Só és transzzsírsavak: mindkettő veszélyes

MTI
megjelent:

A befolyásos brit egészségügyi felügyeleti szerv, a NICE alapvető változásokat sürget az élelmiszerek termelésében, valamint reklámozásában, és a zsír- és sótartalom drasztikus csökkentésére szólít fel a szív- és érrendszeri problémák növekedésének megállítására.

A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) szerint 2025-re a transzzsírokat - amelyek szerinte jószerivel csak arra vannak, hogy meghosszabbítsák a termék polcon tölthető idejét - minden élelmiszerben meg kellene tiltani, a telített zsírok szintjét drasztikusan csökkenteni, az átlagos sófogyasztást pedig kevesebb mint felére csökkenteni.

Amennyiben ezeket a változásokat sikerülne elérni, csak Nagy-Britanniában évente mintegy 40 ezer korai halálozást lehetne megelőzné, és több millió ember kerülhetné el, hogy a szívbetegségek és a szélütés miatti következményektől szenvedve élje napjait - véli a NICE.

Mint Mike Kelly, a NICE közegészségügyért felelős igazgatója elmondta, a szív- és érrendszeri betegségek évente 30 milliárd fontba (10 ezer milliárd forint) kerülnek Nagy-Britanniában, az összeg tartalmazza a kezelési, ápolási és szociális költségeket, valamint a kiesett termelést is. Kelly hangsúlyozta, hogy ezt nem egy titokzatos vírus okozza, ez valami olyasmi, melynek megváltoztatásáért pontosan tudjuk, mit lehetne tenni.

Kockázati tényezők
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorairól

Az európai kardiológus társaság üdvözölte a NICE ajánlásait, és jelezte, hogy ezek az irányelvek "fontos üzenetet hordoznak Európa többi részének is".

A szakemberek úgy vélik, hogy az ételek sótartalmának évi 5-10 százalékos csökkentését alig vennék észre a fogyasztók az élelmiszerek ízében, ám hosszabb távon jelentősen csökkentené a népességben az átlagos vérnyomást. A magas vérnyomás a halálozás vezető oka világszerte, évente 7,5 millió ember haláláért felelős.

Tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

(MTI)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló