• Haszna is van a háztartási pornak

    Szerző: MTI

    Egy átlagos háztartásban minden nap hat milligramm por hullik le négyzetméterenként: a mennyiség háromnegyede odakintről származik, többek között pollen, autógumi-morzsalék, az űrből származó kozmikus részecske vagy a sivatagból útra kelt ásványi elem.

    Ezek a tíz-húsz mikrométernyi nagyságú porszemcsék hatással lehetnek a légzőszervekre, sőt csíphetik a szemet is. Az egészségre azonban a kisebb, a nanométeres tartományba tartózó részecskék a veszélyesebbek. Közéjük tartoznak a spórák, baktériumok és a koromszemcsék, amelyek szintén a lakás levegőjében szálldosnak. A lélegzetvétellel eljutnak a tüdőhólyagocskákig, de bekerülhetnek a vérkeringésbe is - írja a német Geo magazin májusi száma.

    Hirdetés

    Mérgező nehézfémek - mint például króm vagy ólom - szintén bejuthatnak a lakásba a porral együtt. Ezért a benti levegő gyakorta szennyezettebb, mint egy útkereszteződésé.

    Másfelől a pornak jótékony hatása is van. A müncheni Helmholtz Centrum vizsgálata kimutatta, hogy nagyobb mennyiségű házipor erősítheti az emberi szervezet védekezőképességét. Kiderült, hogy éppen azoknak az embereknek a vérében találtak kevesebb allergiára utaló jelet, akiknek a matracán különösen vastagon állt a por.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.05.03 10:34, Megjelenés: 2009.05.03 10:34
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A platán és a komlógyertyán pollenje magas mennyiségben van jelen

    Orrfolyás, viszkető szem és kaparó torok. Sokaknak ismerősek az allergiás nátha - szénanátha - tünetei. Mire számíthatnak a napokban az allergiás betegek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.