Gyógyszernek ellenálló újinfluenzás esetet találtak Kanadában

MTI
megjelent:

Kanadában első alkalommal regisztráltak a Tamiflu nevű vírusellenes szerre rezisztens új típusú H1N1 vírust egy férfinál, aki megelőzésként szedte a gyógyszert. Ez az ötödik ismert eset világszerte.

A 60 éves quebeci férfi azért szedte az oszeltamivir hatóanyagú antivirális szert, mert fia elkapta a pandémiás influenza vírusát. Az idősebb páciensnek krónikus bronchitise is van. Feltételezhetően már akkor meg volt fertőzve az új influenzával, amikor elkezdte szedni a Tamiflut, méghozzá túl kicsi adagban.

Jirina Vlk, a kanadai Közegészségügyi Intézet szóvivője elmondta: úgy tűnik, az ellenálló törzs nem terjedt tovább, az eset egyedi. A Tamiflu megelőzésként történő szedése időnként segíti a rezisztens vírusok kifejlődését.

Az új influenzavírus áprilisi felbukkanása óta a most bejelentett kanadai eset az ötödik, amikor Tamiflunak ellenálló vírust találtak. Dániában, Hongkongban és Japánban mutattak ki egy-egy esetet korábban, e hét kedden pedig Japán jelentett be egy újabb rezisztens vírust a GenBank elnevezésű nyílt hozzáférésű víruskönyvtár adatai szerint. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) által működtetett könyvtár a vizsgált vírusminták szekvenciáit (szakaszait) tartalmazza.

Mivel az esetek enyhe lefolyásúak voltak, a WHO szórványosnak minősíti az új influenzavírus gyógyszerrezisztenciáját. "Pillanatnyilag nincs bizonyíték arra, hogy a világjárványt okozó H1N1-es vírusok tömegesen válnának gyógyszerrezisztenssé" - szögezte le a WHO.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.