Öntudatlan állapotban is képes tanulni az ember?

Szerző: Független Hírügynökség

Még a csupán vegetáló betegek is képesek tanulni. Azok is, akik semmilyen jelét nem adják, hogy tudatuknál volnának - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói.

Tanulmányuk a Nature Neuroscience című folyóiratban jelent meg, és ismertette a BBC brit közszolgálati hírportál.

A tudósok 22 öntudatlan betegnél vizsgálták egy pavlovi típusú reflex kialakulását. Előbb zajt keltettek, majd levegőt fújtak a betegek szemére. Egy idő utána betegek egy része már a zajra összeszorította a szemét, mielőtt a levegőfújás érkezett volna.

Mit kell tudni a kómáról?
A kóma sürgős, mihamarabbi orvosi ellátást igénylő állapot, mivel az agyfunkciók fenntartásához azonnali cselekvés szükséges.
Mit kell tudni a kómáról?

A tudósok szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a még látszólag öntudatlanul fekvő betegek is képesek összekapcsolni két eseményt.

Ellenőrzésként olyan betegeknek is fújtak levegőt a szemükbe, akik teljes érzéstelenítés alatt álltak, náluk a szemhéjak egyáltalán nem reagáltak. Vagyis amikor tökéletesen ki van kapcsolva a tudat, akkor tanulás sincs.

A tudósok azt is tapasztalták, hogy gyorsabban épültek fel azok a betegek, akik már a látszólagos öntudatlanság állapotában reagáltak a levegőfújásos ingerre.

A külön eszközt nem igénylő, könnyen végrehajtható kísérlet diagnosztikai módszerül is szolgálhat, amellyel az orvosok jobban prognosztizálhatják az agysérült betegek kilátásait.

Orvosi érdekességek

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.