H1N1 - Zsarolják az egészségügyi dolgozókat?

Szerző: Független Hírügynökség

Cser Ágnes úgy tudja, az egészségügyi dolgozóknak megtiltották, hogy bármilyen információt adjanak a "zsaroló helyzetről". Az EDDSZ átfogó vizsgálatot kezdeményezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál.

Fenyegető tartalmú nyilatkozat aláírására kényszerítik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem oltatják be magukat az újinfluenza ellen kifejlesztett vakcinával - állítja a legnagyobb egészségügyi szakszervezet.

A dokumentum minden felelősségét arra terhel, aki visszautasítja az oltást, amit az érdekképviselet elfogadhatatlannak tart, ezért az Országos Epidemológiai Intézet vezetőjéhez, valamint Szabó Máté ombudsmanhoz fordult az ügyben.

Minden patikában lesz új influenza elleni vakcina

Minden gyógyszertárban lesz új influenza elleni oltóanyag, ugyanis hétvégére valamennyi patikába szállítanak egy kiinduló készletet - ezt ígérte a keddi kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter. Székely Tamás szerint ez a készlet egy vagy két csomagot jelent, vagyis húsz vagy negyven adag vakcinából áll. A szert bizományban kapják a gyógyszertárak, így csak akkor kell kifizetniük, ha el tudják adni azt.

A nyilatkozatot az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) szerint számos kórházban körbeküldték már. Van, ahol szóban utasítják a dolgozókat arra, hogy kövessék az előírásokat az ápolási igazgatón, vagy az osztályvezető főnővéren keresztül - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke.

A nyilatkozat szó szerint így hangzik: "Alulírott ... a H1N1 és a szezonális influenza elleni védőoltást - a fokozott veszélyeztetettség ellenére - nem kérem. Tudomásul veszem, hogy influenzás megbetegedésem esetén az ebből eredően bekövetkező - esetleges - saját-, munkatársi-, ellátotti egészség-károsodásokért személyes felelősség terhel."

Cser Ágnes úgy tudja, az egészségügyi dolgozóknak megtiltották, hogy bármilyen információt adjanak a "zsaroló helyzetről".

Az EDDSZ ezt az önrendelkezési jog, illetve a szabad vélemény-nyilvánítási jog korlátozásának tartja, ezért átfogó vizsgálatot kezdeményezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál.

Azt várják Szabó Mátétól, hogy tárja fel a vissszásságokat, és vizsgálja meg, miért tiltják az egészségügyi dolgozók kapcsolatát a sajtóval - fogalmazott Cser Ágnes.

Ombudsmanhoz fordultak

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
Az EDDSZ elnöke szerint egy jogállamban nem lehet aláiratni egy ilyen tartalmú nyilatkozatot senkivel, főleg nem akkor, ha nem áll rendelkezésre minden információ a vakcinával kapcsolatban.

Márpedig a mai napig nem jelent meg olyan hivatalos szakértői vélemény, amely egyértelművé teszi, hogy a vakcina 100 százalékos biztonsággal, mellékhatás nélkül véd a H1N1 fertőzés ellen - mondta Cser Ágnes. hozzátette, továbbra sem tudni, milyen mellékhatásokkal, illetve esetleges szövődményekkel kell számolni, és ezek milyen gyakorisággal fordulnak elő.

A tüdőgyulladás tünetei
A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni.
A tüdőgyulladás tünetei>>
Az EDDSZ a nyilatkozat kapcsán szeretne választ kapni ezekre a kérdésekre, ezért Szabó Máté mellett Melles Mártát, az Epidemológiai Intézet főigazgatóját is megkeresték.

A fejleményekről tájékoztatták Székely Tamás egészségügyi minisztert is, de a tárcavezető eddig nem reagált a levélre.

(FH)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hasznos tudnivalók az új...

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.