• Öntudatlan állapotban is képes tanulni az ember?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Még a csupán vegetáló betegek is képesek tanulni. Azok is, akik semmilyen jelét nem adják, hogy tudatuknál volnának - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói.

    Tanulmányuk a Nature Neuroscience című folyóiratban jelent meg, és ismertette a BBC brit közszolgálati hírportál.

    Hirdetés

    A tudósok 22 öntudatlan betegnél vizsgálták egy pavlovi típusú reflex kialakulását. Előbb zajt keltettek, majd levegőt fújtak a betegek szemére. Egy idő utána betegek egy része már a zajra összeszorította a szemét, mielőtt a levegőfújás érkezett volna.

      Mit kell tudni a kómáról?

    A kóma sürgős, mihamarabbi orvosi ellátást igénylő állapot, mivel az agyfunkciók fenntartásához azonnali cselekvés szükséges.
    Mit kell tudni a kómáról?>>
    A tudósok szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a még látszólag öntudatlanul fekvő betegek is képesek összekapcsolni két eseményt.

    Ellenőrzésként olyan betegeknek is fújtak levegőt a szemükbe, akik teljes érzéstelenítés alatt álltak, náluk a szemhéjak egyáltalán nem reagáltak. Vagyis amikor tökéletesen ki van kapcsolva a tudat, akkor tanulás sincs.

    A tudósok azt is tapasztalták, hogy gyorsabban épültek fel azok a betegek, akik már a látszólagos öntudatlanság állapotában reagáltak a levegőfújásos ingerre.

    A külön eszközt nem igénylő, könnyen végrehajtható kísérlet diagnosztikai módszerül is szolgálhat, amellyel az orvosok jobban prognosztizálhatják az agysérült betegek kilátásait.

     Orvosi érdekességek

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.09.22 08:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mozgásfejlődés kisgyermekkorban

    A gyermekvállalás hatalmas felelősséget és rengeteg plusz feladatot jelent a kezdő és gyakorlott szülőkre egyaránt. A gyermek megszületésétől kezdve rohamos fejlődésen megy keresztül, hiszen millió dolgot kell elsajátítson már az első hónapokban is.

    A rendszeres alvás a tanulás kulcsa

    Az ember fejlődésének korai szakaszában a hosszú alvás a kulcsa mind a tanulásnak, mind az emlékezésnek - írja a BBC.

    Hogyan egyeztethető össze a munka és a tanulás?

    Ha valaki egyidejűleg tanul és dolgozik, akkor rengeteg problémát jelent számára a kettő megfelelő összehangolása. Nem kétséges, hogy például egy másoddiploma megszerzése egy teljes munkaidős állás mellett, már önmagában is komoly kihívást jelent, nem beszélve a családi és egyéb szociális kötelezettségekről.

    Életkorok pszichológiája: a kisiskoláskor

    A gyermek a kisiskoláskorba lépéssel megkezdi útját a társadalmi beilleszkedést, a barátok, ismerősök elfogadását. Nagy változások előtt áll, melyek mind a gyermeket és mind a szülőket is megviselheti nem megfelelő odafigyeléssel.

    Tanulási zavarok - figyelmezető jelek

    Régen lustasággal vagy butasággal vádolták az iskolában rosszul teljesítő diákokat. Időközben kiderült, hogy a lustaság mellett a kamaszok tanulási nehézségei is okolhatók a nem megfelelő teljesítményért.

    Az ADHD kezelése csak összefogással sikerülhet

    Magyarországon jelenleg körülbelül 70 ezer gyermek szenved ADHD (figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar) betegségben. Közülük 50 ezer esetében nem kérik szakember segítségét, és nem keresnek megoldást a problémára. Pedig a betegség igen nagy jelentőséggel bír: ma átlagosan minden magyar osztályban egy ADHD-problémával küzdő gyerek van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.