Aquafitness - Edzés és torna a vízben

Kálmánczhey Emőke
Szerző: WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző

A vízben végezhető mozgásokról mindenki tudja, mennyire hasznos és egészséges, azonban mégis nagyon kevés formáját ismerik, és még kevesebben vannak, akik egészségmegőrzés céljából sportolnak a vízben. Igazán két formája terjedt el és ezek a legismertebb, ez az úszás és a víz alatti gyógytorna. Az aquafitness, mint vízi mozgásforma több, mint 25 éve indult hódító útjára.

Aquafitness - Mit jelent?

Azonban ezeken kívül napjainkban már számos más formája is létezik a vízben történő sportolásnak, hiszen maga az aquafitness, mint vízi mozgásforma több, mint 25 éve indult hódító útjára. Ez a fajta sporttevékenység az aerobik és a fitness alapvető mozgásait egyesíti a vízben való ízületkímélő testmozgással, valamint az egészségre gyakorolt jótékony hatásával. A különböző irányzatok ismeretében könnyebben próbál ki az ember új mozgásformákat és remélhetőleg rátalál majd arra, amely leginkább megfelel személyiségének, ezért most egy kis ízelítő az aquafitness legelterjedtebb és legnépszerűbb változataiból.

Babaúszás - Érvek és ellenérvek

A babaúszás hasznosságáról élesen megoszlik a gyermekorvosok, védőnők, gyógytornászok és a szülők véleménye. Vannak, akik egyértelműen ellenzik, mások dicshimnuszokat zengedeznek róla.
Babaúszás - Érvek és ellenérvek >>
 • Aquarobic: Általában mellig érő vízben végeznek aerobic jellegű gyakorlatokat a résztvevők, melyek saját testsúllyal vagy egyéb kiegészítő eszközökkel történnek. Ezek lehetnek vízi kézi súlyzók vagy step padok, de nem ritka kötél vagy a labda használata sem. Hasonlóan a fitnesztermi órákhoz, itt is gyakran szól a zene. Nagyon jó pulzusnövelő, állóképesség fejlesztő mozgás, valamint mindenképpen pozitívum, hogy az is végig tudja csinálni a gyakorlatokat, akinek a szárazföldön nagy megterhelést jelente ez a fajta mozgás. Hatékonyan fejleszti a testtudatot is, hiszen folyamatos koncentrációra van szükség ahhoz, hogy egyensúlyi helyzetünket végig megtartsuk.
 • Aquaspinning : A spinninghez hasonló vázszerkezetű kerékpárt használnak, mely 110 – 160 cm mélységű vízben van, ami a biciklin ülve körülbelül derékig ér. A különbség a szárazföldi változatához képest, hogy rozsdamentes acélból készült, a tárcsákat lapátok helyettesítik, valamint előre és hátra is hajthatóak. Jótékony hatással van az állóképességre, ezen felül kiválóan erősíti a lábat és a feneket is. A kitartást, a megfelelő ütemet, valamint a jó hangulatot a zene is segíti.
 • Aquajogging (futás a vízben) : Bármilyen furcsán is hangzik, nem csak a szárazföldön lehet hatékonyan futni, hanem a vízben is, egy kis segédeszközzel. Ez az eszköz az Aquajogger®, ami egy derekat körülölelő vastag öv, mely segít biztonságosan fenntartani a vízen az embert. Tökéletes a fogyni vágyók számára, nem terheli az ízületeket, mégis egy folyamatos futás tartható fenn.
 • Aquawalk (vízi séta) : Egy speciális csizmában történő mozgásról van szó, gyakorlatilag séta a vízben. A csúszásgátló talpak miatt teljes biztonsággal végezhető. A séta hatékonyságát különböző gyakorlatokkal is elősegítik, melynek során az egyensúly megtartása is sokkal könnyebb a csizma segítségével. A víz ellenállása mellett végzett gyaloglás hatékonyan segít az izomzatok tónusfokozásában.
 • Aquapower : Egy igen intenzív testmozgásról van szó, mely során rengeteg különböző segédeszközt alkalmaznak a gyakorlatok még hatékonyabbá tételéhez. Ezek vizisúlyzók, gumikötelek, vizinudlik, valamint speciális korongok és kesztyűk. A többi vízi sporthoz hasonlóan itt is az izmokra, az ízületekre fejt ki jótékony hatást a mozgás, valamint erőteljesen fejleszti a szívet és a tüdőt.
 • Gyógyúszás és gyógytestnevelés

  A gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Használjuk azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni.
  Gyógyúszás és gyógytestnevelés >>
  Aquabalance : Egy harmóniára épülő módszerről van szó, mely a test egyensúlyközpontját fejleszti. Meditatív jellege igen kiemelkedő, mivel a test izmai a vízen való lebegés közben elernyednek és ezt a pihentető állapotot hangokkal és illatokkal is elősegítik. A hangsúly azonban mégis az egyensúlyfejlesztésen van, ami nagymértékben javítja a testtartást. Azért hatékony ez a mozgásforma, mert le kell küzdeni a víz felhajtó erejét, valamint az állandóan mozgó vízben mindig vissza kell nyerni az egyensúlyt.
 • Aqua tai-csi : Alapja egy harcművészeti stílus, mely a keleti mozgáskultúrából származtatható. Lassú, koncentrált, kitartott, mozdulatokból áll, melynek célja az önfegyelem, mozdulataink koordinálása, valamint energiáink áramlásának elősegítése. Akárcsak szárazföldi változatában, a vízben is fontos tényező a mozdulatok során végrehajtott koncentráció.
 • Aquarelax (ellazulás a vízben) : jellemzően egy vízinudli segítségével történik, mellyel biztonságosan fent marad az ember a vízen,szó szerint lebeg, valamint 35°C-os hőmérséklet szükséges hozzá, amely hozzájárul a tökéletes fizikai ellazuláshoz. Ekkor csökken a pulzusszám és a vázizomzat tónusa is, így ez az állapot nagymértékben elősegíti a pszichés pihenést is. Alkalmanként masszírozással is hozzájárulnak a tökéletes ellazulás élményéhez.

Ha csak nyaralunk... - Vízi gyaloglás, vízben guggolás

Ha azonban csak tengerparton nyaralunk vagy kedvenc időtöltésünk az úszás és nem akarunk vagy nem tudunk hosszú távon beiktatni egy – egy aquafitness mozgásformát, ízelítőként érdemes kipróbálni egy - két gyakorlatot, mely garantáltan hatásos és biztosan elcsábít bárkit egy alkalom erejéig egy aquafitness órára.

Hogyan hat az úszás a szervezetre?

Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Úszás - Szinte minden izom dolgozik>>
 • Vízi gyaloglás, melyet érdemes sekélyebb vízben kezdeni, majd haladhatnak a mélyebb részek felé is. Sőt, ha elég erősnek érzik magukat, a sétát felválthatja a futás is. Garantáltan megdolgoztatja a lábakat és a csípőt is.
 • Csípőig érő vízben érdemes kipróbálni néhány guggolást. Terpeszállásban guggoljon le a kényelmes mélységig, közben figyeljen a térdeire, hogy ne tolja őket nagyon előre. Figyeljen az egyensúly megtartására, érdemes lassan végezni a gyakorlatot. Keményen igénybe veszi a láb és farizmokat, valamint a has és hátizmokat, hiszen folyamatosan törekedni kell az egyensúlyi állapot fenntartására.

(WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke)

Módosítva: 2016.01.10 02:11, Megjelenés: 2016.01.10 02:11
Címkék: Vízi torna, Edzés
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.