Műlábbal a Himalájában: a mozgás- és talajérzékelés jelenthet gondot

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Erőss Zsolt társaival hamarosan ismét nekivág a Himalája meghódításának, annak ellenére, hogy idén január 2-án térdtől lefelé amputálták a jobb lábát. Dr. Pavlik Gábort, a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium vezetőjét kérdezte a WEBBeteg a laikus számára ugyancsak veszélyesnek tűnő vállalkozásról.

Ha a hegyen van gond a protézissel, onnan már nincs visszaút, azt ott azonnal meg kell oldani. Különösen fontos ezért a nagyon alapos egyeztetés, minden részletet megbeszélve az ortopéd szakorvossal, mozgásszervi specialistával annak érdekében, hogy a lehetséges problémákra felkészüljenek. A szakember azonban - ismeretlenül is - úgy gondolja, ha a hegymászó kezelőorvosai azt mondják, hogy Zsolt nyugodtan indulhat, akkor ez azt jelenti, hogy sikerült a minimumra csökkenteni a lehetséges kockázatot. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy tapasztalt hegymászóról van szó, akinek vélhetően pszichés igénye is a Himalája újbóli megmászása.

Himalája-expedíció 2010
Kövesse nyomon a WEBBetegen az expedíció útját, ahol Erőss Zsolt exkluzív beszámolói, a szervezők helyzetjelentései és orvos szakértőink kommentjei is olvashatóak lesznek. Himalája-expedíció 2010 blog

Természetesen a vállalkozás kockázatosabb, mint egy egészséges embernél. Probléma adódhat abból, hogy Erőss Zsolt nem annyira ura a mozdulatainak, nem érzékeli annyira a talajt, a lejtőket, a göröngyöket, mint egy két lábbal élő ember. Sok gyakorlással, odafigyeléssel ebben is lehet fejlődni.

Dr. Pavlik Gábor saját bevallása szerint sok éves pályafutás alatt még soha nem találkozott ilyen extrém sportteljesítménnyel. Olyat már látott, hogy a sípályán egy vagy két alsó végtag nélküli emberek síeltek, de ennyire extrém vállalkozásnak még nem volt tanúja. Erőss Zsoltnak figyelnie kell majd vállalkozása során arra, hogy egyeztessen a protézis készítőjével, hogy a jobb lábát pótoló művégtag mennyire reagál a hőingadozásra a Himalájában.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.