• Pitvarfibrilláció - Negyven éves kor után jelentős a kockázat

    Szerző: MTI

    A leggyakoribb ritmuszavarban az orvos legfontosabb feladata a beteg agyának védelme, ezért a véralvadás hatásos, biztonságos gátlására van szükség. Lars Wallentin, a világhírű svéd szívgyógyász hangsúlyozta ezt az Európai Szívgyógyász Kongresszuson, Stockholmban.

    A pitvarfibrilláció a leggyakrabban előforduló ritmuszavar: a negyvenedik életév után minden negyedik embernek van esélye arra, hogy előbb vagy utóbb szabálytalanul kezd a szíve működni. Ezt sokan meg sem érzik, de a veszély ilyenkor a beteg agyára leselkedik: a szívpitvarban megalvadhat a vér és az abból leszakadó alvadék valamelyik agyi eret elzárva agyi katasztrófát idézhet elő. Ez igen nagy kockázat. Az agyi katasztrófa (stroke) évente világszerte 5 millió halált okoz, és ebből minden ötödik a pitvarremegés, fibrilláció következménye.

    Hirdetés

    Érthető, hogy a doktorok a vér alvadásának csökkentésével igyekeznek gátolni a szövődmény kifejlődésének esélyét. Ez hatásosnak bizonyult és mindenütt használt kezelési mód. A legfőbb gond az, hogy a jelenleg általánosan használt gyógyszerek alkalmazása sem a betegnek, sem az orvosnak nem könnyű feladat. A tabletta formájában szedhető szerek hatását bizonyos ételek befolyásolhatják, az adag beállítása gyakorta nehéz, ha viszont az adagolás pontatlan, veszélyes vérzés léphet fel. 

    Súlyos mellékhatásokkal is számolni kell

    Szívritmuszavarok és más szívbetegségek

    A pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavar az idősebbek tíz százalékát is érinti, ám sokszor csak véletlen ellenőrzés során derül ki. A pitvarfibrillációról részletesen

    A szívritmuszavar számos különböző eredetű eltérés közös elnevezése, probléma lehet a túl lassú, a túl szapora vagy a szabálytalan szívverés egyformán. A szívritmuszavarok típusairól részletesen

    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben láthatjuk. Vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek! A szívinfarktus tünetei

    Folyamatos gond, hogy legalább havonta kell laboratóriumi vizsgálatra vért venni. Ez a magyarázata, hogy az alvadásgátló terápiára szoruló betegek fele a világon, nem kap ilyen gyógyszert. A kezelteknek pedig csaknem a fele pontatlanul szedi a tablettát, amely így vagy nem megfelelően hatásos, vagy súlyos mellékhatások veszélyével jár, hangsúlyozta Wallentin professzor.

    Érthető, hogy évtizedek óta folyik a kutatás olyan gyógyszer előállítására, mely hatásos és ugyanakkor ezeket a gondokat is megoldja. A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár új készítménye, a dabigatran tabletta világszerte most kerül forgalomba, mert nagyszabású vizsgálatok igazolják, hogy adagolása egyszerű, ugyanakkor hatékonysága megfelel annak, amit a mindennapi orvosi gyakorlatban elvárnak. A vitában sok, fontos kérdés is elhangzott, de az egyértelmű, hogy a dabigatran áttörést jelenthet a betegek millióit érintő gond megoldásában.

    A stroke tüneteit itt ismerheti meg részletesen

    Véralvadásgátló terápia pitvarfibrillációban: hagyományos kezelés és új lehetőségek

    (MTI)

    Módosítva: 2010.09.01 04:50, Megjelenés: 2010.09.01 04:50
   • Cikkajánló

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    WEBBeteg

    A szúnyogcsípés-allergia tünetei és kezelése. Kinél fokozott a csípés kockázata?

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalók kizárólag olyan feladatra alkalmazhatók, ami az egészségükre, a testi alkatukra és fejlettségükre tekintettel van, és káros hatás nem éri őket.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    Ujjbegyeket a pulzusra! - A remegő szívverés veszélye

    A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is élen állnak a halálhoz vezető kórok listáján. Ezért is fontos, hogy a lakosság tagjai felismerjék szívük működésének esetleges zavarát, s a tüneteket megfigyelve panaszukkal felkeressék a háziorvost, majd javaslata alapján a szakellátást - hangsúlyozták kardiológus szakemberek a Nemzetközi Pitvarfibrillációs Hét egyik tájékoztató eseményén.

    Véralvadásgátló kezelés pitvarfibrillációban

    A ritmustalan szívverés, össze-vissza pulzus hátterében, különösen idősebb korban, az esetek egy részében pitvarfibrilláció áll. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékában fordul elő ez a ritmuszavar, 80 év felett a gyakoriság eléri a 8 százalékot is.

    Pitvarfibrilláció - Egy veszélyes szívműködési zavar

    A pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, ami az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, 80 év felett már minden 10. embernek lehet ilyen ritmuszavara.

    Életmentő innováció - a szívritmus hetében

    A felnőtteket érintő leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció sokáig csak figyelmeztető jeleket produkál - viszont e korai jelzéseket is képes időben érzékelni, értékelni egy innovatív eszköz (Wiwe), amely ma már 160 szakambulancia eszköztárát bővíti. A 30 grammos hordozható EKG-készülék ezáltal fontos szerepet játszhat a felismerés, a megelőzés, az olykor életet fenyegető következmények elkerülése terén.

    Pitvarfibrilláció: Vegye észre a tüneteket, és mentsen életet!

    A pitvarfibrilláció a leggyakoribb krónikus szívritmuszavar. A betegség nehezen felismerhető, mert sok pitvarfibrilláló betegnek egyáltalán nincsen panasza, különösen akkor, ha a szívfrekvenciája normális tartományban található. Az akár életveszélyes állapotot, szélütést előidézni képes ritmuszavar felismerése után, a mai innovatív vérrögoldó terápiáknak köszönhetően a szélütés kialakulása hatékonyan és biztonságosan megelőzhető. Tudjon meg többet a betegségről és ismerje fel időben a tüneteket!

    Pitvarfibrilláció: rövidebb és eredményesebb eljárások

    Tizenhetedik alkalommal találkoztak a szakemberek a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferencián, amelyet 1995-ben Édes István és Czuriga István professzorok indítottak el. Mára a balatonfüredi után a második legjelentősebb kardiológiai továbbképzés a cívisvárosban megrendezett kongresszus, amely a hétvégén zárult.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA