Hogyan halt meg a Himalájában a miskolci orvos? - a hegymászótársak beszámolója

Független Hírügynökség
megjelent:

Egyetlen rossz mozdulat okozta Szabó Levente halálát a Himalájában - mondta Erőss Zsolt hegymászó csütörtökön, miután hazatért Nepálból.

A csapattárs szerint a miskolci orvos rosszul kezelte saját fáradtságát és az ereszkedés során már egyszer korábban is megcsúszott. Szabó Levente halálát egyébként az okozta, hogy a jeges terepen csúszás közben súlyos fejsérülést szenvedett.

Erőss Zsolt arról beszélt: nem éreztek túl nagy fáradtságot, amikor a csúcstámadás után elkezdtek leereszkedni Barna Dániellel.

Nem csak egyszer csúszott meg Szabó Levente

Szabó Leventével útközben találkoztak, ő már nem ért fel a csúcsra, így együtt indultak vissza. Barna Dániel egy kicsit lemaradt, a két másik hegymászó viszont eltévedt a jeges utakon. Ők egy órát veszítettek az útkereséssel, ezután viszont újra találkoztak.

Himalája blog a WEBBetegen

A csapat orvosa, Dr. Szabó Levente a WEBBeteg portálon vezetett internetes naplót a vállalkozásról. A tragikusan elhunyt orvos utolsó bejegyzése május 16-án született. himalaja.webbeteg.hu

A jeges, enyhe lejtésű úton a miskolci traumatológus ekkor csúszott meg először. Sebességét nem tudta kontrollálni, ezért beleszaladt Barna Dánielbe. Egy párkány fogta meg őket, kisebb sérüléseket szenvedtek.

Erőss Zsolt szerint a csapattárs ekkor elég megviselt volt, ezért megbeszélték, hogy óvatosan jön, nem kockáztat. A síbotját is elvették tőle, hogy könnyebben haladjon, így csak a jégcsákány maradt nála, hogy fékezze magát.

Alig volt már harminc méter a sátorig

A hegymászó azt mondta: ezután egy mélyebb havas területre értek, de nem kellettek a hevederek, jól haladtak lefelé. Már a sátruk sem volt messze: egy jégkiugrás alatt volt, amit jobbról kerültek. Itt egy másik, 4-5 fős csapattal találkoztak.

Az utolsó kép Szabó Leventéről, a csúcs előtti visszafordulás előtt

Szabó Levente egy rögzített kötélen csúszott, de folytatták az utat, alig 30 méter volt a sátorig. Erőss Zsolt és Barna Dániel szorosan együtt ment, míg a miskolci orvos egy kicsit lemaradt. A két hegymászó csak a hó-omlást látta, és azt, hogy társuk kettejük között kontrollálatlan mozgással átcsúszik. Szóltak neki, hogy hason fékezze magát, amit meg is tett.

A két magyar hegymászó teljesen kifáradva elérte a sátrat, ahol a rossz idő miatt úgy döntöttek, biztonságosabb, ha reggel ereszkednek tovább. Ekkor még optimisták voltak, úgy gondolták, hogy a mély hó megfogta társukat, akinek nem eshetett komoly baja.

Súlyos fejsérülést szenvedett Szabó Levente

Másnap reggel a 3-as táborral egy szintben egy alakot láttak meg, kiderült, hogy Szabó Levente az. A nagy sebességű esés közben az orvos hágóvasa elakadt, ez rántott rajta egyet és a jeges terepen súlyos fejsérülést szenvedett. Erőss Zsolt szerint ezt nem élhette túl, reggelre pedig teljesen kihűlt a teste.

Dr. Szabó Levente

Szabó Levente sebész, baleseti sebész és katasztrófa-katonaorvostan szakorvos volt, hobbija, szenvedélye a hegymászás, barlangászat, valamint a búvárkodás.
1969 június 24-én született Máramarosszigeten (Románia). 1994-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános Orvosi Karán. 1995 óta Magyarországon dolgozik, 1996 óta magyar állampolgárként.
A miskolci Spider Speciális mentőcsoport orvosaként részt vett számos hazai illetve külföldi speciális mentésben (2001 India földrengés, 2003 Algéria földrengés, 2005 Indonézia szökőár).


A hegymászók a kimerültség miatt nem tudták levinni társukat, ezért egy mélyhavas lejtőn eltemették, helyét rögzítették a GPS-ben. Az ezt követő havazás miatt azonban sem a bérelhető serpák nem tudták volna lehozni, sem a helikopter nem tudott volna felmenni érte.

Az expedíció krónikája

A négy magyar hegymászó egyébként március 14-én vágott neki a világ nyolcadik legmagasabb hegyének, a Manaslunak. Itt magyar hegymászó még nem járt korábban.

Többnyire reggel és délelőtt tudtak haladni, később azonban jégeső és erős havazás állta útjukat. Kollár Lajos, az expedíció vezetője elmondta: volt, hogy 4-5 napig szakadt a hó, így a táborban maradtak.Erőss Zsolt és Barna Dániel május 19-én érte el a csúcsot.


(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.