Mesterséges hasnyálmirigy - Sokakon segíthet

MTI
megjelent:

Mesterséges hasnyálmirigy - A rendszer egy vércukorszintet ellenőrző monitorból, két adagolópumpából és egy laptopból áll.

Mesterséges hasnyálmirigyet teszteltek amerikai kutatók, amely sikeresen kontrollálta a vércukorszintet, szükség esetén kétféle hormont, inzulint és glukagont juttatva a szervezetbe. A módszer 11 felnőttel zajló kipróbálásának eddigi eredményeiről a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban szerdán számoltak be.

A rendszer egy vércukorszintet ellenőrző monitorból, két adagolópumpából és egy laptopból áll. Feladata, hogy utánozza a testben természetes módon zajló folyamatot, amikor a vércukorszintet két ellentétes feladatú hormon, az inzulin és a glukagon mennyiségének változása szabályozza. A korábbi rendszerű mesterséges hasnyálmirigy csak inzulint szállított, ezért egyes pácienseknél veszélyesen alacsony vércukorszint (hipoglikémia) alakult ki. Az új rendszer ezt úgy előzi meg, hogy kis dózisú glukagont adagol, amelyet egyébként szintén a hasnyálmirigy bocsát ki a vércukorszint emelésére.

A rendszer agya egy bonyolult számítógépes program. Ennek személyre szabása után a tanulmányban részt vevő 11 felnőtt mindegyikénél normális vércukorszint állt be hipoglikémia jelentkezése nélkül, még akkor is, amikor három, magas szénhidráttartalmú étkezésen voltak túl. Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, melyben a szervezet megtámadja a saját sejtjeit, ezzel lerombolja eredendő képességét arra, hogy inzulint termeljen. Az új rendszert a Bostoni Egyetem munkatársai fejlesztették ki.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.