Alumínium a csecsemőtápszerben - Hogy kerül oda?

Medipress
megjelent:

Számos népszerű csecsemőtápszer márka alumíniumtartalma még most is túlságosan magas, és ez különösen igaz az egyik koraszülötteknek kifejlesztett termékre, valamint egy a tejallergiában szenvedő csecsemőknek ajánlott, szójaalapú tápszerre.

A brit Keele Egyetem kutatói Dr. Chris Exley és Shelle-Ann M Burrell vezetésével készült tanulmány, amely a csecsemők az alumínium korai behatásával szembeni sérülékenységét bizonyítja, azt hangsúlyozza, hogy a csecsemőtápszerek alumíniumtartalmát haladéktalanul a lehető legalacsonyabb szintre kellene csökkenteni. A kutatás eredményei a BMC Pediatrics szaklapban jelentek meg.

Miért kockázatos a magas aluminiumtartalom?

A csecsemőtápszerek szerves részét képezik a koraszülött és az időre született csecsemők táplálkozási szükségleteinek. Bár már évtizedek óta tudják, hogy a tápszerek alumíniumszennyezettsége jelentős mértékű, kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy a gyártók egészségügyi veszélyforrásnak tekintenék ezt a problémát. Tudományos eredmények bizonyítják a szennyezés azonnali és késleltetett mérgező hatását a csecsemőkre, különösen a koraszülöttekre, és a kutatócsoport szerint még mindig túlságosan magas a csecsemőtápszerek alumíniumtartalma.

Annak ellenére, hogy a kutatók évtizedek óta figyelmeztetik a gyártókat az alumíniumtoxicitás veszélyeire az újszülöttek táplálásában, a termékek vizsgálata azt mutatta, hogy a kiválasztott 15 különböző tápszermárka alumíniumtartalma még mindig túl magas. A csecsemőtápszerekben lévő alumínium koncentrációja akár negyvenszerese is lehet az anyatejének. Ez a mennyiség többszöröse az ivóvízben engedélyezett legmagasabb értéknek. Emberi fogyasztásra egyértelműen túl magas, és nyilvánvalóan túl magas egy olyan sérülékeny csoport számára, mint a koraszülött és időre született csecsemők.

Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó?
Mi van az élelmiszercímkéken?

Az alumínium forrásai

A tápszerek alumíniumtartalma vélhetőleg „szennyezés” eredménye, mert mindegyik gyártó azt állítja, hogy alumíniumot szándékosan nem ad termékéhez. A szennyezés forrása sokféle lehet, ide tartoznak például a termékek feldolgozására és tárolására használt eszközök, vagy a forgalmazáshoz alkalmazott csomagolás.

A szójaalapú termékek esetében a szójában felgyülemlő nagy mennyiségű alumínium okozza a magas koncentrációt, ami mögött az áll, hogy a savas talajon termesztett szójabab közismerten magas alumínium-toleranciával rendelkezik.

Ételszínezékek és E-számok

Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatóak. A forgalomba hozatal előtt toxikológiai vizsgálatok után engedélyezik ezen színező és tartósító anyagokat. Azonban egymásra gyakorolt hatásukról és hosszú távú alkalmazás során jelentkező káros hatásukról szinte alig áll rendelkezésre információ.
Őszintén az ételszínezékekről | Élelmiszer adalékanyagok adatbázisa

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.