Só és transzzsírsavak - Veszélyes!

Szerző: MTI

A befolyásos brit egészségügyi felügyeleti szerv, a NICE alapvető változásokat sürget az élelmiszerek termelésében, valamint reklámozásában, és a zsír- és sótartalom drasztikus csökkentésére szólít fel a szív- és érrendszeri problémák növekedésének megállítására.

A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) szerint 2025-re a transzzsírokat - amelyek szerinte jószerivel csak arra vannak, hogy meghosszabbítsák a termék polcon tölthető idejét - minden élelmiszerben meg kellene tiltani, a telített zsírok szintjét drasztikusan csökkenteni, az átlagos sófogyasztást pedig kevesebb mint felére csökkenteni.

Amennyiben ezeket a változásokat sikerülne elérni, csak Nagy-Britanniában évente mintegy 40 ezer korai halálozást lehetne megelőzné, és több millió ember kerülhetné el, hogy a szívbetegségek és a szélütés miatti következményektől szenvedve élje napjait - véli a NICE.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. Bővebben>>

Mint Mike Kelly, a NICE közegészségügyért felelős igazgatója elmondta, a szív- és érrendszeri betegségek évente 30 milliárd fontba (10 ezer milliárd forint) kerülnek Nagy-Britanniában, az összeg tartalmazza a kezelési, ápolási és szociális költségeket, valamint a kiesett termelést is.

Kelly hangsúlyozta, hogy ezt nem egy titokzatos vírus okozza, ez valami olyasmi, melynek megváltoztatásáért pontosan tudjuk, mit lehetne tenni.

Az európai kardiológus társaság üdvözölte a NICE ajánlásait, és jelezte, hogy ezek az irányelvek "fontos üzenetet hordoznak Európa többi részének is".

Ön tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >>

A szakemberek úgy vélik, hogy az ételek sótartalmának évi 5-10 százalékos csökkentését alig vennék észre a fogyasztók az élelmiszerek ízében, ám hosszabb távon jelentősen csökkentené a népességben az átlagos vérnyomást.

A magas vérnyomás a halálozás vezető oka világszerte, évente 7,5 millió ember haláláért felelős.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.