A szalmonella baktérium elpusztítja a daganatos sejteket

Szerző: MTI

Laboratóriumban megváltoztatott szalmonellák segíthetik a jövőben a rákterápiát: az élelmiszermérgezések gyakori okozóit célzottan bejuttatnák a daganathoz, hogy elpusztítsák azt.

A baktérium előnye, hogy rossz vérellátású szövetekben is jól érzi magát, így a kemoterápiával ellentétben eléri a karcinóma vérerekkel gyengén ellátott területeit is.

A németországi braunschweigi Helmholtz Fertőzéskutatási Központ munkatársai megfejtették, hogyan jutnak be a szalmonellabaktériumok a daganatokba - tudósít a Berliner Morgenpost című német lap internetes kiadása (morgenpost.de). Sara Bartels, a központ kutatója elmagyarázta, hogy a szalmonellafertőzésre válaszképpen az emberi immunrendszer a TNF-alfa ingerületátvivő anyagot aktiválja, amely a tumor véredényeit hivatott károsítani.

A kutatók fontos információt találtak arra vonatkozóan, hogyan hatol be a szalmonella baktérium a daganatba, ennek birtokában most megkísérelhetik a baktérium megfelelő manipulációját, hogy az a rákterápia hasznára válhasson anélkül, hogy veszélyes fertőzéseket okozna. Ehhez el kell találniuk a baktérium agresszivitásának ideális mértékét, hogy az eljusson a rosszindulatú daganatokhoz, és elpusztítsa azokat, ugyanakkor a beteget ne veszélyeztesse.

A szalmonella parányi pálcikaformájú baktérium, amely igen mozgékony, és számos betegséget okozhat embernél, állatnál egyaránt. A mérsékelt égövben elsősorban élelmiszermérgezések kiváltójaként ismert.

(MTI)

Módosítva: 2009.09.07 17:33, Megjelenés: 2009.09.07 17:33
Címkék: Szalmonella, Daganat
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mit árul el vércsoportunk az...

A legtöbb ember nemigen foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen a vércsoportja - hacsak egy problémás helyzetben nincs rá valami különös oka, hogy...

A szalmonella okozta hasmenés

A szalmonellafertőzés gyakori, elsősorban szezonális (nyári) hasmenéssel járó fertőző megbetegedés, sok kisgyermeket betegít meg.

A nyári idény klasszikusa:...

A szalmonella olyan kórokozó, amely valamilyen fertőzött táplálék elfogyasztásával kerül az emberi szervezetbe. Mitől lehet elkapni a fertőzést...

Meddig maradnak életben a...

Egy új kutatás eredményei azt mutatták, hogy a szalmonella és más baktériumok, akár 4 héten keresztül is életben maradhatnak – és élelmiszerrel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.