H1N1 - "Jobb az óvatosság, oltassa be magát!"

Szerző: Független Hírügynökség

"Még ha Európában most a járványhelyzet nem is olyan drámai, azért halgassunk a szakemberekre, akik szerint nem szabad lazítanunk a készültségen" - jelentette ki hétfőn este Maria Larsson svéd közegészségügyi miniszter, akinek országa látja el most az EU soros elnöki tisztét.

Az Európai Unió szerint nem szabad tétlenkedni a sertésinfluenzával kapcsolatban, és mindenkinek ajánlatos beoltatnia magát, annak ellenére, hogy a vírus egyelőre kevésbé veszélyesnek tűnik, mint korábban gondolták.

A svéd miniszter az oltást nevezte az új influenza elleni legjobb védekezésnek, amikor az egészségügyi miniszterek rendkívüli influenzatanácskozása után nyilatkozott újságíróknak.

Új vírus - Megkezdték a ment?k beoltását
Megkezdték az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) állományába tartozók beoltását az új influenzavírus elleni készítménnyel a múlt héten - mondta az OMSZ főigazgatója kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Göndöcs Zsigmond elmondta: eddig 331 kollégájuk kapta meg a védőoltást, elsőként a kivonuló mentős dolgozókat oltják be.
(MTI)

Az Európai Bizottság egészségügyi biztosa, Andrulla Vasziliu szintén az oltást ajánlotta mindenkinek. Ugyan "mindenki maga dönti el, hogy kér-e oltást, de jobb az óvatosság", fogalmazott a biztos.

Az egészségügyi miniszterek sürgették a Bizottságot, hogy további lépésekkel segítse elő a vakcina beszerzését azon tagállamok, jelöltállamok és szomszédos nem EU-tagországok számára, amelyeknek nincs még szerződésük vakcinagyártókkal.

A Bizottság három oltóanyagnak adta meg az európai forgalmazási engedélyt a londoni székhelyű EMEA európai gyógyszerengedélyezési hivatal ajánlása alapján.

Ez az amerikai Baxter Celvapan vakcinája, a brit GSK Pandemrixe és a svájci Novartis Focetria elnevezésű oltóanyaga.

Vasziliu biztos közölte, hogy mindhárom vakcinából a gyártó nyilatkozata szerint elég egyetlen oltás a védettséghez.

Új vírus - Megkezdték a ment?k beoltását
Svédországban megkezdődött a világjárványos influenza elleni oltási kampány. A teljes lakosság ingyen kapja a vakcinát.Elsőnek a dél-svédországi Malmö egyetemi klinikájának dolgozóit oltják be. Az ország többi kórházának személyzete a héten vagy jövő hét elején kapja meg az oltást. Utánuk a terhes nők következnek.
A svéd kormány 1 milliárd koronát (26 milliárd forintot) különített el a teljes lakosság beoltására. Az oltás mindenki számára ingyenes. Felmérések szerint a svéd lakosság 50-70 százaléka tervezi beoltatni magát. De a közegészségügyi hatóságok szerint csaknem 80 százalékra volna szükség a járvány második hullámának megelőzéséhez.
Svédországban két emberéletet követelt eddig a világjárványos influenza.
A 9,3 millió lakosú Svédország 18 millió adag oltóanyagot rendelt a brit GlaxoSmithKline gyártól akkor, amikor még feltételezték, hogy az új vakcinából két adag kell majd a védettséghez. Azóta kiderült, hogy egy oltás is elég az immunitáshoz.

(FH)

Módosítva: 2009.10.13 17:07, Megjelenés: 2009.10.13 17:07
Címkék: H1N1, Oltás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Új influenza - Melyik kezelés és...

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Túlélni a H1N1-et, babával a...

A terhesség az egyszerű influenzával és azok komplikációival szemben is nagyobb kockázatot jelent az anyára. Különösen így van ez a H1N1 vírust...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.