Túlsúlyos nőknél nagyobb a vetélés kockázata

Medipress
megjelent:

Mesterséges megtermékenyítésnél a túlsúlyos nők esetében sokkal magasabb a vetélés kockázata, mint karcsúbb társaik esetében.

Az orvosok régóta tudják, hogy a túlsúlyos nők hajlamosabbak a vetélésre és a terhességi szövődményekre természetes fogantatás esetén, azzal kapcsolatban azonban meglehetősen ellentmondásos adatok álltak rendelkezésünkre, mi a helyzet a mesterséges megtermékenyítésen átesett kismamákkal.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) római konferenciáján közzétett tanulmány során brit orvosok egy londoni klinika mind a 318 női páciensét megvizsgálták, akik 2006 és 2009 között mesterséges megtermékenyítésen estek át. Az alanyokat testtömeg-indexük (BMI) alapján 3 osztályba sorolták: normális (18-24 BMI), túlsúlyos (25 pont feletti BMI) és elhízott (30 pont feletti BMI). Az eredményeket esetlegesen befolyásoló egyéb tényezők, például az életkor, a dohányzás és a kórtörténet beszámítását követően a kutatók azt mutatták ki, hogy a túlsúlyos és elhízott nők esetében sokkal nagyobb a vetélés kockázata, mint a sovány nők esetében.

A normális testsúlyú, mesterséges megtermékenyítésen átesett nők körében 22 százalék volt a vetélés aránya. Ezzel szemben a túlsúlyos és elhízott nők esetében a vetélés kockázata 33 százalék volt.

A természetes úton fogant nők esetében a vetélés aránya 4 és 23 százalék közé esett az első trimeszterben, az életkortól és a kórtörténettől függően. A szakértők szerint a természetes úton fogant túlsúlyos és elhízott nők esetében a kockázat háromszor-négyszer nagyobb is lehet, mint a normális testtömegű nőknél.

Dr. Richard Grazi, a New York-i Maimonides Központ reproduktív endokrinológiai és meddőségi osztályának igazgatója szerint az egyik legjobb termékenységi kezelés a fogyás. A terjedő elhízás-járvány korszakában állandóan azt javasolják a pácienseknek, hogy a mesterséges megtermékenyítés előtt adjanak le néhány kilót. Grazi ugyanis úgy véli, nem csak az a cél, hogy teherbe essenek, hanem az, hogy terhesek is maradjanak. Az amerikai klinikán a 35 pontnál magasabb testtömeg-indexszel rendelkező páciensek nem részesülhetnek mesterséges megtermékenyítésben. Európában számos kórházban a határ a 30-as BMI érték.

Az orvosok nem tudják pontosan, miért teszi kockázatosabbá a túlzott mennyiségű testzsír a terhességet, de azt gyanítják, hogy a zsír káros hatással lehet a méh nyálkahártyájára, ami megnehezítheti az embrió megfelelő beágyazódását. „A zsír nem csak egyszerűen ott van, hanem dinamikusan működik, hormonokat és más jelzéseket kibocsátva, amelyek befolyásolják a szervezet többi részét” – állítja Grazi.

A szakértők szerint a túlsúlyos és elhízott nők esetében a cukorbetegség kockázata is magasabb a terhesség alatt, ami szintén növeli a vetélés valószínűségét. A nőknek rá kell ébredniük arra, milyen sokat számít a fogyás a gyermekvállalásban.

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.