• A krónikus fáradtság szindróma - Mi okozhatja?

        Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

        A téli időszakban reggelenként nehezünkre esik kikelni az ágyból, a rövid és hideg nappalok miatt könnyen kedvetlennek érezzük magunkat. Ha a rosszkedv nem múlik és hónapokon át tartós fáradtság és letargia lesz úrrá rajtunk, már fontos komolyan vennünk a panaszokat.

        A tünetek hátterében krónikus fáradtság szindróma állhat, melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz.

        A krónikus fáradtság szindróma

        Krónikus fáradtságot több súlyos betegség is okozhat. Tartós, vagyis hat hónaptól egy évig, vagy tovább tartó fáradtság oka lehet többek közt vérszegénység, pajzsmirigybetegség vagy daganatos elváltozás is. Ha egyéb szervi eltérést a vizsgálatok nem mutatnak a kezelés a legtöbb esetben a tünetek megszüntetésére, vagy javítására irányul.

        Hirdetés

         

        Minden az allergiáról
        Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

        A hagyományos gyógykezelés mellett gyakori a gyógynövényeket tartalmazó készítmények használata is, melyek segítségével a páciensek a folytonos fáradtság érzet csökkentésére, a rövid távú memória javítására, a depresszió és különböző, fej-, torok-, és izomfájdalmak csillapítására törekednek.

        Az átmeneti enyhülést kínáló terápiák azonban a legtöbb esetben nem járnak sikerrel, a betegek többségénél – elegendő alvás ellenére - a mindennapi teendők végrehajtása is extrém fáradtságot okoz.

        Kortól független tünetek

        A Genesis Diagnostics által megjelentetett IgG Food Intolerance Case Studies kiadványban érdekes leírást olvashatunk egy húszas éveiben járó fiatalemberről, akinél a krónikus fáradtság szindróma jelei jelentkeztek: szűnni nem akaró fáradtság érzet, motiválatlanság és kimerültség formájában.

          Az ételallergia és tünetei


        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.
        Az ételallergia és tünetei >>

        A minden részletre kiterjedő hematológiai és immunológiai vizsgálatok azonban semmilyen eltérést nem mutattak. A szülők ekkor szereztek tudomást az ételintolerancia jelenségéről, s ennek kapcsán felidézték, hogy fiuknál már egy pohár kóla is migrént váltott ki, pár korty sör elfogyasztása pedig rossz közérzetet okozott.

        Ezek alapján úgy érezték, érdemes ezen a területen további vizsgálatokat végeztetniük, mivel így talán magyarázatot kaphatnak a krónikus fáradtság okára is.

        Ételallergia vagy ételintolerancia?

         

        Ételallergiás reakció bőrön;
        Ételallergiás reakció bőrön

        Az immunmediált ételintolerancia kialakulásakor a tünetek a kiváltó étel elfogyasztása után hosszú idővel - akár napokkal, hetekkel később - jelentkeznek, és súlyosságuk függ az elfogyasztott étel mennyiségétől. A népesség kb. 40%-a szenved tőle.

        Az ételallergia ezzel szemben a szervezet azonnali, heves reakciója bizonyos élelmiszerekre. Tünetei akár életveszélyesek is lehetnek. Előfordulása sokkal ritkább, a népesség mindössze 1%-át érinti.

        Az ételintolerancia felismerése valóban nehéz. - magyarázza dr. Babai László, prevenciós szakértő.

        A szerteágazó tünetek számos formában jelentkezhetnek, ezek egyike a krónikus fáradtság szindróma is. Az ételintolerancia kimutatása vérvizsgálattal elvégeztető, s így megtudhatjuk, mely ételek fogyasztása felelős a tünetekért.

        Megoldás: a kizárásos diéta

        A bemutatott tanulmányban az elvégzett ételintolerancia-teszt alapján a főiskolás fiú panaszait a dió, szójabab, árpa, kukorica, rizs, zab, élesztő, búza, ananász és szőlő fogyasztása okozta.

        A vizsgálat után a felsorolt élelmiszereket étrendjéből kiiktatva a fiú állapota már pár nap elteltével jelentős javulást mutatott. Megtelt energiával, figyelme, koncentráló képessége is fokozódott. A diéta betartása, a megfelelő ételek megválasztása nagy odafigyelést igényel, de az így elért eredmények kétség kívül nem csak mindennapjait, de az egész életét megváltoztatták.

        (www.allergiakozpont.hu)

        Módosítva: 2013.10.07 00:01, Megjelenés: 2013.10.07 00:01
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Alvászavar

        Alvászavar

        B. M., szakfordító

        Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

        A barátok szerepe

        A barátok szerepe

        Habis Melinda

        Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát.

        A latexallergia

        A teljes népességben a latexallergia gyakorisága 2-6 százalékra becsülhető, ugyanakkor az egészségügyben dolgozók körében előfordulása 25 százalékra tehető.

        A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

        Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

        Az izomzat felépítése és szerepe

        Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        A legelterjedtebb allergiatípusok

        A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

        Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás

        A kötőhártya-gyulladás leginkább baktériumok vagy vírusok által okozott fertőzés, ám kialakulásának hátterében egyre gyakrabban allergiás reakció áll, de a szembe került por és vegyszer is képes kiváltani a panaszokat.

        Allergiás tünetek nyáron: Alternariák is okozhatják

        Szemviszketés, allergiás nátha, asztmás rohamok - különösen nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem mindig vagy nem mindig kizárólag a fűfélék, a palagfű vagy egyéb virágos növények pollenjei okozzák a tüneteket.

        Rák- és halallergia

        Az arra érzékenyeknél a halak fogyasztása allergiás reakciót válhat ki, és mivel hazánkban is egyre népszerűbb a rákoknak és a tenger egyéb gyümölcseinek a fogyasztása, az általuk kiváltott allergiás tünetek itthon is egyre gyakrabban fordulnak elő. A tenger gyümölcseivel, rákokkal, kagylókkal, illetve egyéb puhatestűekkel és halakkal szembeni allergiával tehát itthon is és külföldi utazásaink alkalmával is számolni kell. Milyen tüneteket okozhatnak ezek az élelmiszerek, és mire kell odafigyelniük az allergiásoknak?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA