Napi kétszeri fogmosás - Miért hasznos?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Napi kétszeri fogmosással nem csak az egészséges mosolyunk érdekében teszünk valamit, hanem a szívinfarktus előfordulásának esélyét is csökkenthetjük – állapította meg a londoni University College kutatógárdája.

Eddig is közismert volt, hogy a fogmosás elengedhetetlen tartozéka mindennapjainknak és alapfeltétele fogaink egészségének, brit kutatók egyik aktuális tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, akik naponta kétszer megmossák fogsorukat, azok esetében jelentősen kisebb eséllyel következik be szívinfarktus.

A fogkő és veszélyei
A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
A fogkő következményei >>

A londoni University College tudósai 11869 férfi és nő 1995-ös, 1998-as és 2003-as évre vonatkozó egészségi adatainak kielemzése tették megállapításukat.

A fogmosás kedvező hatása nem a testmozgás számlájára írható – a kezek viszonylag gyors mozgása ugyanis semmi körülmény között nem számít sportnak, s ennek megfelelően nem is vethető össze a rendszeres úszás, vagy futás hatásával.

A szakemberek vélekedése szerint a túlságosan ritka fogtisztítás következtében jelentősen megnő a vérben mérhető úgynevezett c-reaktív protein (CRP) koncentrációja – amely következtében gyulladásos állapot léphet fel.

Már korábbi tanulmányokban is voltak utalások a szívbetegségek és a test gyulladásos jellegű megbetegedései közötti párhuzamra. A gyakori gyulladások ugyanis – és ide tartoznak a szájüreg ilyen jellegű megbetegedései is – hozzájárulnak az artériák elmeszesedéséhez, ami a szívbetegségek legfontosabb kockázati tényezőjének számít.

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

"Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
Gyakori tévhitek

Aki tehát a már eddig is ismert intézkedésekkel odafigyel szíve egészségére, de emellett fogai optimális ápolására is ügyelni akar, az elektromos fogkefét használ. Számos tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az elektromos eszközök a lepedék 74,3 százalékát távolítják el, s a fogínyvérzés esélyét is 90,6 százalékkal csökkentik a használt fogkrém típusától teljesen függetlenül.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.