• Majdnem a lábába "került" a grapefruitdiéta

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kis híján amputálni kellett a lábát egy amerikai nőnek, akinél a napi grapefruitdiéta miatt veszélyes vérrög keletkezett. Erről a Lancet című brit orvosi lap számolt be pénteken.

    A 42 éves nő 2008 novemberében került kórházba a Csendes-óceánparti Washington állam fővárosában, Olympiában. Légszomja volt, szédült, nehezen járt. Az ultrahangvizsgálat nagy vénás vérrögöt talált a bal lábban.

    Fennállt a veszély, hogy elveszíti a lábát, de az orvosok véralvadásgátlót juttattak közvetlenül a vérrögbe, és így sikerült azt biztonságosan feloldaniuk.

    Hirdetés

    Utóbb kiderült, hogy az asszony előző napon viszonylag hosszú időn, másfél órán át vezetett, naponta szedett ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát, és egy olyan génvariánsa volt, amely rendellenes vérrögképződésre hajlamosít. Mindhárom körülmény jól ismerten mélyvénás trombózist okozhat.

      A grapefruitfogyasztás - mire kell odafigyelni?


    A grapefruitfogyasztás számos gyógyszeres kezelés hatását módosítani képes, sajnos negatív irányban. Mely gyógyszerek hatását módosítja a grapefruit?>>

    De az "utolsó csepp a pohárban" az lehetett, hogy a páciens három nappal korábban fogyókúrázni kezdett, és ennek keretében minden reggel megevett egy grapefruitot.

    Ismeretes, hogy a grapefruit leve hatástalanítja a CYP3A4 jelű enzimet, amely a fogamzásgátló ösztrogén hormont bontja. Az ösztrogén viszont fokozza a vér alvadását, azaz a rögképződést. Ha tehát nem bomlott le az ösztrogén, akkor fokozódott a vérröképződési hajlam.

    A grapefruit leve csak lassan bomlik le, ami azt jelenti, hogy mindennapi bevitel esetén a hatása halmozódik. Vagyis a fogyókúra harmadik napján a nő szervezetében az ösztrogénszint már a normálisnak a sokszorosa lehetett, ami elősegítette a vérrög kialakulását.

    A mélyvénás trombózis rizikófaktorai

    A mélyvénás trombózist szokták a repülőgépek turistaosztályának betegségeként is nevezni, mivel a szűkös helyen órákon át mozdulatlanul ülőknél könnyebben lép fel.

    Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy egyébként bármilyen helyzetben keletkezhet trombózis, ha tartósan behajlított lábbal ülünk, akár autóban, akár munkahelyen vagy otthon.

    A vérrögképződési hajlamot fokozzák a fogamzásgátló tabletták és örökletes tényezők.

    (Független Hírügynökség)

    Módosítva: 2009.04.03 14:27, Megjelenés: 2009.04.03 14:27
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalók kizárólag olyan feladatra alkalmazhatók, ami az egészségükre, a testi alkatukra és fejlettségükre tekintettel van, és káros hatás nem éri őket.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    Grapefruitlével ne vegyen be gyógyszert

    A grapefruit és a pomelo népszerű gyümölcsök, a belőlük készült italok és szörpök a reggeli ételek gyakori összetevői. Ha viszont gyógyszert is szedünk, akkor fontos tudni, hogy a két gyümölcs gátolhatja bizonyos készítmények felszívódását.

    A grapefruitfogyasztás hatása a gyógyszerekre

    Nem is gondolnánk, hogy sokszor a gyógyszeres terápiák beállítása azért fullad kudarcba, mert táplálkozásunk olyan mértékben módosítja a gyógyszerek hatását a farmakokinetikai tényezők megváltoztatásán keresztül, ami már nem teszi lehetővé, hogy a készítmények kifejtsék terápiás hatásukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA