• A szorongás kockázatai szívbetegeknél

    Szerző: Medipress

    Szívbetegek körében a fennálló szorongásos betegség kapcsolatba hozható a szélütés (stroke), a szívinfarktus és a halál magasabb kockázatával – írja az Archives of General Psychiatry júliusi száma.

     

    Korábbi vizsgálatok viszonylag kevesebbet foglalkoztak a szorongás szerepével, pedig becslések szerint a szívbetegek 24-31 százaléka szenved szorongásban. Bár a szorongásos tünetek előrevetítik a rokkantságot, növelik a fizikai tüneteket, rontják a funkcionális státuszt és az életminőséget, azok a tanulmányok, melyek a szorongás koszorúér-betegségekben való szerepét tárgyalták, ellentmondásos eredményt hoztak.

    Hirdetés

    Dr. Elisabeth J. Martens, a Tilburgi Egyetem (Hollandia) kutatója és munkatársai 1015 koszorúér-betegségben szenvedő egyént tanulmányoztak. A vizsgálat során elbeszélgetéseket, vér- és vizeletteszteket, testmozgásos gyakorlatokat, és elektrokardiográfot (EKG) alkalmaztak. A szorongás és a depresszió mértékét a beszélgetés alapján egy speciális skála számítógépes változatával kalkulálták.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az átlagosan 5,6 éves követési periódus alatt 371 szív- és érrendszeri esemény történt. A skála szerint a teljes betegcsoportból 106 szorongásos résztvevő 9,6, míg a nem szorongásos 909 6,6 százalékában jelentkezett ilyen esemény. A többi paraméter (nem, társbetegségek, szívbetegség súlyossága, gyógyszerszedés) súlyozását követően az általános szorongásos betegség mintegy 74 százalékkal növelte a szív- és érrendszeri esemény bekövetkeztének valószínűségét.

    A szakértők ezt a jelenséget a szorongás során felszabaduló katekolaminok (pl. adrenalin) nagyobb mennyiségével magyarázzák. Egy másik elmélet szerint a nyugtalanságot és a szívbetegséget ugyanazok a tényezők befolyásolják.

    A tanulmány felveti, hogy a jövőben a kezelés során nagyobb gondot kell fordítani a betegek párhuzamos pszichiátriai ellátására, csökkentve az olyan kockázatos tényezők fennállását, mint a szorongás és a depresszió.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.09.18 21:02
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Létező betegség az iskolafóbia?

    Mindannyian emlékszünk azokra a napokra, amikor egyáltalán nem volt kedvünk iskolába menni. Ez természetes, de azt azért sokan szkepticizmussal fogadnánk, ha valaki kijelentené, hogy az iskolafóbia létező betegség.

    Ne riogassuk gyermekeinket az iskolai élményekkel

    Kezdetét vette az új tanév, amit sok diák kíváncsisággal vár, így nagyon fontos, hogy a szülők, nagyszülők semmilyen körülmények között ne riogassák a gyermekeket az iskolakezdéssel, a pedagógusok személyével és a nem létező, okafogyott rémtörténetekkel, büntetésekkel. A diákok napjukból mintegy nyolc órát az adott oktatási intézményben töltenek. Nem mindegy, milyen lelki, egészségi és fizikai állapotban állnak a kihívások elé.

    Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

    Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

    Alkohol: nincs biztonsággal fogyasztható mennyiség

    A Lancet brit orvosi hetilapban megjelent tanulmány szerzői azt elismerték, hogy a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

    Szorongás műtét előtt: mit tehetünk ellene?

    Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.