• Majdnem a lábába "került" a grapefruitdiéta

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kis híján amputálni kellett a lábát egy amerikai nőnek, akinél a napi grapefruitdiéta miatt veszélyes vérrög keletkezett. Erről a Lancet című brit orvosi lap számolt be pénteken.

    A 42 éves nő 2008 novemberében került kórházba a Csendes-óceánparti Washington állam fővárosában, Olympiában. Légszomja volt, szédült, nehezen járt. Az ultrahangvizsgálat nagy vénás vérrögöt talált a bal lábban.

    Fennállt a veszély, hogy elveszíti a lábát, de az orvosok véralvadásgátlót juttattak közvetlenül a vérrögbe, és így sikerült azt biztonságosan feloldaniuk.

    Hirdetés

    Utóbb kiderült, hogy az asszony előző napon viszonylag hosszú időn, másfél órán át vezetett, naponta szedett ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát, és egy olyan génvariánsa volt, amely rendellenes vérrögképződésre hajlamosít. Mindhárom körülmény jól ismerten mélyvénás trombózist okozhat.

      A grapefruitfogyasztás - mire kell odafigyelni?


    A grapefruitfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban. Mely gyógyszerek hatását módosítja a grapefruit?>>

    De az "utolsó csepp a pohárban" az lehetett, hogy a páciens három nappal korábban fogyókúrázni kezdett, és ennek keretében minden reggel megevett egy grapefruitot.

    Ismeretes, hogy a grapefruit leve hatástalanítja a CYP3A4 jelű enzimet, amely a fogamzásgátló ösztrogén hormont bontja. Az ösztrogén viszont fokozza a vér alvadását, azaz a rögképződést. Ha tehát nem bomlott le az ösztrogén, akkor fokozódott a vérröképződési hajlam.

    A grapefruit leve csak lassan bomlik le, ami azt jelenti, hogy mindennapi bevitel esetén a hatása halmozódik. Vagyis a fogyókúra harmadik napján a nő szervezetében az ösztrogénszint már a normálisnak a sokszorosa lehetett, ami elősegítette a vérrög kialakulását.

    A mélyvénás trombózis rizikófaktorai

    A mélyvénás trombózist szokták a repülőgépek turistaosztályának betegségeként is nevezni, mivel a szűkös helyen órákon át mozdulatlanul ülőknél könnyebben lép fel.

    Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy egyébként bármilyen helyzetben keletkezhet trombózis, ha tartósan behajlított lábbal ülünk, akár autóban, akár munkahelyen vagy otthon.

    A vérrögképződési hajlamot fokozzák a fogamzásgátló tabletták és örökletes tényezők.

    (Független Hírügynökség)

    Módosítva: 2009.04.03 14:27, Megjelenés: 2009.04.03 14:27
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Önellenőrző tesztek

    Önellenőrző tesztek

    Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia

    Több paraméter is mérhető házilag, amely betegség velejárója lehet.

    A hangszalagbénulás

    A hangszalagbénulás

    Dr. Piros Zsuzsanna

    Tünetei általában a bénulás fellépte idején a legrosszabbak.

    A grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

    Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

    Az izomzat felépítése és szerepe

    Az izom a szervezet olyan szövete, melynek fő funkciója, hogy a tápanyagokból nyert energiát mechanikai energiává alakítja át. Ez teszi lehetővé az egész emberi test helyzetváltoztatását, mozgását, finom működését, a belső szervek, zárógyűrűk mozgását és működését.

    Grapefruitlével ne vegyen be gyógyszert

    A grapefruit és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA