Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésKróm

Tipus: Mikroelem

Alapvető tudnivalók
A króm szerepe napjainkban sem tisztázott teljes mértékben. Kis koncentrációban található a szervezetben, azon belül is a szövetekben, idősebb korban aránya tovább csökken. Feltételezések szerint a koszorúér-betegségek és a fiatalkori cukorbetegség megelőzésében lehet szerepe.

Miben játszik szerepet?
Az eddigi kutatások szerint a szénhidrát-anyagcsere, a vércukorszint szabályozása a fő szerepe. Stabilizálja az energia-háztartást, és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, növelve a szervezet teherbírását és teljesítőképességét.

Hiánya esetén
Egyes feltételezések szerint króm hiányában megnő az esélye az I. típusú, úgynevezett fiatalkori cukorbetegségnek és a koszorúér-megbetegedéseknek.

Túladagolása
Nem ismert.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A szervezetbe bevitt króm nagyon rossz arányban épül be. Ezen belül a szerves kötésben lévő krómnak valamivel jobb a felszívódása, a nem szerves krómé viszont csak ezrelékekben mérhető. A szervezet krómszükséglete: 0-6 hónap 0,02; 7-12 hónap 0,04; 1-3 év 0,06; 4-6 év 0,08; 7-10 év 0,12; 11-14 év 0,12; 15-18 év 0,12; 19-30 év 0,12; 31-60 év 0,12; 60 év felett 0,12; Terhesség 0,12; Szoptatás 0,12; Nehéz fizikai munka 0,15; Stressz 0,15; Dohányzás 0,15; Alkohol fogyasztás 0,2; Menopauza 0,12.

Milyen táplálékokban található meg?
A króm legjobb természetes forrása a korpa, a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek, a hús, a máj és a sajt.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés