Édesszájúság és alkoholfüggőség - Mi az összefüggés?

MTI
megjelent:

A kutatók szerint az édes íz és az alkohol hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban. A kutatási eredmény rávilágít, hogy egyes gyerekeknél nehezebb az édes ízek, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, mint másoknál, amit a szülőknek és nevelőknek érdemes figyelembe venniük az étrend kialakításánál.

Az édességet a szokásosnál is jobban kedvelő gyerekek családjának kórtörténetében nagyobb valószínűséggel szerepel alkoholizmus, ők maguk több depressziós tünetet jeleznek - idézte szerdai cikkében amerikai kutatók tanulmányát a LiveScience című tudományos portál (www.livescience.com).

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza

A kutatók szerint az édes íz és az alkohol hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban.

"Tudjuk, hogy az édes íz minden gyerekben kellemes érzést vált ki. Ráadásul a gyerekek egyes csoportjait alapvető biológiájuk okán különösen vonzhatja az intenzív édesség" - mondta Julie Mennella, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center munkatársa. Az Addiction című szakfolyóiratban most publikált vizsgálatában Mennella 300, öt és tizenkét év közötti gyerekkel kóstoltatott cukros oldatokat.

Édesszájúság és alkoholproblémák

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról
A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő!
Az alkoholfogyasztási szokásokról

A gyerekeknek ki kellett választaniuk, hogy az ötféle cukrossági fokozatú italból melyiket kedvelték leginkább.

A résztvevők ezen kívül depresszióval kapcsolatos kérdésekre is válaszoltak, édesanyjukat pedig a családban előforduló alkoholproblémákról kérdezték ki.

A gyerekek mintegy felénél a szülő, testvér, nagyszülő, nagynéni vagy nagybácsi alkoholfüggő volt, a gyerekek negyedénél pedig depresszióra utaló tüneteket találtak. 37 gyereknél mindkét tényező fennállt, ők választották a legédesebb ízt, a 24 százalékos cukoroldatot, amely 14 teáskanál cukornak felel meg egy pohár vízben. Ez több mint kétszerese egy üdítő cukorkoncentrációjának.

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek

A többi gyerek átlagosan a 18 százalékos oldatot választotta kedvencnek. A tanulmány további szakaszában a cukor fájdalmat csökkentő hatását vizsgálták. A gyerekeknek hideg vízben kellett tartaniuk kezüket, miközben vagy vizet, vagy cukoroldatot vettek szájukba.

A depressziós tüneteket nem mutató gyerekek 36 százalékkal hosszabb ideig tűrték a fájdalmat cukros oldattal, mint nélküle. A depressziós tüneteket mutató gyerekeknél nem mutatkozott ilyen eltérés, azaz kevésbé csökkentette fájdalmukat az adott édességű cukoroldat.

A kutatási eredmény rávilágít, hogy egyes gyerekeknél nehezebb az édes ízek, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, mint másoknál, amit a szülőknek és nevelőknek érdemes figyelembe venniük az étrend kialakításánál.

(MTI)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.