Hirdetés
   • Új influenza és a szívroham kockázata

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az influenzás halálesetek nagy része mögött szívbetegségek húzódnak meg - emeli ki egy kedden megjelent brit tanulmány. A szerzők ezért azt ajánlják, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők oltassák magukat influenza ellen.

    A Lancet Infectious Diseases című orvosi lapban megjelent tanulmány azt vizsgálja, hogyan alakultak a szívbetegségek és az infarktusok az 1932 és 2008 közötti influenzajárványok idején. A tudományos dolgozat nem foglalkozik a mostani influenza-világjárvánnyal.

    Hirdetés

    A szerzők megállapítása szerint az influenzajárványok idején tapasztalható halálozásemelkedés 35-50 százaléka magyarázható a szív- és érrendszeri betegségekkel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az influenza gyulladást okoz, és befolyásolja a véralvadás molekuláris szabályozását. Ez destabilizálhatja az érfalakon lévő zsírlerakódást, ami vérrögképződéshez és a koszorúér elzáródásához vezethet - állapítják meg a szerzők.

    Nem sokan vizsgálták, hogy az influenzaoltás ad-e védelmet a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, de a rendelkezésre álló kevés bizonyíték azt mutatja, hogy ad, hangsúlyozza a tanulmány.

    A szerzők szerint bátorítani kellene, hogy a szív- és érrendszeri betegek beoltassák magukat influenza ellen. De a kockázati csoportból csak viszonylag kevesen kérik az oltást. Nagy-Britanniában például a krónikus betegségekben szenvedőknek csupán 47,2 százaléka oltatja magát influenza ellen.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.23 09:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Elhúzódó sárgaság

    Elhúzódó sárgaság

    Semmelweis Egyetem

    A csecsemők epeútfejlődési rendellenességét nagyon fontos időben felismerni!

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Az új influenza nagy kérdése: Ki marad otthon a gyerekkel?

    Egyre több családnak okoz gondot az új típusú influenzával kapcsolatban, hogy melyik dolgozó szülő maradjon a beteg, vagy az óvoda- és iskolabezárások miatt otthonmaradásra kényszerített gyerekkel. Vajon kinek a munkája fontosabb?

    Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

    A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

    Az idősek védettebbek a sertésinfluenzával szemben

    Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni oltást kapnak. Ennek oka az, hogy ez a korosztály – a legújabb felmérések szerint - rendelkezik egyfajta immunitással.

    Új influenza: Kikre a legveszélyesebb a járvány?

    Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében, az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek fel. Tanácsok azzal kapcsolatban, hogyan védekezhet az új típusú influenza ellen, ha a következő betegségek valamelyike érinti, vagy gyermeket vár.

    Új influenza: segít vagy árt a légkondícionáló?

    Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az influenza vírusok életben maradását és terjedését.

    A semminél több - Mennyire véd a maszk a sertésinfluenzától?

    A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az Egyesült Államok határőrei pedig védőkesztyűt és arcmaszkot hordanak. De vajon megvéd-e a maszk a vírusokkal szemben?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.