokan meg sem érzik, de a veszély ilyenkor a beteg agyára leselkedik: a szívpitvarban megalvadhat a vér és az abból leszakadó alvadék valamelyik agyi eret elzárva agyi katasztrófát idézhet elő. A pitvarfibrillációról bővebben>>

A leggyakoribb szívritmuszavar: a pitvarfibrilláció az életkor növekedésével egyre gyakrabban jelentkezik. Veszélyességét az jelenti, hogy a nem megfelelő szívműködés nyomán a pitvarokban vér marad vissza, ami megalvadva vérrögöt képezhet. A rög, ha a véráramba kerül, ötszörösére nő a szélütés kockázata. Ennek megelőzésére a pitvarfibrillációval élőknél folyamatos véralvadásgátló kezelésre van szükség. A nem megfelelő véralvadás-gátlás szövődményeként részleges, vagy teljes bénulás, beszédkészség elvesztés, olykor halál következhet be. A szájon át szedhető új szer – a korábban alkalmazott, ún. K-vitamin antagonistákkal szemben – kiszámítható, egyenletes véralvadásgátlást, a vérzéses szövődmények visszaszorítását jelenti.

A gyógyszer előnyeiről

Áttörő tudományos felfedezésen alapuló, bizonyos hiánypótló szerepet betöltő készítmény szokta az Év Gyógyszere díjat kapni. Az idén kiválasztott új eljárás nemzetközi léptékben is mérföldkőnek számít a pitvarfibrilláció nyomán fellépő stroke és szisztémás embolizáció megelőzésében, mondta a díjátadón Fürst Zsuzsanna, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke.

Megnövekedett hatékonyságát és biztonságosságát egyértelműen igazolták a vizsgálatok. Akár 35%-kal képes csökkenteni a stroke és a szisztémás embolizáció kockázatát, emellett jelentősen visszaszorítja a súlyos vérzéses szövődmények kialakulásának gyakoriságát. Előnye még, hogy nincs szükség a véralvadás rendszeres laboratóriumi ellenőrzésére és a gyógyszeradag gyakori módosítására, illetve ennél a készítménynél kicsi a más gyógyszerrel, élelmiszerrel való kölcsönhatás esélye.

Mennyire gyakori betegség a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a magyar lakosság több mint 1%-át érinti (százezernyi a diagnosztizált beteg). A 60 felettiek 2-4, a 80 felettiek 10%-ánál jelentkezik. További százezer lehet a fel nem ismert beteg. A pitvarfibrilláció okozta stroke rendszerint súlyos lefolyású, közvetlen orvosi és járulékos költsége (pl. táppénz, rokkantosítás, ápolás) magas. A hazánkban előforduló érelzáródásos stroke esetek ötöde szív eredetű okra, többségében pitvarfibrillációra vezethető vissza. Az agyi katasztrófák jelentőségét növeli, hogy a stroke-osok 25-30%-a az első, további 5% a második évben meghal. A túlélők negyede-fele (24-53%) a stroke-ot követően mások segítségére szorul, mindössze a betegek tizede tér vissza korábbi normális életviteléhez. Az új orális véralvadásgátló első vonalbeli alkalmazása a stroke és a szervrendszeri vérrögképződés megelőzésére – a standard terápiához viszonyítva – költséghatékony, állapította meg a gyógyszerek gazdaságos alkalmazását értékelő brit NICE Bizottság.

A stroke prevenció indikációjában csaknem 70 országban támogatott terápiaként alkalmazzák. Európában 2011 augusztusában törzskönyvezték, így már elérhető a hazai betegek számára is, és a kedvező tapasztalatok, a költségelemzések ismeretében, bekerülhet az OEP támogatta készítmények körébe.

A stroke főbb tünetei
  • Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, gyengesége, vagy bénulása.
  • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
  • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.
  • Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
  • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).
  • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.