Új típusú vények május elsejétől - Miben lesz más?

Szerző: MTI

Új típusú vényeket vezet be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) május 1-jétől. A korábban rendelt vények továbbra is felhasználhatóak maradnak, az új típusú és a régi vényekre ugyanazok az előírások vonatkoznak - közölte az OEP.

A vények hátoldalára a betegek számára hasznos információkat nyomtatnak, de marad hely az esetleges nyilatkozatoknak is.

Az elhelyezett tájékoztató szöveg ismerteti többek között a vény funkcióját, felhasználhatóságának szabályait, illetve a gyógyszerrendelés esetén fontos, speciális tudnivalókat is.

Részletesen az új vényekről

Részletesen az új vények alakjáról és funkcionalitásásról

A közlés szerint reklám vagy hirdetés nem kerül a hátoldalra. Az új vények előlapjának egyes feliratait megváltoztatták, illetve új mezőket hoztak létre.

Funkcionálisan a régi és az új vények megegyeznek egymással, így a jelenleg használatban lévő vényeket nem szükségszerű cserélni, a vényíró programokat azonban módosítani kell, hogy az orvos választásának megfelelően mind a régi, mind az új vényekre lehessen velük vényt nyomtatni.

Nyomtatási támogatás az új vényekhez

Az új vények nyomtatásához szükséges eszközök költségeire praxisonként tízezer forintot kapnak a háziorvosok - közölték. Ez év január 1-jétől, amennyiben szakorvos javaslata alapján történik a rendelés emelt és kiemelt támogatással, akkora a vényen fel kell tüntetni a szakorvosi javaslatot tevő orvos pecsétszámát, illetve a javaslat kiállításának dátumát.

Annak érdekében, hogy az orvosok minél könnyebben tudjanak ehhez az új szabályhoz alkalmazkodni, a májustól rendelt vényeken kijelölt helyet biztosítanak e célra.

Az új vényeken külön hely lesz a beteg, illetve a gyógyszer átvevőjének aláírására is, mert a gyakorlatban sokszor előfordul, hogy nem maga a beteg váltja ki a vényre felírt készítményt.

Változás lesz továbbá az is, hogy a vény alsó részén kijelölt helyet kap az extra vonalkód, amely tartalmazza majd a beteg nevét, születési dátumát, taj-számát, a betegség kódját (BNO-kódot). Az extra vonalkódot az informatikai rendszer képzi az orvos beírása alapján, így a beteg a patikában gyorsabban jut a felírt készítményhez.

(MTI)

Módosítva: 2009.04.30 20:10, Megjelenés: 2009.04.30 20:10
Címkék: Vény, Recept, OEP
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Mit kell tudni az új vényekről?

A tervezett április elsejei időpont helyett május elsejétől kezdik meg pályafutásukat az új orvosi vények. Milyen tartalmi és formai változások...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.