Só és transzzsírsavak: mindkettő veszélyes

MTI
megjelent:

A befolyásos brit egészségügyi felügyeleti szerv, a NICE alapvető változásokat sürget az élelmiszerek termelésében, valamint reklámozásában, és a zsír- és sótartalom drasztikus csökkentésére szólít fel a szív- és érrendszeri problémák növekedésének megállítására.

A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) szerint 2025-re a transzzsírokat - amelyek szerinte jószerivel csak arra vannak, hogy meghosszabbítsák a termék polcon tölthető idejét - minden élelmiszerben meg kellene tiltani, a telített zsírok szintjét drasztikusan csökkenteni, az átlagos sófogyasztást pedig kevesebb mint felére csökkenteni.

Amennyiben ezeket a változásokat sikerülne elérni, csak Nagy-Britanniában évente mintegy 40 ezer korai halálozást lehetne megelőzné, és több millió ember kerülhetné el, hogy a szívbetegségek és a szélütés miatti következményektől szenvedve élje napjait - véli a NICE.

Mint Mike Kelly, a NICE közegészségügyért felelős igazgatója elmondta, a szív- és érrendszeri betegségek évente 30 milliárd fontba (10 ezer milliárd forint) kerülnek Nagy-Britanniában, az összeg tartalmazza a kezelési, ápolási és szociális költségeket, valamint a kiesett termelést is. Kelly hangsúlyozta, hogy ezt nem egy titokzatos vírus okozza, ez valami olyasmi, melynek megváltoztatásáért pontosan tudjuk, mit lehetne tenni.

Kockázati tényezők
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorairól

Az európai kardiológus társaság üdvözölte a NICE ajánlásait, és jelezte, hogy ezek az irányelvek "fontos üzenetet hordoznak Európa többi részének is".

A szakemberek úgy vélik, hogy az ételek sótartalmának évi 5-10 százalékos csökkentését alig vennék észre a fogyasztók az élelmiszerek ízében, ám hosszabb távon jelentősen csökkentené a népességben az átlagos vérnyomást. A magas vérnyomás a halálozás vezető oka világszerte, évente 7,5 millió ember haláláért felelős.

Tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

(MTI)

Cikkajánló

Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.