• Új influenza: Mit ne tegyen?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A H1N1 vírus már nem számít akkora rémhírnek, mint amilyennek tavasszal tüntették fel. Jóllehet, voltak és vannak halálos áldozatai, és sokan kerültek kórházba szerte a világon, a rögzített esetek nagy része azonban nem volt súlyos.

    A rossz hír azonban az, hogy a sertésinfluenza nem „távozik”. Ezért cikkünkben néhány tanácsot gyűjtöttünk össze azzal kapcsolatban, hogy mit ne tegyen az új influenza megelőzése érdekében.

    Hirdetés

    1, Ne gondolja, hogy a szezonális influenza elleni védőoltás védelmet nyújt a H1N1 ellen is!

    A szezonális influenza elleni védőoltás nem nyújt védelmet az új influenza ellen. Természetesen fontos, hogy beoltassa magát a szezonális influenza ellen, ami a csecsemők, az időskorúak és a gyenge immunrendszerű emberek esetében még inkább javallt, ugyanis rájuk nézve az influenza veszélyesebb lehet.

    Az USA Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) szerint csak az Egyesült Államokban évente átlagosan 36 000 ember hal meg, és több mint 200 000 beteg kerül kórházba a szezonális influenza vagy annak komplikációi miatt.

    Az új influenza elleni védelemhez azonban csak a H1N1 elleni vakcinák lehetnek hatékonyak.

    2, Ne higgye, hogy az arcmaszk megvédi Önt az új influenzától!

    A CDC szerint nem tisztázott, hogy az arcmaszkok mennyire lehetnek hatékonyak a H1N1 vagy a szezonális influenza vírusok elleni védelemben.

    A CDC csak abban az esetben javasolja az arcmaszk használatát, ha az ön szoros környezetében élők közül valakinek influenzás betegsége van. Továbbá azoknak ajánlatos hordania az arcmaszkot, akiknek valamilyen okból megoldhatatlan, hogy kerüljék a nagy tömegeket, ahol ráadásul a sertésinfluenza jelen van.

    A CDC azonban ajánlja, hogy a megbetegedett személyek viseljék az arcmaszkot, ha emberek közé mennek, hogy ne terjesszék tovább az influenzát!

    Néhány fontos lépés a H1N1 megelőzésére:

    • Gyakran mosson kezet!
    • Köhögéskor és tüsszentéskor tegyen zsebkendőt a szája elé!
    • Ne piszkálja kezével a szemeit, az orrát és a száját!
    • Ha influenzához hasonló tüneteket észlel, kerülje az embereket!
    • Legalább két méter távolságot tartson az influenzás betegektől!

    Az arcmaszkot csak egyszer használja, s azt követően dobja ki a szemétbe!

    3, Ne felejtkezzen meg otthona rendben tartásáról!

    Az influenzavírusok megtalálhatóak a könyveken, a játékokon, az ajtókilincsen, a telefonon, a ruhákon, az evőeszközökön, és más tárgyakon is. Használjon rendszeresen háztartási fertőtlenítőszereket!

    A CDC ajánlása szerint egy már megfertőződött beteg ruháját mosás előtt nem ajánlatos magához fogni, s alaposan, magas hőfokon kell kiszárítani! A ruhákkal történő érintkezést követően azonnal meg kell mosni a kezeket szappannal és vízzel.

    4, Ne vegye félvállról a sertésinfluenzát!

    Ne intézze el egy vállrándítással a H1N1 influenza elleni óvintézkedéseket! A vírus még mindig fertőz, és várhatóan egyre többen kerülnek majd kórházba a fertőzés miatt, vagy halnak abba bele.
    Amikor egy megfertőződött ember beszél, tüsszent, köhög, a fertőződött nyál legalább egy méterre is eljuthat, ezért fontos a zsebkendő használata.

    5, Ne essen pánikba!

    Jóllehet, a sertésinfluenza világjárvány, de a közepesen veszélyes osztályba sorolható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Ez azonban változhat, az egészségügyi dolgozók ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a vírus átalakulhat, s kíméletlenebbé válhat.

    A páciensek döntő többsége csak enyhe tüneteket tapasztal, és gyógyszeres kezelés segítségével néhány héten belül teljesen felépül.

    Az állapotos nők és a beteg emberek esetében nagyobb a kockázat a komplikációk fellépésére. Nehezen érthető, de egyes esetekben a teljesen egészséges fiatalok között is előfordulhat az elhalálozás.

    A szakemberek elővigyázatosságra intenek, s nem pánikba esésre.

    6, Ne menjen emberek közé, ha az influenzához hasonló tüneteket észlel magán!

    Ilyen tünetek lehetnek a láz, köhögés, torokfájás, folyó vagy eldugult orr, fájdalom a test különböző részeiben, fejfájás, hidegrázás, kimerültség, hasmenés és hányás.

    Ha Ön a fent említett tüneteket tapasztalja magán, az orvosi rendelőn kívül máshová ne menjen, hogy ne fertőzzön más embereket is! Ez az jelenti, hogy ebben az esetben nem szabad dolgozni, vagy iskolába menni, vagy utazni.

    Ha otthon marad, akkor nem tud más embereket megfertőzni.

    Hogy mennyi ideig kell ebben az esetben otthon tartózkodnia? A CDC ajánlása szerint még legalább 24 órát maradjon otthon azt követően, hogy már elmúlt a láza, anélkül, hogy lázcsillapítót vett volna be!

    7, Ne rohanjon egyből a sürgősségi osztályra, ha influenzaszerű tüneteket észlel magán!

    Sürgősségi osztályra abban az esetben vigye gyermekét, ha a gyereknél:

    • gyors, vagy nyugtalan légzést,
    • kékes, vagy szürkés bőrszínt,
    • nem elegendő folyadékbevitelt,
    • súlyos, vagy állandó hányást,
    • levertséget,
    • túlzott ingerlékenységet tapasztal.

    A felnőtteknek pedig akkor kell felkeresniük a sürgősségi osztályt, ha:

    • légzési nehézségeket,
    • mellkasi vagy hasi fájdalmat, vagy nyomást,
    • hirtelen szédülést,
    • zavartságot,
    • súlyos vagy állandó hányást tapasztalnak.

    A WHO szerint, ha több mint három napig magas valakinek a láza, az is a fertőződöttség jele lehet.

    (WEBBeteg - B. M.)

    Módosítva: 2009.10.12 21:30, Megjelenés: 2009.10.12 21:30
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Országos tisztifőorvos: elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon

    Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon is, ez elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

    Ismét jön az idősek vásárlási idősávja

    Orbán Viktor a Facebookon jelentette be, hogy ismét jön az idősek vásárlási idősávja.

    H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

    A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

    Hogyan terjed a sertésinfluenza az emberben?

    A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a H1N1 vírus okozza, mely a madárinfluenza, sertésinfluenza és emberi influenza vírusok eddig nem ismert keveredéséből jött létre.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

    A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Az urológus is csak ember
    Dr. Bánfi Gergely urológussal beszélgettünk a Movember mozgalomról.
    Hüvelyfolyás és terhesség
    Pánikba esni nem szabad. Bízzunk a segítségben.
    A dohányfüstbe ment terv
    Mindenki azzal jár a legjobban, ha rá sem szokik a dohánytermékekre.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások