Új vények: extra vonalkód, kicsit más forma

Szerző: MTI

Új típusú vényeket vezetett be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és júliustól extra vonalkódot is nyomtatnak a receptre; a változásokról Molnár Márk, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője tartott sajtótájékoztatót hétfőn Budapesten.

A szakember elmondta, az extra vonalkódot a gyógyszert felíró orvos nyomtatja az eddiginél nagyobb méretű vényre egy program segítségével: azokat az adatokat rögzíti elektronikusan, amelyeket az orvos rögzített a recepten, tehát többek között a beteg nevét, taj-számát, a betegség kódját, a gyógyszer nevét - ismertette Molnár Márk.

Hasznos linkek!

 • Gyógyszerkereső
 • Patika adatbázis
 • BNO kereső
 • Mit kell tudni az új vényekről?
 • A vonalkód bevezetése a patikában elsősorban a gyógyszerkiadást könnyít, illetve gyorsítja meg, hiszen a vonalkódot a patikus egyszerűen leolvastatja, míg eddig minden adatot külön kellett begépelnie - tette hozzá.

  A főosztályvezető felhívta a figyelmet, hogy megváltozott a vények formája is, az extra vonalkód mellett a szakorvos pecsétszámára és a javaslat kiállításának dátumára is külön-külön "rubrikát" alakítottak ki a recepten, továbbá a vényen külön hely lesz - a beteg és orvos aláírásán kívül - a gyógyszer átvevőjének aláírására is.

  Mi a teendő hibás vonalkód esetén?

  Az „extra vonalkód" adattartalma

  a) a vény felírás dátuma,
  b) a TAJ szám,
  c) a BNO kód,
  d) a vény felírás jogcíme,
  e) a helyettesíthetőség,
  f) a felírt gyógyszer TTT kódja,
  g) a felírt gyógyszer mennyisége,
  h) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos pecsétszáma,
  i) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslat keletkezésének ideje a vény felírás időpontjához viszonyítva,
  j) a szoftver minősítésének azonosító kódja,
  k) a program által a vénynyomtatás során használt gyógyszertörzs érvényességi idejének kezdő dátuma.
  Forrás: (53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól)

  A szakember kitért arra is, amennyiben hibás vagy nem olvasható a vonalkód, a patikusnak a szöveges részt kell figyelembe vennie a recepten és a gyógyszert az alapján kiadnia.

  A beteg minden esetben hozzájut a készítményhez, őt az olvashatatlan vonalkód vagy annak hiánya miatt nem érheti hátrány - hangsúlyozta. Kiemelte azt is, hogy még a régi vények is használhatók, ám az extra vonalkódot azokra is rá kell nyomtatni.

  Molnár Márk a változások kapcsán elmondta, hogy a vények hátoldalára a betegek számára hasznos információkat nyomtattak, de marad hely az esetleges nyilatkozatoknak is.

  A tájékoztató szöveg ismerteti többek között a vény funkcióját, felhasználhatóságának szabályait, illetve a gyógyszerrendelés fontos, speciális tudnivalóit is.

  További változás lesz, hogy míg jelenleg csak a gyógyszer kiváltásakor kell aláírni a recepteket, a jövőben a vényeket az orvostól történő átvételkor is alá kell írni. A főosztályvezető elmondta, hogy az új vények nyomtatásához szükséges eszközök költségeire praxisonként egyszeri tízezer forintot kaptak a háziorvosok.

  Molnár Márk kiemelte, a gyógyszerek áfáját nem érinti a júliustól hatályos áfaemelés, a patikaszerek maradnak a kedvezményezett, ötszázalékos áfakörben.

  (MTI)

  Módosítva: 2009.06.30 09:38, Megjelenés: 2009.06.30 09:38
  Címkék: Vény, Recept, OEP
  Hozzászólások (2)

  Cikkajánló

  Korai menopauza Korai menopauza

  Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

  Immunonkológia Immunonkológia

  Daganatos sejtek és az immunrendszer - Tudnivalók az immunonkológiáról.

  Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

  Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

  Mit kell tudni az új vényekről?

  A tervezett április elsejei időpont helyett május elsejétől kezdik meg pályafutásukat az új orvosi vények. Milyen tartalmi és formai változások...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.