Haszna is van a háztartási pornak

Szerző: MTI

Egy átlagos háztartásban minden nap hat milligramm por hullik le négyzetméterenként: a mennyiség háromnegyede odakintről származik, többek között pollen, autógumi-morzsalék, az űrből származó kozmikus részecske vagy a sivatagból útra kelt ásványi elem.

Ezek a tíz-húsz mikrométernyi nagyságú porszemcsék hatással lehetnek a légzőszervekre, sőt csíphetik a szemet is. Az egészségre azonban a kisebb, a nanométeres tartományba tartózó részecskék a veszélyesebbek. Közéjük tartoznak a spórák, baktériumok és a koromszemcsék, amelyek szintén a lakás levegőjében szálldosnak. A lélegzetvétellel eljutnak a tüdőhólyagocskákig, de bekerülhetnek a vérkeringésbe is - írja a német Geo magazin májusi száma.

Mérgező nehézfémek - mint például króm vagy ólom - szintén bejuthatnak a lakásba a porral együtt. Ezért a benti levegő gyakorta szennyezettebb, mint egy útkereszteződésé.

Másfelől a pornak jótékony hatása is van. A müncheni Helmholtz Centrum vizsgálata kimutatta, hogy nagyobb mennyiségű házipor erősítheti az emberi szervezet védekezőképességét. Kiderült, hogy éppen azoknak az embereknek a vérében találtak kevesebb allergiára utaló jelet, akiknek a matracán különösen vastagon állt a por.

(MTI)

Módosítva: 2009.05.03 10:34, Megjelenés: 2009.05.03 10:34
Címkék: Por, Allergén, Pollen
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

A platán és a komlógyertyán...

Orrfolyás, viszkető szem és kaparó torok. Sokaknak ismerősek az allergiás nátha - szénanátha - tünetei. Mire számíthatnak a napokban az allergiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.