A jetlag hosszabb távon is jár negatív hatásokkal

Medipress
megjelent:

A krónikus jetlag megváltoztatja az agy működését, melynek következtében jóval azt követően, hogy az egyén visszatér a szabályos 24 órás ciklushoz, memóriazavarok és tanulási problémák jelentkezhetnek – állítják a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói.

A kutatók a mesterséges jetlag utolsó két hetében, valamint a szabályos ciklushoz való visszatérést követően egy hónappal vizsgálták a rágcsálók tanulási és memóriateljesítményét. Lance Kriegsfeld és munkatársai négy héten keresztül, heti kétszer tettek ki hatórás időváltásnak szíriai hörcsögöket – az időkülönbség megfelel a New York-Párizs időeltolódásnak.

Amint arra számítani lehetett, az állatok az időeltolódás alatt a kontrollhoz képest rosszabbul teljesítettek egyes tanulási gyakorlatokat. Meglepetésre azonban ez a zavar fennmaradt egy hónappal a ciklushoz való visszatérést követően is.

A kutatók felfedezték, hogy ezekben az egyedekben az agyban, főként a hippokampusz területén maradandó változások maradtak fenn, mely befolyásolta a memóriaszerveződés folyamatát. A hippokampuszban a tanulás során új idegsejtek képződnek, a kutatók pedig arra figyeltek fel, hogy a kontrollhoz képest a jetlages állatokban feleannyi volt az új idegsejtek száma.

A PLoS ONE internetes kiadványban megjelent tanulmány üzenete, hogy a sok repülés, az egészségügyi dolgozók ügyelet, valamint a váltott műszakban végzett munka mind-mind képes felborítani a cirkadián ritmust, melynek hosszútávú hatásai vannak a magatartásra, és a magasabb szintű idegrendszeri funkciókra.

Jet lag - az időutazók betegsége
Ma már egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy távoli tájakra utazzanak. Az utazás eszköze legtöbbször repülőgép, amely a nagy sebesség következtében rövid idő alatt több időzónán is áthaladhat, aminek eredményeképpen biológiai óránk teljesen felborul.
Jet lag - az időutazók betegsége>>

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.