Egy kevés alkohol csökkenti az elbutulás kockázatát

Szerző: Független Hírügynökség

A mérsékelten iszogató időseket kevésbé fenyegeti az elbutulás, derítették ki amerikai tudósok. Erről hétfőn közölt beszámolót a BBC brit közszolgálati hírportál. Az amerikai kutatók szerint 37 százalékkal csökken az időskori elbutulás kockázata azoknál, akik heti 14 italt, vagyis nagyjából napi másfél-két deci bort fogyasztanak.

Az amerikai kutatók 3.069 pácienst figyeltek meg, akik életkora 75 év felett volt. A megfigyelést 6 éven át folytatták, a kiinduláskor 482-nek volt enyhe gondolkodási vagy emlékezési problémája, 2.587 személynek nem volt gondja.

Hol kezdődik az alkoholizmus?

"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>
A hat év alatt 523 embernél jelentkezett időskori szellemi hanyatlás.

A kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint a dohányzás, a depresszió és a társadalmi aktiviás.

Mindezek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a napi 1-2 deci bor 37 százalékkal csökkentette az időskori elbutulás veszélyét azoknál, akiknek a megfigyelés kezdetkor nem volt problémájuk.

Az alkohol meg is gyorsíthatja a leépülést

Viszont azoknál, akiknél már a megfigyelési időszak elején volt enyhe szellemi leépülés, az alkohol gyorsította a hanyatlást.

Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról

A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő!
Az alkoholfogyasztási szokásokról>>
A tanulmányba bevont idősek 40 százaléka egyáltalán nem ivott, másik 40 százaléka hetente legfeljebb 7 italt fogyasztott, 10 százalékuknál heti 8-14 ital volt az adag, és 10 százalék ivott ennél többet.

A kutatásvezető, Kaycee Sink elismeri, hogy a tudósok nem tudják az alkoholfogyasztás és az időskori elbutulás közötti összefüggést. Dr Sink óva inti azokat, akik eddig nem ittak, hogy erre a tanulmányra hivatkozva kezdjenek inni.

És felhívja a figyelmet, hogy ha jelentkeznek a szellemi és emlékezési problémák, akkor az alkohol meggyorsítja a leépülést.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Alkoholizmus - Mit tehetnek a...

Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és...

Az alkoholfogyasztás veszélyei

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi...

Alkohol és gyógyszer:...

A legtöbb gyógyszer fogyasztása alatt szigorúan kerülni kell az alkoholt, mert különben egészen váratlan hatásokkal kell szembenéznünk. Van azonban...

Az alkohol hatása az emésztő- és...

Az alkoholnak számos élettani hatása van. Ezek egy részét alkalmazzuk a gyógyászatban is. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.